Fasola jest najlepszym warzywem do domowego ogródka: łatwa w uprawie i jeśli odpowiednio będziemy o nią dbać, zbiory będą obfite na stosunkowo niewielkim kawałku ziemi. Przyznaję, że na początku nie byłam zbyt zadowolona, gdy dowiedziałam się, że muszę uprawiać fasolę na potrzeby tego artykułu.
Po zjedzeniu niemałej ilości szarych, pomarszczonych strąków fasoli wielokwiatowej z supermarketu powiedziałam pas i nie sięgałam nawet po fasolkę szparagową czy bób. Jednak po tym, jak sama zaczęłam je uprawiać, zmieniłam zdanie!
Świeża, własna fasola, zbierana, gdy jest młoda i miękka, ma intensywnie słodki smak i charakterystyczną kruchość, czego nie znajdziemy w wersjach z supermarketu. Co więcej, fasola w sklepie jest droga; uprawiając własną, zaoszczędzisz dużo więcej, niż uprawiając tańsze warzywa, np. ziemniaki lub cebulę.Gdy już zbierasz garście pysznych fasolek, przygotuj się na jeszcze większe i dłuższe plony...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Edycja Polska Maj-Czerwiec 2016