Ekologiczne nawozy, które zrobisz sam! 4 proste przepisy
Z odpadów domowych i różnych roślin można samemu przygotować wartościowe nawozy do wykorzystania w ogrodzie. Są one bardzo łatwe do zrobienia i po kilku lub kilkunastu dniach już gotowe do wykorzystania! Poznajcie 4 proste sposoby, na wydobycie cennych dla roślin składników pokarmowych z produktów wokół nas!
1. Woda po ugotowaniu ziemniaków
Po ostudzeniu, woda po gotowaniu ziemniaków ma w sobie duże ilości odżywczych składników, a w tym przede wszystkim skrobi. Pamiętajmy jednak, że jeśli myślimy o wykorzystaniu jej do nawożenia, nie może być solona!
2. Skorupki jaj
Skorupki jajek są idealnym surowcem do otrzymania nawozu bogatego w węglan wapnia. Skorupki należy zbierać do słoja, pokruszyć i zalać wodą. Po dwóch tygodniach roztwór nadaje się do użycia. Podlewa się nim głównie rośliny domowe i balkonowe jak również warzywa.
3. Skórki od bananów
Tak samo jak w przypadku skorupek jaj, po kilku dniach przeleżenia w wodzie, wywar z banana będzie idealny jako nawóz dla wszystkich roślin kwitnących (jest bogaty w potas!).
4. Chwasty
Wśród chwastów, idealne do wytwarzania nawozów będą np. pokrzywy, skrzypy czy też wrotycze.
- Wywar z pokrzywy
Oprócz wykorzystania jako nawóz, wywar taki może służyć walce z przędziorkami i mszycami (1 kg świeżej pokrzywy zalać 10 l wody i odstawić na 24 h). - Gnojówki
Stosuje się do podlewania bylin, krzewów i drzew ozdobnych, owocowych, a także warzyw (na 5 kg rozdrobionej pokrzywy i potrzeba 50 l wody. Roztwór ulega pełnej fermentacji po ok. 2 tygodniach i można go stosować, rozcieńczając z wodą w stosunku 1:10).
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: topserwer/Pixabay
Komentarze