Surica: czym jest i jakie ma korzyści zdrowotne?
Surica (lub też surika) to tradycyjny słowiański napój, który od wieków cieszy się popularnością. Co sprawia, że jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim składniki – surica to mieszanka liści, ziół, kwiatów i owoców, czyli wszystkich darów natury, które możemy znaleźć w ogrodzie, lesie czy na łące. To naturalnie fermentowany napój, pełen witamin i składników odżywczych, który pomaga zachować zdrowie i energię.
Jak przygotować suricę w domu? Jak powstaje?
Przygotowanie suricy jest niezwykle proste. Do jej sporządzenia potrzebujemy prawdziwy miód, najlepiej od lokalnego pszczelarza oraz przegotowaną wodę. Oprócz tego, będziemy potrzebować oczywiście głównych składników, czyli roślin, a wśród nich można użyć np.:
Kwiaty:
- Dzika róża
- Bez czarny
- Mak
- Rumianek
- Czerwona koniczyna
- Lawenda
- Stokrotki
- Chabry
Liście:
- maliny, jeżyny
- truskawki
- wiśnie
- porzeczki
Owoce:
- Poziomki
- Maliny
- Jeżyny
- Truskawki
- Jagody
Zioła i przyprawy:
- Werbena cytrynowa
- Tymianek
- Rozmaryn
- Szałwia
- Geranium
- Melisa
- Hyzop
- Mięta
- Krwawnik
- Pokrzywa
- Macierzanka
- Sosnowe pędy
Krok po kroku – jak zrobić suricę?
Przygotowanie suricy jest niezwykle proste i właściwie sprowadza się do właściwego przygotowania surowców i materiałów do jej wytworzenia, czyli:
- Zbieranie składników: Wybierz się na spacer do ogrodu, lasu lub na łąkę i zbierz ulubione zioła, rośliny i owoce.
- Przygotowanie słoja: Umyj zebrane rośliny i umieść je w dużym słoju (najlepiej trzylitrowym), wypełniając około 1/3 jego objętości.
- Dodanie wody i miodu: Zalej rośliny przegotowaną wodą prawie do pełna. Dodaj 150 g prawdziwego miodu i dobrze wymieszaj.
- Fermentacja: Przykryj wierzch słoja płótnem i zabezpiecz gumką recepturką. Umieść słoik na słońcu na 3 dni.
- Przechowywanie: Po trzech dniach surica jest gotowa. Zlej napój i przechowuj go w lodówce. Doskonale sprawdzi się w upalne dni.
Zdjęcie tytułowe: Art Johnson / AdobeStock