Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii
Składniki (na okrągłą tortownicę, średnica 20 cm)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 średnia cukinia (350-400 g)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 ml mleka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Cukinię zetrzyj do miski na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, po tym czasie zlej wydzielający się płyn i odciśnij.
- W misce umieść cukier, jajka oraz olej i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą cukinię i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki i wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy 20 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do blaszki wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
- W rondelku rozpuść masło razem z mlekiem. Zdejmij z ognia i dodaj obie połamane czekolady. Wymieszaj na gładką polewę i polej nią ciasto.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |