Borówczanki, borówianki – czyli pyszne bułeczki z borówkami. Tak smakuje ogród latem

Borówianki – przepis na bułeczki z borówkami i kruszonką

Czy marzyłeś kiedyś o własnych bułeczkach z borówkami, które są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka? Mam dla Ciebie przepis na borówczanki – bułeczki z borówkami i kruszonką, które stały się hitem w mojej rodzinie. Co roku z mojego ogródka zbieram obfite plony borówek, które zamieniam w te przepyszne bułeczki. Wykorzystuję sprawdzony przepis na "zwykłe" jagodzianki, ale leśne jagody zastępuję słodkimi borówkami, dzięki czemu dodaję mniej cukru do nadzienia. Poznaj mój sprawdzony przepis, który podbije serca Twoich najbliższych.

5

Jak wykorzystać borówki z ogródka? Upiecz bułeczki "jagodzianki" 

Od lat pielęgnuję swój ogródek na działce, ciesząc się z obfitych plonów, które co roku przynosi. Jednym z moich największych skarbów są krzaczki borówek amerykańskich, które hojnie obdarzają mnie słodkimi, soczystymi owocami. Nic więc dziwnego, że postanowiłam wykorzystać je do przygotowania wyjątkowego przysmaku – borówczanek, czyli bułeczek z borówkami.

Przepis, który wykorzystuję, bazuje na starym, sprawdzonym przepisie na jagodzianki. Jednak zamiast leśnych jagód, używam moich własnych borówek, co sprawia, że bułeczki są mniej słodkie, a jednocześnie zachowują swój wyjątkowy smak. Mniejsza ilość cukru w przepisie to ukłon w stronę naturalnej słodyczy borówek, które (moim zdaniem) nie potrzebują dodatkowego dosładzania.

Składniki na borówczanki

Na początek, podzielę się listą składników, które będą potrzebne do przygotowania tych pysznych bułeczek:

Na zaczyn

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Na ciasto

  • 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml)
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu
  • szczypta soli
  • roztopione masło do wysmarowania wierzchu bułeczek

Na nadzienie

  • 600 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-3 łyżki cukru (ja nie dodaję wcale, ale możesz posłodzić, jeśli lubisz bardziej słodkie nadzienie)

Na kruszonkę

  • 6 łyżek mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru

Pieczenie domowych bułeczek z borówkami amerykańskimi w kuchni
Fot. Татьяна Волкова / Adobe Stock
Przepis na bułeczki z borówkami jest niezwykle prosty i każda Pani (lub Pan) domu poradzi sobie z nim bez trudu. Wykorzystuje podstawowe składniki i sprawdzoną metodę, dzięki czemu bułeczki zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. Idealny sposób na domowe, letnie wypieki!

Jak przygotować domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi?

Przygotowanie zaczynu

  1. Drożdże rozgnieść palcami.
  2. Mleko lekko podgrzać (nie może być gorące!).
  3. Dodać drożdże, mleko i wymieszać do połączenia.
  4. Dodać mąkę, wymieszać do pozbycia się grudek.
  5. Odstawić na 30 minut, aż masa podwoi swoją objętość.

Przygotowanie ciasta

  1. Masło podgrzać na małym ogniu i lekko ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn. Lekko wymieszać.
  3. Dodać resztę składników (poza białkami) i wyrabiać na miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, jeśli będzie kleiste.
  4. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  1. Borówki umyć, osuszyć i wrzucić do miski.
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, jeśli używamy, i wymieszać.

Przygotowanie kruszonki

  1. Masło posiekać.
  2. Mąkę wrzucić do miski, dodać masło i połączyć.
  3. Dodać cukier i ponownie wymieszać.
  4. Odstawić do lodówki.

Domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
Fot. vivoo / Adobe Stock
Bułeczki z borówkami to esencja smaku naszego letniego ogrodu, który co roku obfituje w soczyste, słodkie borówki. Cała rodzina je uwielbia i zawsze z niecierpliwością czeka na te domowe wypieki, które znikają w mgnieniu oka. To nasz ulubiony deser na śniadanie, przekąskę i kolację!

Formowanie i pieczenie bułeczek

  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części.
  2. Z każdej uformować kulkę i każdą w dłoniach rozlepić na płaski placek.
  3. Na środku każdej kulki umieścić borówki i dokładnie zalepić.
  4. Ułożyć luźno na blaszce, odstawić na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  6. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i posypać kruszonką.
  7. Piec ok. 25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
  8. Wyjąć i studzić (jeśli niektóre się pootwierały i puściły sok, lepiej od razu je przełożyć na talerz lub zjeść na gorąco).

Smacznego!

Borówczanki to nie tylko pyszne bułeczki, które zadowolą podniebienia Twojej rodziny i znajomych, ale także świetny sposób na wykorzystanie borówek z własnego ogródka. Są idealne na śniadanie, przekąskę, deser czy kolację. Każdy, kto ich spróbuje, na pewno się zakocha w ich smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi!


Zdjęcie: vivoo / Adobe Stock

To się przyda
Nawóz ekologiczny do borówek – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do borówek – 1 kg | Target
Nawóz Zadbany Ogród Do Borówek - z mączką bazaltową – 1 kg
Nawóz Zadbany Ogród Do Borówek - z mączką bazaltową – 1 kg
Mikoryza RHODOVIT – 100 g
Mikoryza RHODOVIT – 100 g
Tematy
Autor
Dominika Nowak Dominika Nowak

Mama, blogerka, ekolożka, ogrodniczka amatorka. Dzieli się z Wami swoją pasją i wiedzą. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Błyskawiczny trawnik w 2 tygodnie? Zielony dywan bez wysiewu dzięki macie – hydrożel, nawóz i nasiona w jednym
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści