Eszeweria (Echeveria) należy do rodziny gruboszowatych (Crassulaceae). W środowisku naturalnym występuje głównie w Kalifornii oraz w Meksyku.

Jest również uprawiana jako roślina ozdobna - w domu lub w ogrodzie - w wielu krajach (w tym w Polsce). To niewielka (do 15cm wysokości) roślina tworząca charakterystyczne rozety liściowe. W mieszkaniu może zakwitnąć, tworzy jednak niepozorne kwiatostany-grona.

Eszeweria najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym - latem z powodzeniem można przenieść ją do ogrodu. Lubi parapety okien południowych i wysokie temperatury w czasie wzrostu. Zimą wymaga przejścia okresu spoczynku w jasnym, ale chłodnym (5-10°C) pomieszczeniu. Podlewanie raczej oszczędne - należy odczekać aż podłoże będzie suche.

Eszeweria to sukulent i lepiej znosi suche aniżeli nadmiar wody, który może prowadzić do gnicia korzeni. Dlatego podczas przesadzania (najlepiej używać specjalistycznego podłoża do kaktusów i sukulentów) należy zapewnić roślinie także dobry drenaż w donicy.

Roślinę warto dokarmiać od wiosny do jesieni raz w miesiącu rozcieńczonymi nawozami o niskiej zawartości azotu. Eszeweria rośnie stosunkowo wolno, ale jest długowieczna. Można ją rozmnażać przez oddzielenie rozet lub z nasion. Czasem na liściach mogą pojawić się wełnowce - należy zastosować wtedy środek owadobójczy.

Eszeweria jest łatwa w uprawie. Z popularnych gatunków warto wymienić e.elegans, e.pulvinata oraz e.secunda.

fot.Jerzy Opioła, Michael Wolf, Wikipedia domenapubliczna