Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką – są pyszne!

Burgery z pietruszki z marynowana marchewka

Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką to wspaniała alternatywa dla wszystkich fanów burgerów, którzy chcą zadbać i linię. Ten przepis przyda się każdemu, kto lubi dobrze zjeść, ale liczy kalorie! 

Posłuchaj
00:00
5

Przepis na burgery z pietruszki z marynowaną marchewką

Składniki

Burgery:

  • 6 większych korzeni pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżeczki curry
  • Sól, pieprz

Marynowana marchewka:

  • 2 marchewki
  • 250 ml białego octu winnego
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Oraz:

  • 3 bułki burgerowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 garstki rukoli
  • 6 cienkich plasterków czerwonej cebuli

Przygotowanie

  1. Marchewkę zamarynuj dzień wcześniej. Obierz ze skórki i pokrój w długie cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Ocet zagotuj z wodą, cukrem, gorczycą, kolendrą i koprem włoskim. Odstaw marynatę, a gdy będzie lekko ciepła, przelej przez sitko i wyrzuć nasiona. Marynatą zalej paski marchewki, powinna być cała przykryta. Wstaw pojemnik z marchewką do lodówki.
  2. Pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i oprósz solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Jeszcze gorące zmiksuj blenderem.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj do zmiksowanej pietruszki. Wsyp curry i bułkę tartą. Wbij jajko i dopraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na 3 części. Uformuj 3 kotlety i usmaż je na oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Przekrojone bułki podpiecz w piekarniku. Posmaruj majonezem, nadziej rukolą, cebulą, marynowaną marchewką i kotletem z pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści