Wędzenie drewnem z sadów
Pytanie czytelnika: Mam duży zaniedbany sad. Planuję go odmłodzić. Będę wycinał bardzo dużo gałęzi. Słyszałem, że drewno z drzew owocowych idealnie nadaje się do wędzenia mięsa. Czy można takie drewno wykorzystać do wędzenia? Które jest najlepsze?
Drewno owocowe do wędzenia – które wybrać i jakie ma właściwości?
Drewno z drzew owocowych idealnie nadaje się do wędzenia mięsa i ryb, a także serów. Każdy gatunek użytego do wędzenia drewna nadaje charakterystyczny kolor, smak i zapach. Oto niektóre z nich:
Jabłoń
Drewno jabłoni podczas spalania daje bardzo łagodny, lekko słodkawy dym o owocowym posmaku. Stosuje się je do wędzenia drobiu – barwi skórkę na kolor ciemnego brązu.
Śliwa
Doskonale nadaje się do wędzenia wieprzowiny (szynki, schabu i kiełbasy) nadając im delikatny, słodkawy posmak.
Wiśnia
Nadaje świeży zapach i lekko gorzkawy smak. Dym palonej wiśni barwi mięso na kolor ciemnego brązu. Idealnie nadaje się do wędzenia dzikiego drobiu, cielęciny, szynki i kiełbasy.
Grusza
Mięso wędzone gruszą ma niepowtarzalny kolor czerwonego wina i głęboki zapach. Stosuje się ją do wędzenia drobiu.
Morela, brzoskwinia
Nadają lekki owocowy, wyjątkowo aromatyczny zapach. Polecane są do wędzenia serów.
Zdjęcie tytułowe: Brigitte Werner, Simon Matzinger / Pixabay
Komentarze