Koktajle z parapetu
Tego lata rozsmakuj się w pysznych trunkach, którym ton nadają zioła. Jak mieć zawsze pod ręką składniki do ich przyrządzenia? Wystarczy donica i kierowanie się wskazówkami Alexa Mitchella.


Ciesz się upalnym latem, popijając orzeźwiające drinki przygotowane na bazie ziół, warzyw i owoców z własnego ogródka. Doniczki pełne kuszących roślin nie tylko fantastycznie wyglądają i pachną, lecz także dają sposobność nadania nowego wymiaru klasycznym przepisom: od martini, Krwawej Mary aż do Pimmsa.
Dzięki własnej uprawie możesz spróbować różowego martini z pachnotką lub pikantnej kombinacji chili i kolendry z tequilą i lodem. Obsadź pojemniki hojnie, aby zebrać nagrodę w postaci mojito, julep i innych wybornych drinków.
![]() |
Idealny Pimms na piknikWiklinowy kosz piknikowy znaleziony na pchlim targu świetnie nadaje się do uprawy składników na ten klasyczny letni drink. Umieść w koszu folię polietylenową (nakłuj spód w kilku miejscach, by powstały otwory odpływowe). Do pysznego domowego Pimmsa zamiast mięty wybraliśmy werbenę cytrynową, a żeby uzyskać posmak ogórka, dodaliśmy pierzasto ulistniony krwiściąg i kwiaty ogórecznika. POTRZEBNE:
|
![]() |
Pyszny tonik pomidorowyWyraziste smaki i kolory aż się proszą o wyrazisty pojemnik, a czerwona jak skrzynka na listy, emaliowana doniczka nada się w sam raz. Wszystkie składniki na cudownie ziołową Krwawą Mary są w zasięgu ręki. Aby zachować ciągłość owocowania pomidorów, nawoź je co 2 tygodnie. Regularne zbieranie ziół sprawi, że rośliny będą się krzewi. POTRZEBNE:
|
![]() |
Wiaderko martiniBez względu na to, czy lubisz martini wstrząśnięte, czy zmieszane, połyskujące metalowe wiaderko jest idealnym pojemnikiem na uprawę ziół zbieranych latem. Soczyste kolory pachnotki tworzą stylowy kontrast z żółtozielonymi piórkami kopru włoskiego. A gdy przygotujesz już shaker, postaw też na barze wiaderko z ziołami. POTRZEBNE:
|
![]() |
Przyskrzynione drinkiPodkręć smak tequili ziołowymi dodatkami – skradniesz je z kupionych na pchlim targu starych drewnianych skrzyń na butelki alkoholu. W jednej z nich posadź szałwię i miętę, w drugiej – chili i kolendrę, nad którymi poprowadź na łuku pęd ogórka. Świeży i pikantny zestaw roślin nada wyrazistości nie tylko mojito, ale również innym letnim drinkom na bazie tequili. POTRZEBNE:
|
Przepisy na domowe drinki
POTRZEBNE:
PRZYGOTOWANIE: 1 Włóż 3 połówki truskawek, ćwierć plasterka pomarańczy i gałązkę werbeny cytrynowej na dno szklanki. Wrzuć lód. 2 Wlej Pimm’s i lemoniadę (1 miarka Pimm’s na 3 miarki lemoniady). 3 Udekoruj połówką truskawki, gałązkami krwiściągu i werbeny cytrynowej, kwiatami ogórecznika i ćwiartką plasterka pomarańczy. Składniki na 1 szklankę typu collins |
POTRZEBNE:
PRZYGOTOWANIE: 1 Posiekaj grubo pomidory i wrzuć je do rondelka. Duś na małym ogniu 5 minut i od- staw do wystygnięcia. Przecedź przez sitko, aby usunąć skórki i pestki. Włóż do lodówki. 2 Do shakera włóż zioła, kostki lodu, sok z cytryny, wódkę i sok pomidorowy (w razie po- trzeby dodaj sok z kartonu) i po- trząsaj przez chwilę. 3 Przelej zawartość do schło-dzonej szklanki i dodaj sos Worcestershire i tabasco do smaku. Na koniec włóż gałązkę lubczyku. Składniki na 1 szklankę typu highball |
|
|
POTRZEBNE:
PRZYGOTOWANIE: 1 Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania. 2 Rozbij listki pachnotki na dnie shakera, dodaj wódkę, sok z limonki i syrop cukrowy. Uzupełnij kostkami lodu i potrząsaj. 3 Wlej do schłodzonego kieliszka, udekoruj listkiem pachnotki i dodaj gałązkę kopru. Składniki na 1 kieliszek koktajlowy |
POTRZEBNE:
PRZYGOTOWANIE: 1 Syrop cukrowy: w rondelku wymieszaj 240 ml wody z 200 g cukru pudru i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki. 2 Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania. 3 Wyciśnij ¼ limonki do shakera, dodaj skórkę i pozostałą ćwiartkę (niewyciśniętą¹). 4 Dodaj ogórek, chili, 8 listków kolendry, 1 kostkę cukru i zamieszaj (delikatnie rozbij) końcówką łyżki. 5 Wrzuć do shakera lód, dodaj syrop, tequilę i potrząsaj. 6 Wlej do schłodzonego kieliszka. Udekoruj paseczkiem ogórka i gałązkami kolendry. Składniki na 1 kieliszek koktajlowy |
Gardeners' World Edycja Polska Lipiec-Sierpień 2016, zdjęcia: Sarah Cuttle