Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
Do góry

Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, owady, miód"

W dniach 8-10 września w magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego będzie można nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach , wykładach i dyskusjach.

Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro.

Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia.

Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami!” zaprasza Grzegorz Łapanowski.

Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki.

Podczas sobotniego panelu spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie, jaka będzie żywność przyszłości.

Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.

Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek!

Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia.

Warszawski Festiwal Kulinarny 2017

Organizatorzy wydarzenia:
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Food Lab Studio, Fundacja “Szkoły na Widelcu” Targi Designu Wzory, Grzegorz Łapanowski Grupa Kulinarna

Więcej informacji: www.warszawskifestiwalkulinarny.pl oraz facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny

Warto przeczytać
ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28383
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => urban-jungle-czyli-modne-kwiaty-w-twoim-domu
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50801
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => las-w-sloiku-jak-zrobic-gdzie-kupic-jakie-rosliny-wybrac
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu