Logo
Logo
4
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Wędzenie drewnem z sadów

Pytanie czytelnika: Mam duży zaniedbany sad. Planuję go odmłodzić. Będę wycinał bardzo dużo gałęzi. Słyszałem, że drewno z drzew owocowych idealnie nadaje się do wędzenia mięsa. Czy można takie drewno wykorzystać do wędzenia? Które jest najlepsze?

Odpowiedź eksperta:

Drewno z drzew owocowych idealnie nadaje się do wędzenia mięsa i ryb, a także serów. Każdy gatunek użytego do wędzenia drewna nadaje charakterystyczny kolor, smak i zapach. Oto niektóre z nich:

Jabłoń

Drewno jabłoni podczas spalania daje bardzo łagodny, lekko słodkawy dym o owocowym posmaku. Stosuje się je do wędzenia drobiu – barwi skórkę na kolor ciemnego brązu.

Śliwa

Doskonale nadaje się do wędzenia wieprzowiny (szynki, schabu i kiełbasy) nadając im delikatny, słodkawy posmak.

Wiśnia

Nadaje świeży zapach i lekko gorzkawy smak. Dym palonej wiśni barwi mięso na kolor ciemnego brązu. Idealnie nadaje się do wędzenia dzikiego drobiu, cielęciny, szynki i kiełbasy.

Grusza

Mięso wędzone gruszą ma niepowtarzalny kolor czerwonego wina i głęboki zapach. Stosuje się ją do wędzenia drobiu.

Morela, brzoskwinia

Nadają lekki owocowy, wyjątkowo aromatyczny zapach. Polecane są do wędzenia serów.

Zdjęcie tytułowe: Simon Matzinger/Pixabay


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane artykuły
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu