Orzeźwiające napoje na letnie upały – przepisy na lemoniady

Orzeźwiające napoje na letnie upały – przepisy na lemoniady

Lato to czas, kiedy szczególnie ważne jest, aby dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Wysokie temperatury sprawiają, że szybko tracimy płyny, a nic nie zaspokaja pragnienia lepiej niż domowa lemoniada. Są one nie tylko smaczne, ale także, stanowią świetne wsparcie naszego zdrowia w upalne dni.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
7

Lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem 

Pierwszą propozycją jest orzeźwiająca i pyszna lemoniada grejpfrutowa z rozmarynem. Grejpfrut jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Rozmaryn z kolei działa przeciwzapalnie i wspiera zdrowie układu trawiennego. 

Jak zrobić domową lemoniadę z grejpfrutów i rozmarynu? Wystarczy w małym garnku połączyć brązowy cukier i wodę, a następnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy gałązki rozmarynu i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 5 minut, ściągamy z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie do dzbanka dodajemy wyciśnięty sok z grejpfrutów i cytryny. Dolewamy syrop rozmarynowy, wodę i mieszamy. Serwujemy z kostkami lodu. 

▶ Cały przepis na orzeźwiającą lemoniadę znajdziesz na stronie: Cały przepis na orzeźwiającą lemoniadę znajdziesz na stronie

Lemoniada mojito 

Lemoniada mojito to pyszny napój na bazie limonki i świeżej mięty, który świetnie sprawdzi się na letnie spotkania z przyjaciółmi, imprezy na świeżym powietrzu czy rodzinne pikniki. To idealny wybór dla miłośników tradycyjnych drinków, którzy chcą cieszyć się smakiem mojito bez dodatku alkoholu. 

Zaczynamy od rozpuszczenia w wodzie brązowego cukru. Całość podgrzewamy w rondelku, aż do zgęstnienia i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie myjemy limonki. Jedną z nich kroimy w plasterki, a z reszty wyciskamy sok. Miętę myjemy i rozgniatamy między palcami. Do dzbanka wrzucamy pokrojone limonki i listki mięty. Składniki ubijamy tłuczkiem, aby uwolnić aromat. Następnie dodajemy syrop cukrowy, świeżo wyciśnięty sok i kostki lodu. Na koniec dolewamy wodę gazowaną i gotowe! 

Lemoniada truskawkowa z bazylią 

Lemoniada truskawkowa z bazylią to idealna kombinacja słodyczy i świeżości, które skutecznie ugasi pragnienie. Bazylia doskonale dopełnia owocowy smak lemoniady, a zawarte w niej olejki eteryczne mają właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. 

Na początek umyj truskawki, usuń z nich szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Liście bazylii umyj i osusz. Składniki umieść w kielichu blendera, dodaj sok z cytryny, cukier i zblenduj całość na gładką masę. Przelej do dzbanka, dolej wodę gazowaną i wymieszaj. Na koniec dorzuć kostki lodu. Gotową lemoniadę możemy przelać do wysokich szklanek i udekorować za pomocą plasterków cytryny i truskawek. 

Lemoniada agrestowa 

Agrest jest bogaty w witaminę C, potas i błonnik, co czyni go idealnym składnikiem orzeźwiającej lemoniady. W połączeniu z wodą i sokiem z cytryny doskonale nawadnia, a dodatkowo dostarcza cennych wartości odżywczych. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i wzbogacenie swojego letniego menu. 

Wystarczy umyć agrest, usunąć ogonki i rozgnieść go za pomocą widelca lub tłuczka. W dzbanku łączymy wodę z sokiem z cytryny i cukrem, a następnie dodajemy rozgniecione owoce i mieszamy całość, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na 15-20 minut, aż smaki się połączą. Po tym czasie przecedzamy napój, aby pozbyć się pestek i skórek agrestu i przekładamy dzbanek z domową lemoniadą do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem możemy dodać kilka kostek lodu, plasterki cytryny i świeże listki mięty. 

▶ Szczegóły przepisu znajdziesz na stronie: Szczegóły przepisu znajdziesz na stronie

Lemoniada arbuzowa 

Arbuz to prawdziwy symbol lata, a jego soczysty miąższ doskonale nadaje się do przygotowania domowej lemoniady. To świetny wybór na rodzinne pikniki, letnie przyjęcia na świeżym powietrzu lub różnego rodzaju imprezy i uroczystości. Lemoniada jest lekka, słodka i niezwykle orzeźwiająca. 

Zaczynamy od pokrojenia arbuza na mniejsze kawałki. Usuwamy pestki i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę i przecedzamy przez sitko. Następnie świeże cytryny przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Dolewamy do zblendowanego arbuza i opcjonalnie dodajemy cukier według uznania. Całość mieszamy i przelewamy do dzbanka. Dodajemy wodę gazowaną i przelewamy do szklanek. Wrzucamy kostki lodu, a na koniec dekorujemy plasterkami cytryny lub listkami mięty.  

Źródło: materiały prasowe, zdjęcie: Free Stock 


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zdaniem Czytelnika
03-07-2024 15:58
Komentarz dodany przez Julia: Zwykle robię lemoniadę z cytryn i gazowanej cisowianki, ale truskawkowa czy grejpfrutowa brzmi równie pysznie, więc muszę przetestować te przepisy.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści