Przepis na zupę ziemniaczano-czosnkową z grzankami i chipsami z boczku
Składniki
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 2 główki
- ziemniaki - 5 sztuk
- bulion warzywny lub drobiowy - 1,5 l
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- śmietanka 18% tłuszczu - 60 ml
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- kilka kromek bagietki lub białego chleba
- boczek wędzony - 4 plastry
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej z masłem. Wrzuć na niego cebulę i smaż, aż się zeszkli, 5 minut.
- Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty, na średnim ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze minutę.
- Wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, następnie gotuj ją na małym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na krem. Dodaj śmietankę, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na papierze do pieczenia rozłóż plastry boczku.
- Chleb lub bagietkę pokrój w kostkę, skrop 2 łyżkami oleju, ułóż na blasze obok boczku i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 10 minut aż boczek i grzanki będą chrupiące.
- Gotowy krem nalej do misek. Udekoruj grzankami i chipsami z boczku. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |