Aktinidia ostrolistna 'Vitikwi' Actinidia arguta 'Vitikwi'

Aktinidia ostrolistna 'Vitikiwi', fot. Ewa Jankowska
Aktinidia ostrolistna 'Vitikwi' (Actinidia arguta 'Vitikwi') | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
41
Dekoracyjność: ulistnienie
Gleba: każda ogrodowa, żyzna
Kolor kwiatów: białe, kremowe
Kwiaty: pojedyncze
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: jadalne
Pokrój: pnącze
Przydatność do spożycia: owoce
Wysokość: 5-10 m
Okres kwitnienia: V, VI
Kolor owoców: zielone
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina pnąca, sadzona przy podporach, sadzona przy ogrodzeniach, na altany

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) odmiana 'Vitikiwi' to szybko rosnące pnącze należące do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae).

Odmiana ta wyróżnia się plennością (wytwarza bardzo dużo owoców) oraz tym, że nie potrzebuje zapylenia do zawiązywania owoców.

Roślina ta posiada długie, wijące się pędy i soczyście zielone, ostro zakończone liście, które przebarwiają się jesienią na żółto. Wytwarza biało-kremowe kwiaty. Kwitnie w maju i czerwcu.

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Owoce aktinidii ostrolistnej to tak zwane "minikiwi" – są zielone i bardzo smaczne, można jej spożywać razem ze skórką. Dojrzewają we wrześniu i październiku. 

Wymagania i uprawa

Roślina lubi stanowiska słoneczne. Rośnie na każdej glebie ogrodowej, pod warunkiem, że będzie lekko kwaśna i wilgotna. Jest to odmiana mrozoodporna.

Aktinidia ostrolistna 'Vitikwi' owocowanie rozpoczyna w 1-2 roku po posadzeniu.

Zastosowanie aktinidii

Aktinidia ostrolistna jest rośliną zarówno ozdobną jak i owocową. Musi być sadzona przy podporach – do tego celu świetnie nadadzą się pergole, altany, ażurowe ogrodzenia. Może być z powodzeniem uprawiana w ogrodach przydomowych, jak i na plantacjach.

Owoce aktinidii (kiwi) są bardzo smaczne – miękkie, dojrzałe minikiwi można jeść wraz ze skórką jak i wykorzystywać do produkcji przetworów.

Zdjęcie: Ewa Jankowska


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Najpiękniejsze dalie za grosze? Tak, jeśli wybierzesz te sadzonki
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści