Jajka w galarecie – prostsze niż myślisz. Zaskocz swoich gości tym wielkanocnym hitem

Jajka w galarecie na Wielkanoc. Idealna zdrowa przystawka

Wiosenna aura za oknem zachęca do przygotowań na nadchodzące Święta Wielkanocne, a co za tym idzie – do eksperymentowania w kuchni z tradycyjnymi, ale i odświeżonymi przepisami. Dziś mamy dla Was coś wyjątkowego – przepis na jajka w galarecie, idealną przystawkę na wielkanocny stół, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Posłuchaj
00:00
12

Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Zdrowa i pyszna przekąska!

Jajka w galarecie to nie tylko smaczna, ale i zdrowa przystawka, bogata w białko i witaminy z dodanych warzyw oraz naturalną galaretę z kurczaka, która jest doskonałym źródłem kolagenu. Jest to również świetny sposób, aby zaskoczyć gości niebanalną prezentacją tradycyjnych składników.

Wielkanoc to czas, kiedy chcemy, aby nasz stół świecił barwami i smakami. Jajka w galarecie z pewnością przyczynią się do tego, dodając tradycyjnym potrawom nowoczesnego wyglądu i smaku. Nie bój się eksperymentować z różnymi kombinacjami warzyw i smaków galarety, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Jajka w galarecie z bulionu warzywnego – przepis, który musisz poznać przed Wielkanocą!

Jajka, symbol nowego życia i odrodzenia, są nieodłącznym elementem wielkanocnych tradycji. W połączeniu z galaretą, tworzą nie tylko smakowitą, ale i estetycznie prezentującą się przystawkę, która z pewnością przyciągnie wzrok wszystkich gości.

Składniki na 4 porcje:

  • 6 łyżeczek żelatyny
  • Bulion warzywny (najlepiej użyć domowego bulionu warzywnego)
  • 4 jajka gotowane na twardo
  • 200 g polędwiczek z kurczaka, 2 plastry papryki marynowanej, natka pietruszki,
  • gotowana marchewka, kukurydza, groszek (według naszych preferencji)
  • Cukier, sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie tej efektownej i smakowitej przystawki na wielkanocny stół wymaga kilku prostych kroków. Oto szczegółowy przewodnik, jak zrobić jajka w galarecie, które zachwycą każdego.

  1. Przygotowanie żelatyny
    W małej misce zalej 6 łyżeczek żelatyny 100 ml zimnej wody. Pozostaw na około 10 minut, aby żelatyna odpowiednio napęczniała.

  2. Przygotowanie bulionu
    W średnim garnku zagotuj ok. 750 ml bulionu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.

  3. Przygotowanie warzyw i mięsa
    Polędwicę z kurczaka pokrój w małą kostkę i krótko przesmaż na patelni, by nie była zbyt twarda. Paprykę marynowaną pokrój w cienkie paseczki. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój na plasterki lub wedle preferencji.

  4. Układanie składników
    Wybierz małe salaterki lub foremki (np. do babeczek), w których będziesz układać składniki. Na dnie każdej z nich połóż trochę natki pietruszki. Następnie dodaj warstwę pasków papryki, plasterki jajek, pokrojonej gotowanej marchewki, kostki polędwicy z kurczaka i pozostałych składników.

  5. Zalewanie galaretką
    Delikatnie zalej przygotowane składniki przestygniętą, ale jeszcze płynną galaretką. Postaraj się, aby wszystkie składniki zostały równomiernie pokryte.

  6. Zastyganie
    Odstaw foremki do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej 2, aż galaretka całkowicie stężeje.

Jak podawać jajka w galarecie? O czym pamiętać?

Po stężeniu galarety, delikatnie wyjmij przystawki z foremek czy salaterek i ułóż je np. na liściach sałaty. Możesz je dowolnie udekorować różnymi składnikami, które pozostały po przygotowaniu.

Do jajek w galarecie zazwyczaj dobrze pasuje smak oliwek, marynowanych grzybków jak i pomidorków koktajlowych. Warto też pamiętać, aby położyć na stole przekrojone cytryny i/lub miseczkę z musztardą francuską, by gości mogli doprawić swoje galaretki do smaku. I gotowe – czas zajadać!


Zdjęcie tytułowe: Anatoly Repin / AdobeStock

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Zdaniem Czytelnika
31-03-2024 14:40
Komentarz dodany przez Tomek P.: Galaretę najlepiej przygotować z bulionu z kury i dodać do niej odrobinę sosu sojowego ze szczyptą... cukru :) Polecam na przyszłość.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści