Pippa radzi: Jak uprawiać fasolę?

Powiedzieliście nam, że fasola jest najchętniej uprawianym przez was warzywem. Dlatego też rzuciliśmy wyzwanie Pippie Greenwood: miała uprawiać rośliny dające jak największy i najsmaczniejszy plon.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Maj-Czerwiec 2016
Przejrzyj i kup

Fasola jest najlepszym warzywem do domowego ogródka: łatwa w uprawie i jeśli odpowiednio będziemy o nią dbać, zbiory będą obfite na stosunkowo niewielkim kawałku ziemi. Przyznaję, że na początku nie byłam zbyt zadowolona, gdy dowiedziałam się, że muszę uprawiać fasolę na potrzeby tego artykułu.

Po zjedzeniu niemałej ilości szarych, pomarszczonych strąków fasoli wielokwiatowej z supermarketu powiedziałam pas i nie sięgałam nawet po fasolkę szparagową czy bób. Jednak po tym, jak sama zaczęłam je uprawiać, zmieniłam zdanie!

Świeża, własna fasola, zbierana, gdy jest młoda i miękka, ma intensywnie słodki smak i charakterystyczną kruchość, czego nie znajdziemy w wersjach z supermarketu. Co więcej, fasola w sklepie jest droga; uprawiając własną, zaoszczędzisz dużo więcej, niż uprawiając tańsze warzywa, np. ziemniaki lub cebulę.Gdy już zbierasz garście pysznych fasolek, przygotuj się na jeszcze większe i dłuższe plony...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Edycja Polska Maj-Czerwiec 2016

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy