Splecione ze sobą trawy ozdobne i późno kwitnące byliny gwarantują spektakularny widok od połowy lata aż do końca jesieni, a następnie spowite mrozem zapadają w zimowy sen. Najlepszy przykład takiego stylu nasadzeń można zobaczyć w Scampston Hall w North Yorkshire. To właśnie tutaj XVIII-wieczny ogród kuchenny uległ przeobrażeniu dzięki jednemu z pionierów takiego stylu nasadzeń, Pieta Oudolfa.
Układ tego ogrodu sprytnie prowadzi wokół muru, a jego centralny punkt ukazuje się naszym oczom dopiero na koniec. Na pierwszym planie widoczne są kępy trzęślicy wyróżniające się na tle trawnika. Zbliżając się do środka ogrodu, krajobraz zmienia się jak w kalejdoskopie – niektóre jego części są minimalistyczne, a niektóre zachwycają feerią żywych barw.
Ogród w stylu preriowym jest łatwy w pielęgnacji, gdy wszystkie rośliny już się zaaklimatyzują. W Scampston Hall nie nawozi się ich, a jedynie przycina wczesną wiosną dla odświeżenia na następny sezon...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Polska Wrzesień-Październik 2016