Logo
Logo
3
Do góry

Smak orientu: Uprawa egzotycznych ziół

Nadaj potrawom prawdziwie egzotyczny charakter, dodając do nich wschodnie zioła – wprost z własnego ogródka. Louise Curley wyjaśnia, jak uprawiać te przepyszne rośliny i jak z nich korzystać.

Świeże zioła to jeden z najprostszych sposobów na dodanie potrawom smaku. Większość z nas zna tymianek i rozmaryn, ale wiele egzotycznych ziół z kuchni marokańskiej oraz Bliskiego i Dalekiego Wschodu jest równie łatwych w uprawie, a dzięki nim posiłki zyskują niepowtarzalny orientalny charakter.

Zioła te są uniwersalne i bez problemu można je stosować w kuchni europejskiej, np. bazylią cytrynową i trawą cytrynową śmiało możesz zastąpić tymianek cytrynowy w daniach z ryb i kurczaka, a szczypiorem chińskim idealnie doprawisz omlety lub zapiekanki rybne.

Ich sadzonki i nasiona możesz znaleźć w szkółkach i centrach ogrodniczych. A jako, że lubią one ciepło i słońce, większość z nich możesz uprawiać na kuchennym parapecie...

Pełny tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska Lipiec-Sierpień 2017

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom listopad - grudzień 2020

Budujemy Dom

Czasopismo budowlane dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2021

Gardeners' World Edycja Polska

Czasopismo ogrodnicze - najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze grudzień 2020 - styczeń 2021

Czas na Wnętrze

Magazyn wnętrzarski pełen inspiracji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Wydanie specjalne: Własne Uprawy. Już dostępne!