Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek - m.in.: "Jadalne kwiaty" i "Pyszne chwasty" oraz bloga Trochę inna cukiernia, po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów natury! Tym razem w swojej książce "Smakowite drzewa" proponuje niepowtarzalne przepisy na nietypowe dania.
Po latach zrywania kwiatów i zbierania chwastów zerknęłam w górę i ujrzałam ogromne bogactwo nieodkrytych smaków. W tej książce zebrałam przepisy z wykorzystaniem 15 drzew, szeroko rozpowszechnionych w naszym klimacie. Przepisy są nieraz zaskakujące, ale niektóre już całkiem dobrze zadomowiły się w kulturze kulinarnej.
Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnymi daniami prosto z lasu.
Jedzenie zbierane z drzew zazwyczaj kojarzy się z owocami i orzechami rosnącymi w sadach. Ja jednak ominę typowe zastosowania drzew owocowych – choć to chyba najbardziej oczywisty sposób wykorzystania drzew jako źródła pożywienia – to drzewa pojawią się w zupełnie niestandardowych rolach.
● Polecamy: Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Szczerze pokochałam te dziwne, intensywne i nieraz trudne drzewne smaki. Sosny, świerki, lipy, klony i inne drzewa to źródła zupełnie wyjątkowych składników kulinarnych.
Spróbujcie!