Logo
Logo
Do góry

Mizuna prosto z ogródka

Tę uniwersalną roślinę można uprawiać jako odrastającą sałatę w doniczce. Jej dojrzałe liście mają pieprzny posmak, są idealne do szybko smażonych dań. Młode kwitnące łodygi można też gotować jak brokuły.

Mizunę można wysiewać i zbierać cały rok. Jesienią i zimą wysiewaj pod przykryciem, a wiosną i latem na zewnątrz. Mizuna nie lubi ekstremalnych upałów, więc wybierz zacienione stanowisko i podlewaj ją, ponieważ suche warunki sprawią, że będzie przedwcześnie kwitła. Rośliny te lubią również przestrzeń, więc odstęp co 45 cm zapewni, że mizuna będzie sporych rozmiarów, a dzięki temu będzie ją można zrywać przez całą zimę. Aby uzyskać mniejsze rośliny na sałatki, wysiej nasiona w odległości 10 cm...

   
Gardeners World Edycja Polska Źródło: Gardeners` World Edycja Polska - Styczeń-Luty 2018
   

 

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom czerwiec 2020

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020

Gardeners' World Edycja Polska

Najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze lipiec - sierpień 2020

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!