Smak orientu: Uprawa egzotycznych ziół

Nadaj potrawom prawdziwie egzotyczny charakter, dodając do nich wschodnie zioła – wprost z własnego ogródka. Louise Curley wyjaśnia, jak uprawiać te przepyszne rośliny i jak z nich korzystać.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Lipiec-Sierpień 2017
Przejrzyj i kup
3

Świeże zioła to jeden z najprostszych sposobów na dodanie potrawom smaku. Większość z nas zna tymianek i rozmaryn, ale wiele egzotycznych ziół z kuchni marokańskiej oraz Bliskiego i Dalekiego Wschodu jest równie łatwych w uprawie, a dzięki nim posiłki zyskują niepowtarzalny orientalny charakter.

Zioła te są uniwersalne i bez problemu można je stosować w kuchni europejskiej, np. bazylią cytrynową i trawą cytrynową śmiało możesz zastąpić tymianek cytrynowy w daniach z ryb i kurczaka, a szczypiorem chińskim idealnie doprawisz omlety lub zapiekanki rybne.

Ich sadzonki i nasiona możesz znaleźć w szkółkach i centrach ogrodniczych. A jako, że lubią one ciepło i słońce, większość z nich możesz uprawiać na kuchennym parapecie...

Pełny tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska Lipiec-Sierpień 2017

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy