Jaki kwiat kryje w sobie trzy istoty? Lewkonia! Jednak rebus „lew, koń i ja” nie jest źródłosłowem nazwy tego smakowitego kwiatu – jej nazwa z greki oznacza białego fiołka (leucoion). Lewkonia letnia (Matthiola incana) była dla mnie jedną z najprzyjemniejszych niespodzianek kulinarnych, opowiada Małgorzata Kalemba-Drożdż na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska.
Lewkonia to kwiat, który należy do rodziny kapustowatych i w jej smaku czuć siarkowy, pikantny aromat rzeżuchy, jednak jest jednocześnie łagodnie słodka i obdarzona uwodzicielskim kwiatowym aromatem z nutą gałki muszkatołowej. Kwiaty lewkonii są soczyste i orzeźwiające, bardzo przyjemnie się w nie wgryźć w całości. Moim zdaniem to idealny kwiat zakąskowy, kanapkowy i sałatkowy.
Lewkonie występują w wielu kolorach: białym, kremowym oraz licznych odcieniach różu i purpury, dzięki czemu można uzyskać ciekawe efekty barwne w potrawach, a te soczyste kwiaty dodadzą daniom subtelności i romantycznego szyku. Można też pokusić się o wkomponowanie lewkonii w desery o bardziej intensywnych smakach, w których rzeżuchowy posmak uda się zamaskować np. czekoladą, kawą lub ziołowym dodatkiem.
Po oderwaniu od łodygi kwiaty lewkonii szybko omdlewają, ale w tym lekkim oklapnięciu można je przechować w lodówce nawet do 5-6 dni, chociaż sugeruję raczej zrywanie kwiatów na bieżąco z łodyg. Nawet cięte lewkonie w wazonie jeszcze długo będą wypuszczały nowe kwiaty. Lewkonie preferują żyzną glebę i słoneczne stanowiska. Na balkony polecam wersje miniaturowe – są tak samo smaczne, jak te wysokie, ale lepiej się sprawdzą na niewielkiej przestrzeni.
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Sałatka z kalarepy i mango z miętą, lewkonią i wieczornikiem damskim
SKŁADNIKI: 2 małe kalarepy, 1 mango, sól, pieprz Sos: czosnek, olej sezamowy, miód lub szczypta cukru, odrobina soku z cytryny z sosem sojowym i imbirem, garść liści mięty, kilka kwiatów lewkonii, garść kwiatów wieczornika damskiego
PRZEPIS: Kalarepkę i mango obierz, pokrój w słupki i posól. Pougniataj nieco kalarepkę, żeby puściła lekko soki. Dojrzałego mango nie trzeba masować, bo już powinno być wystarczająco miękkie. Polej sosem i posyp liśćmi mięty, płatkami lewkonii i kwiatami wieczornika damskiego. Lewkonie są słodko-rzeżuchowe i właściwie przypominają smakiem kalarepkę. Natomiast wieczornik damski (Hesperis matronalis) jest bardzo pikantny, musztardowo-piekący, więc jeśli nie dysponujesz jego kwiatami, możesz sałatkę doprawić chilli lub gorczycą.
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Jajka faszerowane lewkoniami
SKŁADNIKI: 4 jajka, 4 łyżeczki majonezu, ok. 50 g kiełków rzodkiewki lub brokuła, 16 pojedynczych kwiatów lewkonii, sól, pieprz
PRZEPIS: Jajka ugotuj na twardo. Wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki. Wyciągnij żółtka, rozgnieć je widelcem, po czym zmieszaj z majonezem i dopraw do smaku. Nałóż farsz majonezowy na każdą połówkę białka. Na wierzch połóż porcję pikantnych kiełków i po dwa kwiaty lewkonii.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.