Jak wykorzystać borówki z ogródka? Upiecz bułeczki "jagodzianki"
Od lat pielęgnuję swój ogródek na działce, ciesząc się z obfitych plonów, które co roku przynosi. Jednym z moich największych skarbów są krzaczki borówek amerykańskich, które hojnie obdarzają mnie słodkimi, soczystymi owocami. Nic więc dziwnego, że postanowiłam wykorzystać je do przygotowania wyjątkowego przysmaku – borówczanek, czyli bułeczek z borówkami.
Przepis, który wykorzystuję, bazuje na starym, sprawdzonym przepisie na jagodzianki. Jednak zamiast leśnych jagód, używam moich własnych borówek, co sprawia, że bułeczki są mniej słodkie, a jednocześnie zachowują swój wyjątkowy smak. Mniejsza ilość cukru w przepisie to ukłon w stronę naturalnej słodyczy borówek, które (moim zdaniem) nie potrzebują dodatkowego dosładzania.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Składniki na borówczanki
Na początek, podzielę się listą składników, które będą potrzebne do przygotowania tych pysznych bułeczek:
Na zaczyn
- 100 ml ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Na ciasto
- 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- 3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml)
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu
- szczypta soli
- roztopione masło do wysmarowania wierzchu bułeczek
Na nadzienie
- 600 g borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-3 łyżki cukru (ja nie dodaję wcale, ale możesz posłodzić, jeśli lubisz bardziej słodkie nadzienie)
Na kruszonkę
- 6 łyżek mąki
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Jak przygotować domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi?
Przygotowanie zaczynu
- Drożdże rozgnieść palcami.
- Mleko lekko podgrzać (nie może być gorące!).
- Dodać drożdże, mleko i wymieszać do połączenia.
- Dodać mąkę, wymieszać do pozbycia się grudek.
- Odstawić na 30 minut, aż masa podwoi swoją objętość.
Przygotowanie ciasta
- Masło podgrzać na małym ogniu i lekko ostudzić.
- Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn. Lekko wymieszać.
- Dodać resztę składników (poza białkami) i wyrabiać na miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, jeśli będzie kleiste.
- Odstawić pod przykryciem na 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia
- Borówki umyć, osuszyć i wrzucić do miski.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, jeśli używamy, i wymieszać.
Przygotowanie kruszonki
- Masło posiekać.
- Mąkę wrzucić do miski, dodać masło i połączyć.
- Dodać cukier i ponownie wymieszać.
- Odstawić do lodówki.
Nasz sklep ogrodniczy ▶ Szukasz produktów do ogrodu i pielęgnacji roślin? Sprawdź nasze nowości i promocje. Prezent do każdego zamówienia!
Formowanie i pieczenie bułeczek
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części.
- Z każdej uformować kulkę i każdą w dłoniach rozlepić na płaski placek.
- Na środku każdej kulki umieścić borówki i dokładnie zalepić.
- Ułożyć luźno na blaszce, odstawić na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i posypać kruszonką.
- Piec ok. 25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
- Wyjąć i studzić (jeśli niektóre się pootwierały i puściły sok, lepiej od razu je przełożyć na talerz lub zjeść na gorąco).
Smacznego!
Zdjęcie: vivoo / Adobe Stock