Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką – są pyszne!

Burgery z pietruszki z marynowana marchewka

Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką to wspaniała alternatywa dla wszystkich fanów burgerów, którzy chcą zadbać i linię. Ten przepis przyda się każdemu, kto lubi dobrze zjeść, ale liczy kalorie! 

Posłuchaj
00:00
5

Przepis na burgery z pietruszki z marynowaną marchewką

Szukasz pomysłu na lekkie, ale sycące danie bez mięsa? Burgery z pietruszki z marynowaną marchewką to świetna alternatywa dla klasycznych burgerów. Aromatyczna pietruszka nadaje im wyjątkowy smak, a delikatnie marynowana marchewka dodaje świeżości i chrupkości. To doskonały wybór na zdrowy obiad lub kolację – pełen wartościowych składników, a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu.

Składniki

1. Burgery z pietruszki:

  • 6 większych korzeni pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżeczki curry
  • Sól, pieprz

2. Marynowana marchewka:

  • 2 marchewki
  • 250 ml białego octu winnego
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Oraz:

  • 3 bułki burgerowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 garstki rukoli
  • 6 cienkich plasterków czerwonej cebuli

Przygotowanie

  1. Marchewkę zamarynuj dzień wcześniej. Obierz ze skórki i pokrój w długie cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Ocet zagotuj z wodą, cukrem, gorczycą, kolendrą i koprem włoskim. Odstaw marynatę, a gdy będzie lekko ciepła, przelej przez sitko i wyrzuć nasiona. Marynatą zalej paski marchewki, powinna być cała przykryta. Wstaw pojemnik z marchewką do lodówki.
  2. Pietruszki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i oprósz solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Jeszcze gorące zmiksuj blenderem.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj do zmiksowanej pietruszki. Wsyp curry i bułkę tartą. Wbij jajko i dopraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na 3 części. Uformuj 3 kotlety i usmaż je na oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Przekrojone bułki podpiecz w piekarniku. Posmaruj majonezem, nadziej rukolą, cebulą, marynowaną marchewką i kotletem z pietruszki.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Nawożenie bez chemii? Naturalnie! Te granulki użyźniają glebę i długo działają
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści