Grzybobranie daje wielką satysfakcję, a do tego sprawia, że możemy pochodzić po lesie i spędzić kilka godzin w spokoju na łonie przyrody. Potem zebrane, pachnące leśną ściółką okazy przerobić i mieć wspaniałą kolację, zamarynować na zimę lub zasuszyć na święta. Lubisz zbierać maślaki? Poszukaj młodego sosnowego zagajnika! Wolisz delektować się podgrzybkami lub kurkami? Wejdź głębiej do starszego lasu i skup się na tym, co rośnie pod koronami lasu! Ale pamiętaj – jeśli nie jesteś wytrawnym grzybiarzem i nie masz pewności, czy znaleziony okaz to jadalny gatunek – zostaw go w spokoju.
A teraz pora na małą rozgrzewkę. Sprawdź, czy rozpoznasz 10 gatunków grzybów. Są wśród gatunki jadalne i trujące. Rozwiąż QUIZ!
Zdjęcia: Nitr, LFRabanedo, Jaroslav Machacek, arska n, Bobleccinum / AdobeStock, Pixabay