Jajka w galarecie – prostsze niż myślisz. Zaskocz swoich gości tym wielkanocnym hitem

Jajka w galarecie na Wielkanoc. Idealna zdrowa przystawka

Wiosenna aura za oknem zachęca do przygotowań na nadchodzące Święta Wielkanocne, a co za tym idzie – do eksperymentowania w kuchni z tradycyjnymi, ale i odświeżonymi przepisami. Dziś mamy dla Was coś wyjątkowego – przepis na jajka w galarecie, idealną przystawkę na wielkanocny stół, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Posłuchaj
00:00
12

Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Zdrowa i pyszna przekąska!

Jajka w galarecie to nie tylko smaczna, ale i zdrowa przystawka, bogata w białko i witaminy z dodanych warzyw oraz naturalną galaretę z kurczaka, która jest doskonałym źródłem kolagenu. Jest to również świetny sposób, aby zaskoczyć gości niebanalną prezentacją tradycyjnych składników.

Wielkanoc to czas, kiedy chcemy, aby nasz stół świecił barwami i smakami. Jajka w galarecie z pewnością przyczynią się do tego, dodając tradycyjnym potrawom nowoczesnego wyglądu i smaku. Nie bój się eksperymentować z różnymi kombinacjami warzyw i smaków galarety, aby każdy znalazł coś dla siebie.

🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki

Jajka w galarecie z bulionu warzywnego – przepis, który musisz poznać przed Wielkanocą!

Jajka, symbol nowego życia i odrodzenia, są nieodłącznym elementem wielkanocnych tradycji. W połączeniu z galaretą, tworzą nie tylko smakowitą, ale i estetycznie prezentującą się przystawkę, która z pewnością przyciągnie wzrok wszystkich gości.

Składniki na 4 porcje:

  • 6 łyżeczek żelatyny
  • Bulion warzywny (najlepiej użyć domowego bulionu warzywnego)
  • 4 jajka gotowane na twardo
  • 200 g polędwiczek z kurczaka, 2 plastry papryki marynowanej, natka pietruszki,
  • gotowana marchewka, kukurydza, groszek (według naszych preferencji)
  • Cukier, sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie tej efektownej i smakowitej przystawki na wielkanocny stół wymaga kilku prostych kroków. Oto szczegółowy przewodnik, jak zrobić jajka w galarecie, które zachwycą każdego.

  1. Przygotowanie żelatyny
    W małej misce zalej 6 łyżeczek żelatyny 100 ml zimnej wody. Pozostaw na około 10 minut, aby żelatyna odpowiednio napęczniała.

  2. Przygotowanie bulionu
    W średnim garnku zagotuj ok. 750 ml bulionu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.

  3. Przygotowanie warzyw i mięsa
    Polędwicę z kurczaka pokrój w małą kostkę i krótko przesmaż na patelni, by nie była zbyt twarda. Paprykę marynowaną pokrój w cienkie paseczki. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój na plasterki lub wedle preferencji.

  4. Układanie składników
    Wybierz małe salaterki lub foremki (np. do babeczek), w których będziesz układać składniki. Na dnie każdej z nich połóż trochę natki pietruszki. Następnie dodaj warstwę pasków papryki, plasterki jajek, pokrojonej gotowanej marchewki, kostki polędwicy z kurczaka i pozostałych składników.

  5. Zalewanie galaretką
    Delikatnie zalej przygotowane składniki przestygniętą, ale jeszcze płynną galaretką. Postaraj się, aby wszystkie składniki zostały równomiernie pokryte.

  6. Zastyganie
    Odstaw foremki do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej 2, aż galaretka całkowicie stężeje.

Jak podawać jajka w galarecie? O czym pamiętać?

Po stężeniu galarety, delikatnie wyjmij przystawki z foremek czy salaterek i ułóż je np. na liściach sałaty. Możesz je dowolnie udekorować różnymi składnikami, które pozostały po przygotowaniu.

Do jajek w galarecie zazwyczaj dobrze pasuje smak oliwek, marynowanych grzybków jak i pomidorków koktajlowych. Warto też pamiętać, aby położyć na stole przekrojone cytryny i/lub miseczkę z musztardą francuską, by gości mogli doprawić swoje galaretki do smaku. I gotowe – czas zajadać!


Zdjęcie tytułowe: Anatoly Repin / AdobeStock


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Zdaniem Czytelnika
31-03-2024 14:40
Komentarz dodany przez Tomek P.: Galaretę najlepiej przygotować z bulionu z kury i dodać do niej odrobinę sosu sojowego ze szczyptą... cukru :) Polecam na przyszłość.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje