Krzewów, które zakwitają na początku sezonu, jest oczywiście bardzo mało. Cieszymy się nimi, jako że rozjaśniają krótkie i zimne dni przedwiośnia (a czasem nawet późnej zimy), ale gdy kwiaty przeminą, możemy pozostać na wiele miesięcy z niewyróżniającymi się zielonymi liśćmi – chyba że starannie przemyślimy, jaką odmianę posadzić.
Powszechnie znany dereń jadalny (właściwy) (Cornus mas) – naturalnie rosnący w południowej Europie – ładnie wygląda także na początku sezonu. Późnym latem pojawiają się jaskrawoczerwone, jadalne owoce, przypominające wyglądem i smakiem żurawinę. By zyskać też kolor wiosną i latem, wybierz odmianę o dwukolorowych liściach.
Najlepsza jest ‘Variegata’ – szeroki, biały brzeg otacza delikatnie szarozielone liście, przybierające jesienią różowe i pomarańczowe tony. Dwubarwne liście nie tylko rozjaśniają rabaty, mniej chlorofilu oznacza także, że roślina nie rośnie tak bujnie, osiągając średnią wielkość...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Polska Styczeń-Luty 2017