Logo
Logo
Do góry

Mizuna prosto z ogródka

Tę uniwersalną roślinę można uprawiać jako odrastającą sałatę w doniczce. Jej dojrzałe liście mają pieprzny posmak, są idealne do szybko smażonych dań. Młode kwitnące łodygi można też gotować jak brokuły.

Mizunę można wysiewać i zbierać cały rok. Jesienią i zimą wysiewaj pod przykryciem, a wiosną i latem na zewnątrz. Mizuna nie lubi ekstremalnych upałów, więc wybierz zacienione stanowisko i podlewaj ją, ponieważ suche warunki sprawią, że będzie przedwcześnie kwitła. Rośliny te lubią również przestrzeń, więc odstęp co 45 cm zapewni, że mizuna będzie sporych rozmiarów, a dzięki temu będzie ją można zrywać przez całą zimę. Aby uzyskać mniejsze rośliny na sałatki, wysiej nasiona w odległości 10 cm...

   
Gardeners World Edycja Polska Źródło: Gardeners` World Edycja Polska - Styczeń-Luty 2018
   

 


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!


To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom listopad - grudzień 2020

Budujemy Dom

Czasopismo budowlane dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2021

Gardeners' World Edycja Polska

Czasopismo ogrodnicze - najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze luty 2021

Czas na Wnętrze

Magazyn wnętrzarski pełen inspiracji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Wydanie specjalne: Własne Uprawy. Już dostępne!