Przepisy na domowe drinki z ogródka
Coraz więcej osób odkrywa radość i satysfakcję z tworzenia własnych drinków w zaciszu swojego ogródka. Świeże składniki z własnego uprawy dodają nie tylko smaku, ale również bliskości z naturą. W artykule tym zaprezentujemy kilka inspirujących przepisów na domowe drinki, które można przygotować przy użyciu owoców, ziół i warzyw ze swojego ogrodu. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym ogrodnikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z uprawą roślin, te przepisy pozwolą Ci wykorzystać plony swojej pracy w sposób kreatywny i orzeźwiający.
Ciesz się smakiem lata w każdym łyku i odkryj nowe, niezwykłe połączenia smakowe, które urzekną Twoje podniebienie. Przygotuj się na unikalne doświadczenie kulinarne, które przeniesie Cię w świat pięknych aromatów i radosnych chwil spędzonych w ogrodzie.
▲ Pimms z werbeną cytrynową
POTRZEBNE
- 1 szklanka typu collins (wysoka i wąska)
- 5 kostek lodu
- 50 ml likieru Pimm’s No.1
- 150 ml lemoniady
- 2 gałązki werbeny cytrynowej
- 2 truskawki przekrojone na pół
- 1 plasterek pomarańczy przekrojony na pół
- 3 lub 4 kwiaty ogórecznika
- 2 gałązki krwiściągu
PRZYGOTOWANIE
- Włóż 3 połówki truskawek, ćwierć plasterka pomarańczy i gałązkę werbeny cytrynowej na dno szklanki. Wrzuć lód.
- Wlej Pimm’s i lemoniadę (1 miarka Pimm’s na 3 miarki lemoniady).
- Udekoruj połówką truskawki, gałązkami krwiściągu i werbeny cytrynowej, kwiatami ogórecznika i ćwiartką plasterka pomarańczy.
▲ Ziołowa krwawa Mary
POTRZEBNE
- 1 shaker
- 1 szklanka typu highball
- 5 kostek lodu
- 1 podwójna miarka (maks. 70 ml) wódki
- 5 pomidorków
- sok pomidorowy w kartonie, opcjonalnie l
- 1 czubata łyżka posiekanego oregano, bazylii i pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 6 kropli sosu Worcestershire
- 3 krople tabasco
- 1 gałązka lubczyku, jako mieszadełko
PRZYGOTOWANIE
- Posiekaj grubo pomidory i wrzuć je do rondelka. Duś na małym ogniu 5 minut i od- staw do wystygnięcia. Przecedź przez sitko, aby usunąć skórki i pestki. Włóż do lodówki.
- Do shakera włóż zioła, kostki lodu, sok z cytryny, wódkę i sok pomidorowy (w razie potrzeby dodaj sok z kartonu) i potrząsaj przez chwilę.
- Przelej zawartość do schłodzonej szklanki i dodaj sos Worcestershire i tabasco do smaku. Na koniec włóż gałązkę lubczyku.
▲ Różowe martini
POTRZEBNE:
- 1 shaker
- 1 schłodzony kieliszek koktajlowy
- kostki lodu
- 1 podwójna miarka (70 ml) wódki
- 2 łyżeczki syropu cukrowego (zobacz w przepisie na Pepino picante)
- sok z 1/2 limonki
- 5 listków pachnotki
- 1 dodatkowy do dekoracji
- gałązka kopru, jako mieszadełko
PRZYGOTOWANIE:
- Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania.
- Rozbij listki pachnotki na dnie shakera, dodaj wódkę, sok z limonki i syrop cukrowy. Uzupełnij kostkami lodu i potrząsaj.
- Wlej do schłodzonego kieliszka, udekoruj listkiem pachnotki i dodaj gałązkę kopru.
Wyświetl ten post na Instagramie
▲ Pepino picante
POTRZEBNE:
- 1 shaker
- 1 schłodzony kieliszek koktajlowy
- kostki lodu
- 1,5 miarki (ok. 50 ml) tequili
- 1/3 miarki (ok. 10 ml) syropu cukrowego (zobacz przygotowanie)
- ½ limonki
- 10 listków kolendry
- 2 plasterki chili z pestkami
- 3 plasterki ogórka
- 1 kostka cukru
- cukier, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Syrop cukrowy: w rondelku wymieszaj 240 ml wody z 200 g cukru pudru i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki.
- Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania.
- Wyciśnij ¼ limonki do shakera, dodaj skórkę i pozostałą ćwiartkę (niewyciśniętą¹).
- Dodaj ogórek, chili, 8 listków kolendry, 1 kostkę cukru i zamieszaj (delikatnie rozbij) końcówką łyżki.
- Wrzuć do shakera lód, dodaj syrop, tequilę i potrząsaj.
- Wlej do schłodzonego kieliszka. Udekoruj paseczkiem ogórka i gałązkami kolendry.
Zdjęcie tytułowe: Hihitetlin / Adobe Stock