Świeże zioła to jeden z najprostszych sposobów na dodanie potrawom smaku. Większość z nas zna tymianek i rozmaryn, ale wiele egzotycznych ziół z kuchni marokańskiej oraz Bliskiego i Dalekiego Wschodu jest równie łatwych w uprawie, a dzięki nim posiłki zyskują niepowtarzalny orientalny charakter.
Zioła te są uniwersalne i bez problemu można je stosować w kuchni europejskiej, np. bazylią cytrynową i trawą cytrynową śmiało możesz zastąpić tymianek cytrynowy w daniach z ryb i kurczaka, a szczypiorem chińskim idealnie doprawisz omlety lub zapiekanki rybne.
Ich sadzonki i nasiona możesz znaleźć w szkółkach i centrach ogrodniczych. A jako, że lubią one ciepło i słońce, większość z nich możesz uprawiać na kuchennym parapecie...
Pełny tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska Lipiec-Sierpień 2017