Przepis na barszcz wigilijny
Składniki
- Buraki 200 g
- Suszone grzyby 20 g
- Korzeń selera
- Marchewka 2 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Cebula mała główka
- Czosnek 1 ząbek
- Jabłko 1 szt.
- Cukier 20 g
- Dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Przygotowanie
- Do garnka wlej ok 2,5 litra wody, dodaj włoszczyznę, garść suszonych grzybów, cebulę, ząbek czosnku i pokrojone w ćwiartki, wcześniej obrane jabłko.
- Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskimi opcjonalnie goździkami.
- Zacznij gotować wywar, a w międzyczasie obierz buraki i zetrzyj na tarce.
- Dodaj starte buraki do wywaru i gotuj jeszcze 15-20 minut.
- Kiedy barszcz się zagotuje doprawiamy go octem i cukrem, po czym zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem na wigilijny stół barszcz przecedź na sitku.
Smacznego!
Źródło: Gorenje, więcej przepisów na Święta