Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką – są pyszne!

Burgery z pietruszki z marynowana marchewka

Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką to wspaniała alternatywa dla wszystkich fanów burgerów, którzy chcą zadbać i linię. Ten przepis przyda się każdemu, kto lubi dobrze zjeść, ale liczy kalorie! 

Posłuchaj
00:00
5

Przepis na burgery z pietruszki z marynowaną marchewką

Szukasz pomysłu na lekkie, ale sycące danie bez mięsa? Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką to świetna alternatywa dla klasycznych burgerów. Aromatyczna pietruszka nadaje im wyjątkowy smak, a delikatnie marynowana marchewka dodaje świeżości i chrupkości. To doskonały wybór na zdrowy obiad lub kolację – pełen wartościowych składników, a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu.

Składniki

1. Burgery z pietruszki:

  • 6 większych korzeni pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżeczki curry
  • Sól, pieprz

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

2. Marynowana marchewka:

  • 2 marchewki
  • 250 ml białego octu winnego
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Oraz:

  • 3 bułki burgerowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 garstki rukoli
  • 6 cienkich plasterków czerwonej cebuli

Przygotowanie

  1. Marchewkę zamarynuj dzień wcześniej. Obierz ze skórki i pokrój w długie cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Ocet zagotuj z wodą, cukrem, gorczycą, kolendrą i koprem włoskim. Odstaw marynatę, a gdy będzie lekko ciepła, przelej przez sitko i wyrzuć nasiona. Marynatą zalej paski marchewki, powinna być cała przykryta. Wstaw pojemnik z marchewką do lodówki.
  2. Pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i oprósz solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Jeszcze gorące zmiksuj blenderem.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj do zmiksowanej pietruszki. Wsyp curry i bułkę tartą. Wbij jajko i dopraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na 3 części. Uformuj 3 kotlety i usmaż je na oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Przekrojone bułki podpiecz w piekarniku. Posmaruj majonezem, nadziej rukolą, cebulą, marynowaną marchewką i kotletem z pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

To się przyda
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje