Zupa ziemniaczano-czosnkowa z grzankami i chipsami z boczku – coś na ząb w wersji fit!

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z grzankami i chipsami z boczku

Zupa ziemniaczano-czosnkowa z grzankami i chipsami z boczku to świetna przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Warto przetestować i zachwycić swoich gości! 

Posłuchaj
00:00
20

Przepis na zupę ziemniaczano-czosnkową z grzankami i chipsami z boczku

Składniki

  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 2 główki
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • bulion warzywny lub drobiowy - 1,5 l
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • śmietanka 18% tłuszczu - 60 ml
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek bagietki lub białego chleba
  • boczek wędzony - 4 plastry
  • natka pietruszki
To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

Ogrodnicza lista zakupów: 12 produktów "must have" na kwiecień – co warto kupić na start sezonu 2025?

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej z masłem. Wrzuć na niego cebulę i smaż, aż się zeszkli, 5 minut.
  3. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty, na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze minutę.
  4. Wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, następnie gotuj ją na małym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą i pieprzem.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na papierze do pieczenia rozłóż plastry boczku.
  7. Chleb lub bagietkę pokrój w kostkę, skrop 2 łyżkami oleju, ułóż na blasze obok boczku i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz przez 10 minut aż boczek i grzanki będą chrupiące.
  9. Gotowy krem nalej do misek. Udekoruj grzankami i chipsami z boczku. Posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Żywopłoty inne niż tuje. Oto dwie piękniejsze alternatywy
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści