Lew, koń i ja | Dwa przepisy na dania z kwiatami lewkonii

przepisy na dania z kwiatami lewkonii Garden Guru AdobeStock fot

Jaki kwiat kryje w sobie trzy istoty? Lewkonia! Jednak rebus „lew, koń i ja” nie jest źródłosłowem nazwy tego smakowitego kwiatu – jej nazwa z greki oznacza białego fiołka (leucoion). Lewkonia letnia (Matthiola incana) była dla mnie jedną z najprzyjemniejszych niespodzianek kulinarnych, opowiada Małgorzata Kalemba-Drożdż na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Czerwiec 2023
Przejrzyj i kup
9


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2023

Lewkonia to kwiat, który należy do rodziny kapustowatych i w jej smaku czuć siarkowy, pikantny aromat rzeżuchy, jednak jest jednocześnie łagodnie słodka i obdarzona uwodzicielskim kwiatowym aromatem z nutą gałki muszkatołowej. Kwiaty lewkonii są soczyste i orzeźwiające, bardzo przyjemnie się w nie wgryźć w całości. Moim zdaniem to idealny kwiat zakąskowy, kanapkowy i sałatkowy.

Lewkonie występują w wielu kolorach: białym, kremowym oraz licznych odcieniach różu i purpury, dzięki czemu można uzyskać ciekawe efekty barwne w potrawach, a te soczyste kwiaty dodadzą daniom subtelności i romantycznego szyku. Można też pokusić się o wkomponowanie lewkonii w desery o bardziej intensywnych smakach, w których rzeżuchowy posmak uda się zamaskować np. czekoladą, kawą lub ziołowym dodatkiem.

Po oderwaniu od łodygi kwiaty lewkonii szybko omdlewają, ale w tym lekkim oklapnięciu można je przechować w lodówce nawet do 5-6 dni, chociaż sugeruję raczej zrywanie kwiatów na bieżąco z łodyg. Nawet cięte lewkonie w wazonie jeszcze długo będą wypuszczały nowe kwiaty. Lewkonie preferują żyzną glebę i słoneczne stanowiska. Na balkony polecam wersje miniaturowe – są tak samo smaczne, jak te wysokie, ale lepiej się sprawdzą na niewielkiej przestrzeni.

Dania z kwiatami lewkonii - sałatka
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Sałatka z kalarepy i mango z miętą, lewkonią i wieczornikiem damskim
SKŁADNIKI: 2 małe kalarepy, 1 mango, sól, pieprz Sos: czosnek, olej sezamowy, miód lub szczypta cukru, odrobina soku z cytryny z sosem sojowym i imbirem, garść liści mięty, kilka kwiatów lewkonii, garść kwiatów wieczornika damskiego
PRZEPIS: Kalarepkę i mango obierz, pokrój w słupki i posól. Pougniataj nieco kalarepkę, żeby puściła lekko soki. Dojrzałego mango nie trzeba masować, bo już powinno być wystarczająco miękkie. Polej sosem i posyp liśćmi mięty, płatkami lewkonii i kwiatami wieczornika damskiego. Lewkonie są słodko-rzeżuchowe i właściwie przypominają smakiem kalarepkę. Natomiast wieczornik damski (Hesperis matronalis) jest bardzo pikantny, musztardowo-piekący, więc jeśli nie dysponujesz jego kwiatami, możesz sałatkę doprawić chilli lub gorczycą.
Dania z kwiatami lewkonii - jajka faszerowane
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Jajka faszerowane lewkoniami
SKŁADNIKI: 4 jajka, 4 łyżeczki majonezu, ok. 50 g kiełków rzodkiewki lub brokuła, 16 pojedynczych kwiatów lewkonii, sól, pieprz
PRZEPIS: Jajka ugotuj na twardo. Wystudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki. Wyciągnij żółtka, rozgnieć je widelcem, po czym zmieszaj z majonezem i dopraw do smaku. Nałóż farsz majonezowy na każdą połówkę białka. Na wierzch połóż porcję pikantnych kiełków i po dwa kwiaty lewkonii.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2023


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści