Grille gazowe firmy Koler. 5 powodów, dla których warto je wybrać!
Do największych walorów grilla na gaz możemy zaliczyć:
- Szybkie rozpalanie
- Możliwość grillowania strefowego
- Wygodę i bezpieczeństwo
- Wysoką jakość przyrządzanych potraw
- Niskie koszty grillowania
Przeczytaj rozwinięcie każdej z tych zalet i przekonaj się, dlaczego warto grillować na gazie. ↓
Szybkie rozpalanie grilla gazowego
Grill gazowy umożliwia rozpalenie i uzyskanie pożądanej temperatury w bardzo krótkim czasie. To cecha, która zasadniczo różni go od grilla węglowego. Szybkie tempo rozpalania znacznie skraca czas przyrządzania potraw na grillu. Oprócz tego zasilanie gazowe umożliwia utrzymanie stałej temperatury grillowania. Urządzenie na węgiel nie będzie w stanie uzyskać tak idealnych warunków do przyrządzania potraw z grilla. Ma to szczególnie duże znaczenie na przykład podczas grillowania całego kurczaka, który wymaga ściśle określonej temperatury.
🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje
Możliwość grillowania strefowego
Ta funkcja sprawia, że nie musisz rozpalać całego grilla do przyrządzenia niewielkiej ilości produktów. Grille gazowe są zazwyczaj wyposażone w kilka stref, które działają niezależnie od siebie. Dzięki temu możesz grillować, wykorzystując tylko część rusztu. Ponadto płynna regulacja temperatury pozwala Ci przyrządzać kilka różnych przekąsek jednocześnie. Niepodważalnym atutem jest także oszczędność pieniędzy. Nie musisz za każdym razem wykorzystywać pełnych możliwości urządzenia, co redukuje ilość zużywanego gazu.
Wygoda i bezpieczeństwo grillowania
Przyrządzając potrawy na grillu węglowym, powinieneś ich cały czas doglądać. Jesteś zmuszony co chwilę podchodzić do grilla, aby skontrolować stopień wypieczenia oraz ilość węgla w palenisku. W przypadku grilla gazowego po prostu ustawiasz określoną temperaturę i zdejmujesz potrawy, kiedy są już gotowe. Nie musisz tracić czasu na pilnowanie grilla. Możesz go spędzić na rozmowach ze znajomymi. Grillowanie na gazie jest również bardzo bezpieczne. Urządzenie możesz wyłączyć w ciągu sekundy. Gaszenie grilla węglowego jest dużo trudniejsze. Musisz przy tym zachować określone środki ostrożności.
Wysoka jakość potraw z grilla gazowego
Grillowanie na gazie nie szkodzi ani Tobie, ani środowisku. W trakcie grillowania na węglu wydzielają się szkodliwe związki, które częściowo są emitowane do atmosfery, a częściowo pozostają na powierzchni grillowanych potraw. Grillując na gazie, masz pewność, że ilość tych związków jest nawet kilkadziesiąt razy mniejsza.
Niskie koszty grillowania
Nie da się ukryć, że cena grilla gazowego jest wyższa od grilla węglowego. Z drugiej strony koszty eksploatacji urządzenia na gaz są o wiele niższe. Korzystając z grilla węglowego, musisz kupować węgiel i podpałkę. W przypadku grilla gazowego kupujesz tylko butlę z gazem. Podsumowując wydatki związane z grillowaniem na gazie i węglu, okazuje się, że koszt tego pierwszego może być nawet 5 razy niższy.
Jeśli przekonałeś się do grillowania na gazie, to czas najwyższy spróbować tego w praktyce! |