Kiedy zbierać śliwki, maliny i czarne porzeczki?
W wakacje owoce zaczynają szybko dojrzewać. Trzeba je zbierać szybko, kiedy tylko są do tego gotowe, bo szybko przejrzewają. Metoda zbioru zależy od gatunku, więc sprawdź, jak ocenić dojrzałość owocu, aby zebrać najsłodsze, najbardziej soczyste plony. Zobacz też, jak je przetwarzać.
- Śliwki w trakcie dojrzewania miękną, więc delikatnie naciśnij owoc, badając jego dojrzałość, zanim go zerwiesz. Ze śliwek zrób dżem albo ugotuj je i zamroź partiami.
- Maliny zbieraj, kiedy zrobią się napęczniałe i czerwone. Rób to delikatnie, bo łatwo je uszkodzić. Jedz natychmiast, zamroź na tackach albo zrób dżem.
- Czarne porzeczki dojrzewają szybko i można zebrać je wszystkie za jednym razem. To niewdzięczna, ale popłacająca praca: uzyskasz smakowity sok, dżem albo mrożone owoce.
Zdjęcie: Roger Gustavsson / Pixabay