Smagliczka nadmorska to niewielka jednoroczna roślina (do 30 cm) należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Charakteryzuje ją zwarty pokrój, wytwarza dużo wąskich, lancetowatych liści. Jest dekoracyjna ze względu na drobne, ale obfite kwiaty zebrane w grona barwy białej, różowej lub fioletowej, intensywnie pachnące. Kwitnie od maja do sierpnia.



Roślina nie jest wymagająca w uprawie. Najlepiej rośnie na piaszczysto-gliniastych, przepuszczalnych glebach o średniej zasobności składników pokarmowych, ale toleruje również inne podłoża. Preferuje stanowiska jasne, dobrze nasłonecznione. W czasie suszy powinna być regularnie podlewana.

Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w połowie wiosny lub do inspektów od lutego do kwietnia. Zwykle zakwita po 1,5-2 miesiącach od terminu siewu. Roślinę po przekwitnięciu warto podciąć - wtedy powinna zakwitnąć ponownie jesienią.

Smagliczka jest często sadzona w ogrodach jako roślina okrywowa. Dobrze zarasta duże powierzchnie tworząc gęste, miodowo pachnące kobierce. Może być również uprawiana na rabaty roślin jednorocznych lub mieszanych wraz z bylinami. Czasem sadzi się ją na obwódki. Nadaje się do uprawy w pojemnikach.