Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
Do góry

Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, owady, miód"

W dniach 8-10 września w magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego będzie można nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach , wykładach i dyskusjach.

Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro.

Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia.

Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami!” zaprasza Grzegorz Łapanowski.

Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki.

Podczas sobotniego panelu spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie, jaka będzie żywność przyszłości.

Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje.

Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek!

Na zakończenie Festiwalu Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia.

Warszawski Festiwal Kulinarny 2017

Organizatorzy wydarzenia:
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Food Lab Studio, Fundacja “Szkoły na Widelcu” Targi Designu Wzory, Grzegorz Łapanowski Grupa Kulinarna

Więcej informacji: www.warszawskifestiwalkulinarny.pl oraz facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny


Warto przeczytać

Komentarze

Wybrane dla Ciebie
Rozwiąż quiz - Co wiesz o jesiennych pracach?
Co wiesz o jesiennych pracach?

Co powinien zawierać nawóz jesienny?

Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu