Gaulteria rozesłana to niewielka krzewinka, osiągająca wysokość 15-20cm. Należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Roślina ma płożący pokrój i tworzy drobne, błyszczące, ciemnozielone liście.
Kwitnie od lipca do sierpnia, wykształcając różowe, niepozorne kwiaty. Najbardziej dekoracyjna jest jednak od października, gdy obficie wytwarza kuliste, czerwone owoce. Z tego powodu gaulteria rozesłana uchodzi za dekorację bożonarodzeniową wnętrz, w niektórych krajach na równi z gwiazdą betlejemską. Golteria w środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej.
Gaulteria rozesłana coraz częściej uprawiana jest w mieszkaniach i na balkonie. Lubi stanowiska półcieniste, wolne od bezpośredniego nasłonecznienia i stosunkowo chłodne temperatury. Latem warto przenosić ją do ogrodu. Lubi lekko kwaśne, przepuszczalne, torfowe podłoża.
Podlewanie umiarkowane, nawożenie od wiosny do jesieni co 2 tygodnie mieszanką nawozową nie zawierającą wapnia. Co pewien czas glebę można zakwasić podlewając wodą z dodatkiem kilku kropel cytryny. Roślinę najlepiej przesadzać wiosną do nieco większych pojemników. Rozmnaża się ją z sadzonek wierzchołkowych, ale w amatorskiej uprawie pokojowej jest to trudne.
Roślina wydziela olejek eteryczny, który wykorzystywany przy produkcji leków i kosmetyków. Dawniej nazywana była "herbatką górską", gdyż napar z jej liści był spożywany przez Indian.
zdjęcie: Pressebereich Dehner Garten-Center