Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
1
Do góry

Metody grillowania i kulinarne porady Pascala Brodnickiego

Tegoroczny sezon grillowy upłynie pod hasłem różnorodności. Organizując grillowe garden party możemy nie tylko swobodnie tworzyć menu oparte na naszym guście kulinarnym, ale także dobrać sprzęt do stylistyki naszego ogrodu.

Współczesne grille ogrodowe pozwalają przygotowywać bardzo wyszukane potrawy, które kiedyś zarezerwowane były wyłącznie dla kuchni lub restauracji. Dziś przygotowanie na grillu pieczeni, szaszłyków czy faszerowanej kaczki jest równie proste jak popularnych steków i karkówki. Dodatkowo możemy też zadbać o klimat tych spotkań wybierając grilla, który będzie ozdobą ogrodu.

Kolorowe grille

Od kilku lat obserwujemy poszerzanie się oferty kolorystycznej grilli ogrodowych. W tym roku grille, które zaprezentował Weber szczególnie przyciągają wzrok. W gamie dostępnych w Polsce kolorów znalazły się: szałwiowy, ceglasty, szary, kremowy, czerwony, niebieski, czarny a nawet różowy. To kolory, które doskonale dopełniają barwy pięknego i zadbanego ogrodu.

Bez względu na to, czy wybierzemy klasyczny grill węglowy, nowoczesny i łatwy w obsłudze grill gazowy, a może poręczny grill elektryczny, możemy dobrać kolor grilla do naszego ogrodu i przestrzeni, w której najczęściej przyjmujemy naszych gości. Największa paleta barw jest w przypadku grilli węglowych, ale też miła niespodzianka spotka nas w kategorii grille elektryczne. Znajdujemy tu model z serii Q, który posiada różową pokrywę.

Pokrywa robi różnicę

Pokrywa grilla to kluczowy element, który zapewnia różnorodność kulinarną na ruszcie. 60 lat temu w Stanach Zjednoczonych powstał prototyp zamykanego grilla i właściwie jego konstrukcja do dziś niewiele się zmieniła. Twórcą tego wynalazku był George Stephen, którego zainspirował kształt boi morskiej. Przeciął ją na pół i dolną część wykorzystał jako grilla, a górną jako jego pokrywę. Dzięki temu mógł grillować bez względu na pogodę.

Współczesne grille, które produkują spadkobiercy Georga Stephena także mają kulisty kształt, ale poprzez bogate wyposażenie i wysoką jakość wykończenia stały się symbolem nowoczesnego grillowania. Kocioł oryginalnego amerykańskiego grilla Webera, produkowanego do dziś tylko w Chicago, pokryty jest emalią porcelanową i posiada termometr wbudowany w pokrywę.

Uchwyty są zabezpieczone przed nagrzaniem, a chromowany ruszt zabezpiecza przed przywieraniem grillowanych składników. System wywietrzników w górnej i dolnej części kotła pozwala regulować temperaturę na ruszcie. Wszystko to po to, by zwiększyć kontrolę nad procesem grillowania. W przypadku grilla węglowego to niezwykle istotne i wymaga pewnej wprawy. Tym bardziej, jeśli chcemy wykorzystać wszystkie możliwości naszego grilla z pokrywą.

Nagrzany kocioł grilla działa jak piec z termo obiegiem, zatem daje szanse na dużą różnorodność kulinarną. Jeśli do tego sprawimy sobie specjalne akcesoria np. kamień do pizzy, stojak do kurczaka, stojak na żeberka lub kosz do ryb to nasza przygoda z grillowaniem wejdzie na zupełnie inny poziom.

Jak uniknąć przypalenia mięsa na grillu?

Pascal Brodnicki: Powinniśmy zacząć od oceny mięsa. Wiadomo, że kurczak, czy ryba nie potrzebują tak długiego czasu grillowania jak porządny kawał wołowiny. Wyfiletowana pierś z kurczaka powinna być bezpośrednio nad ogniem nie dłużej niż 12 minut – po 6 minut z każdej strony, ale cały kurczak pod przykryciem może pozostawać już ponad godzinę. Steki z polędwicy o grubości do 2,5 cm to znów maksymalnie 12 minut na ogniu, ale większe kawałki wymagają 20 minut grillowania. Pamiętajmy jednocześnie, że mięso na grillu powinno obracać się tylko raz. To uśredniony czas, bo przecież długość grillowania dopasowujemy także do swojego smaku. I na tym polega cała zabawa z grillem, że uczymy się własnych gustów na bazie własnych doświadczeń.


Metody grillowania

Grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod. Dotyczy to zarówno grilli węglowych, gazowych jak i elektrycznych. Kulinarni eksperci Webera opracowali kilka systemów rozłożenia źródeł ciepła na grillu tak, by dostosować jego intensywność do rodzaju grillowanej potrawy.

Metoda bezpośrednia

Jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest mniejszy niż 30 min. Grillowanie metodą bezpośrednią  przeważnie stosuje się do niewielkich kawałków mięs, kurczaka, warzyw i drobnych składników, które w krótkim czasie, bezpośrednio nad rozżarzonym brykietem, uzyskują odpowiedni poziom wypieczenia. To tradycyjna metoda, którą najczęściej stosujemy także w grillach bez pokrywy. Wysoka  temperatura brykietu działa bezpośrednio na potrawę. Pokrywa powoduje, że ciepło działa na produkty także od góry, skracając czas ich przygotowania. Do wnętrza grilla dostaje się niewielka ilość tlenu, przez co kapiący tłuszcz nie zapali się, a potrawy nie będą przypalone.

grill marki Weber-Stephen

Metoda pośrednia

Jest odpowiednia dla produktów, których czas przygotowania jest dłuższy niż 30 min. Dotyczy to grillowania większych kawałków mięs, kurczaka w całości, pizzy, pieczeni i innych potraw, które wymagają niższej temperatury w dłuższym czasie. Brykiet rozkładamy po bokach grilla, a centralnie układamy nasze składniki. Pod przykryciem możemy grillować je bez obawy, że na zewnątrz będą przypalone, a w środku surowe. Grill działa wtedy jak piec konwekcyjny i gorące powietrze wirujące wewnątrz, równomiernie opieka nasze potrawy. Temperaturę regulujemy poprzez otwory wentylacyjne oraz system One–Touch. Pokrywa powoduje, że unikamy dymu i otwartego ognia.

grill marki Weber-Stephen

Metoda 50/50

Pozwala wykorzystać grilla do przygotowania dwóch potraw, z których każda wymaga innej temperatury. Połowa paleniska jest wypełniona mocno rozgrzanym brykietem, a na drugiej połowie kładziemy aluminiową tackę. Na ruszcie tuż nad brykietem kładziemy niewielkie kawałki mięsa, warzyw lub rybę, które grillujemy metodą bezpośrednią. Są one gotowe już po kilku minutach. W tym samym czasie obok możemy grillować dużą pieczeń metodą pośrednią. Metoda 50/50 to sposób na optymalne wykorzystanie dużego rusztu jaki zapewnia np. One Touch Original.
grill marki Weber-Stephen

Źródło: Weber-Stephen


Warto przeczytać

Komentarze

Gość Andrzej

31-07-2019 14:02

Jak grill, to tylko marki Weber!!!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
To Cię zainteresuje
Wybrane dla Ciebie
Rozwiąż quiz - Czy wiesz jak dokarmiać ptaki?
Czy wiesz jak dokarmiać ptaki?

 Dokarmianie ptaków rozpoczynamy:

 

Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu