Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Wędzenie drewnem z sadów

Pytanie czytelnika: Mam duży zaniedbany sad. Planuję go odmłodzić. Będę wycinał bardzo dużo gałęzi. Słyszałem, że drewno z drzew owocowych idealnie nadaje się do wędzenia mięsa. Czy można takie drewno wykorzystać do wędzenia? Które jest najlepsze?

Odpowiedź eksperta:

Drewno z drzew owocowych idealnie nadaje się do wędzenia mięsa i ryb, a także serów. Każdy gatunek użytego do wędzenia drewna nadaje charakterystyczny kolor, smak i zapach. Oto niektóre z nich:

Jabłoń

Drewno jabłoni podczas spalania daje bardzo łagodny, lekko słodkawy dym o owocowym posmaku. Stosuje się je do wędzenia drobiu – barwi skórkę na kolor ciemnego brązu.

Śliwa

Doskonale nadaje się do wędzenia wieprzowiny (szynki, schabu i kiełbasy) nadając im delikatny, słodkawy posmak.

Wiśnia


Nadaje świeży zapach i lekko gorzkawy smak. Dym palonej wiśni barwi mięso na kolor ciemnego brązu. Idealnie nadaje się do wędzenia dzikiego drobiu, cielęciny, szynki i kiełbasy.

Grusza

Mięso wędzone gruszą ma niepowtarzalny kolor czerwonego wina i głęboki zapach. Stosuje się ją do wędzenia drobiu.

Morela, brzoskwinia

Nadają lekki owocowy, wyjątkowo aromatyczny zapach. Polecane są do wędzenia serów.

Zdjęcie tytułowe: Simon Matzinger/Pixabay

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu