Logo
Logo

Barszcz wigilijny – łatwy, szybki i świąteczny!

Barszcz wigilijny. Bez niego nie ma świąt. I choć kusi by użyć tego gotowego, dostępnego na półkach sklepowych, zdecydowanie lepszym, a na pewno zdrowszym wyjściem będzie wykorzystanie poniższego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki

  • Buraki 200 g
  • Suszone grzyby 20 g
  • Korzeń selera
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Cebula mała główka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jabłko 1 szt.
  • Cukier 20 g
  • Dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej ok 2,5 litra wody, dodaj włoszczyznę, garść suszonych grzybów, cebulę, ząbek czosnku i pokrojone w ćwiartki, wcześniej obrane jabłko.
  2. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskimi opcjonalnie goździkami.
  3. Zacznij gotować wywar, a w międzyczasie obierz buraki i zetrzyj na tarce.
  4. Dodaj starte buraki do wywaru i gotuj jeszcze 15-20 minut.
  5. Kiedy barszcz się zagotuje doprawiamy go octem i cukrem, po czym zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  6. Przypraw solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem na wigilijny stół barszcz przecedź na sitku.

Smacznego!

Źródło: Gorenje, więcej przepisów na Święta

 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl