Koktajle z parapetu | Przepisy na domowe drinki z ogródka

Przepisy na domowe drinki z ogródka

Tego lata rozsmakuj się w pysznych trunkach, którym ton nadają zioła. Ciesz się upalnym latem, popijając orzeźwiające drinki przygotowane na bazie ziół, warzyw i owoców z własnego ogródka. Doniczki pełne kuszących roślin nie tylko fantastycznie wyglądają i pachną, lecz także dają sposobność nadania nowego wymiaru klasycznym przepisom: od martini, Krwawej Mary aż do Pimmsa.

Posłuchaj
00:00
20

Przepisy na domowe drinki z ogródka

Coraz więcej osób odkrywa radość i satysfakcję z tworzenia własnych drinków w zaciszu swojego ogródka. Świeże składniki z własnego uprawy dodają nie tylko smaku, ale również bliskości z naturą. W artykule tym zaprezentujemy kilka inspirujących przepisów na domowe drinki, które można przygotować przy użyciu owoców, ziół i warzyw ze swojego ogrodu. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym ogrodnikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z uprawą roślin, te przepisy pozwolą Ci wykorzystać plony swojej pracy w sposób kreatywny i orzeźwiający.

Ciesz się smakiem lata w każdym łyku i odkryj nowe, niezwykłe połączenia smakowe, które urzekną Twoje podniebienie. Przygotuj się na unikalne doświadczenie kulinarne, które przeniesie Cię w świat pięknych aromatów i radosnych chwil spędzonych w ogrodzie.


Pimms z werbeną cytrynową

POTRZEBNE

  • 1 szklanka typu collins (wysoka i wąska)
  • 5 kostek lodu
  • 50 ml likieru Pimm’s No.1
  • 150 ml lemoniady
  • 2 gałązki werbeny cytrynowej
  • 2 truskawki przekrojone na pół
  • 1 plasterek pomarańczy przekrojony na pół
  • 3 lub 4 kwiaty ogórecznika
  • 2 gałązki krwiściągu

PRZYGOTOWANIE

  1. Włóż 3 połówki truskawek, ćwierć plasterka pomarańczy i gałązkę werbeny cytrynowej na dno szklanki. Wrzuć lód.
  2. Wlej Pimm’s i lemoniadę (1 miarka Pimm’s na 3 miarki lemoniady).
  3. Udekoruj połówką truskawki, gałązkami krwiściągu i werbeny cytrynowej, kwiatami ogórecznika i ćwiartką plasterka pomarańczy.

Ziołowa krwawa Mary

POTRZEBNE

  • 1 shaker
  • 1 szklanka typu highball
  • 5 kostek lodu
  • 1 podwójna miarka (maks. 70 ml) wódki
  • 5 pomidorków
  • sok pomidorowy w kartonie, opcjonalnie l
  • 1 czubata łyżka posiekanego oregano, bazylii i pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 kropli sosu Worcestershire
  • 3 krople tabasco
  • 1 gałązka lubczyku, jako mieszadełko

PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj grubo pomidory i wrzuć je do rondelka. Duś na małym ogniu 5 minut i od- staw do wystygnięcia. Przecedź przez sitko, aby usunąć skórki i pestki. Włóż do lodówki.
  2. Do shakera włóż zioła, kostki lodu, sok z cytryny, wódkę i sok pomidorowy (w razie potrzeby dodaj sok z kartonu) i potrząsaj przez chwilę.
  3. Przelej zawartość do schłodzonej szklanki i dodaj sos Worcestershire i tabasco do smaku. Na koniec włóż gałązkę lubczyku.

Różowe martini

POTRZEBNE:

  • 1 shaker
  • 1 schłodzony kieliszek koktajlowy
  • kostki lodu
  • 1 podwójna miarka (70 ml) wódki
  • 2 łyżeczki syropu cukrowego (zobacz w przepisie na Pepino picante)
  • sok z 1/2 limonki
  • 5 listków pachnotki
  • 1 dodatkowy do dekoracji
  • gałązka kopru, jako mieszadełko

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania.
  2. Rozbij listki pachnotki na dnie shakera, dodaj wódkę, sok z limonki i syrop cukrowy. Uzupełnij kostkami lodu i potrząsaj.
  3. Wlej do schłodzonego kieliszka, udekoruj listkiem pachnotki i dodaj gałązkę kopru.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 

Post udostępniony przez Powder Keg Pub (@powderkegpub)

 

▲ Pepino picante

POTRZEBNE:

  • 1 shaker
  • 1 schłodzony kieliszek koktajlowy
  • kostki lodu
  • 1,5 miarki (ok. 50 ml) tequili
  • 1/3 miarki (ok. 10 ml) syropu cukrowego (zobacz przygotowanie)
  • ½ limonki
  • 10 listków kolendry
  • 2 plasterki chili z pestkami
  • 3 plasterki ogórka
  • 1 kostka cukru
  • cukier, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Syrop cukrowy: w rondelku wymieszaj 240 ml wody z 200 g cukru pudru i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki.
  2. Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania.
  3. Wyciśnij ¼ limonki do shakera, dodaj skórkę i pozostałą ćwiartkę (niewyciśniętą¹).
  4. Dodaj ogórek, chili, 8 listków kolendry, 1 kostkę cukru i zamieszaj (delikatnie rozbij) końcówką łyżki.
  5. Wrzuć do shakera lód, dodaj syrop, tequilę i potrząsaj.
  6. Wlej do schłodzonego kieliszka. Udekoruj paseczkiem ogórka i gałązkami kolendry.

 

Zdjęcie tytułowe: Hihitetlin / Adobe Stock


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje