Kupujemy darń z rolki
Gotowa darń jest oferowana w postaci prostokątnych płatów o wymiarach ok. 50 × 200 cm, zwiniętych w rolki. Produkuje się ją na kilkuhektarowych farmach – w gruncie – bądź wysiewa na cienką warstwę podłoża na folii.
Ta z gruntu na pierwszy rzut oka wygląda lepiej – jest gęsta, ciemnozielona – ale po ułożeniu łatwo żółknie, bo jej system korzeniowy został uszkodzony podczas zdejmowania z pola maszynami.
darń z rolki na plantacji fot. Max Wahrhaftig / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons |
|
Trawa uprawiana na folii jest wątła, lecz dość szybko odzyskuje zdrowy wygląd, bo łatwo się przyjmuje (jej korzenie nie są uszkodzone).
Wybierzmy sprawdzone źródło materiału, aby mieć pewność, że będzie on dobrej jakości. Wymiary elementów mają być takie same. Nie mogą się one rozpadać. Osypująca się ziemia świadczy o przesuszeniu.
Zwróćmy uwagę, czy źdźbła są jednolicie zielone, bez chwastów, równo przycięte na długość ok. 4 cm, a korzenie białe i gęste. Na czas transportu płaty powinny być zabezpieczone folią i zwinięte źdźbłami do wewnątrz.
Pamiętajmy, że darń kupuje się z niewielkim zapasem – zawsze trzeba coś obciąć, dosztukować, wypełnić ubytki itd.
Trawy nie należy zbyt długo przechowywać, bo gdy jest zwinięta, nie dociera do niej światło i powietrze, w wyniku czego zaczyna żółknąć i gnić. Przesuszone brzegi natomiast się kruszą.
Rolki przywieźmy w momencie, gdy podłoże pod trawnik jest gotowe i można przystąpić do układania. Jeśli mimo wszystko darń musi poczekać dzień lub dwa, usuńmy z niej folię, przenieśmy do cienia i zraszajmy wodą. Gdy rolki mają leżeć dłużej – rozwińmy je i regularnie nawilżajmy.
Źródło: Magazyn Budujemy Dom 3/2016 tekst: Małgorzata Kolmus zdjęcie tytułowe: Dylan Garton - Pixabay.com |