Barszcz wigilijny – łatwy, szybki i świąteczny!

Przepis na barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny. Bez niego nie ma świąt. I choć kusi by użyć tego gotowego, dostępnego na półkach sklepowych, zdecydowanie lepszym, a na pewno zdrowszym wyjściem będzie wykorzystanie poniższego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

Posłuchaj
00:00
22

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki

  • Buraki 200 g
  • Suszone grzyby 20 g
  • Korzeń selera
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Cebula mała główka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jabłko 1 szt.
  • Cukier 20 g
  • Dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej ok 2,5 litra wody, dodaj włoszczyznę, garść suszonych grzybów, cebulę, ząbek czosnku i pokrojone w ćwiartki, wcześniej obrane jabłko.
  2. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskimi opcjonalnie goździkami.
  3. Zacznij gotować wywar, a w międzyczasie obierz buraki i zetrzyj na tarce.
  4. Dodaj starte buraki do wywaru i gotuj jeszcze 15-20 minut.
  5. Kiedy barszcz się zagotuje doprawiamy go octem i cukrem, po czym zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  6. Przypraw solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem na wigilijny stół barszcz przecedź na sitku.

Smacznego!

Źródło: Gorenje, więcej przepisów na Święta

Obserwuj
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści