Eszeweria (Echeveria) to rodzaj należący do rodziny gruboszowatych (Crassulaceae). W środowisku naturalnym występuje głównie w Kalifornii oraz w Meksyku.
Eszeweria rośnie stosunkowo wolno i jest długowieczna. To niewielki sukulent liściowy określany czasem jako półkrzew, osiągający do 15 cm wysokości. Tworzy krótkie łodygi i charakterystyczne rozety liściowe bardzo podobne do rojników. Liście są łopatkowate, grube, często pokryte woskowatym kutnerem, mają gładkie brzegi i
W mieszkaniu może zakwitnąć, tworząc małe kwiatostany-grona. Są osadzone na wysokich łodygach, a kwiaty są małe, dzwonkowate, w kolorach żółtym, różowym lub pomarańczowym.
Wymagania i uprawa
Eszeweria jest łatwa w uprawie. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Lubi wysokie temperatury w czasie wzrostu. Najlepszym podłożem jest przepuszczalne, średnio żyzne, suche, piaszczyste podłoże o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Przed podlewaniem należy sprawdzać, czy ziemia w doniczce całkowicie przeschła.
Roślinę warto nawozić od wiosny do jesieni, raz w miesiącu lub rzadziej, rozcieńczonymi nawozami o niskiej zawartości azotu. Można stosować nawozy specjalistyczne przeznaczone do kaktusów. Latem z eszewerię można wynieść do ogrodu.
Zimą wymaga przejścia okresu spoczynku zimowego w jasnym, ale chłodnym (5-10°C) pomieszczeniu. Nie nawozimy jej wtedy i podlewamy bardzo rzadko – ok. raz na miesiąc.
Eszewerię rozmnaża się przez oddzielenie rozet lub z nasion.
Czasem na liściach mogą pojawić się szkodniki – wełnowce.
Polecane gatunki
- Eszeweria błękitna (Echeveria secunda)
- Echeveria desmetiana – (zdj. 4, 5)
- Echeveria elegans
- Echeveria pulvinata
Zdjęcia: Hung Trang Hoai/Pixabay, Floradania.dk, Selma K/Pixabay