Żółtlica, przysmak z Kolumbii. Dwa przepisy na dania z liści

Żółtlica, przysmak z Kolumbii. Dwa przepisy na dania z kwiatów i liści

Żółtlica to roślina z rodziny astrowatych, która w Polsce jest pospolitym chwastem, podczas gdy w Ameryce Południowej i Środkowej jest lubianym warzywem liściastym, czasem klasyfikowanym jako zioło przyprawowe, w zależności od tego, czy używana jest na surowo, czy po wysuszeniu. Poznaj przepis na ciasteczka i zupę z żółtlicy.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Październik 2025
Przejrzyj i kup


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Październik 2025

Autorka artykułu
Dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.
Małgorzata Kalemba-Drożdż | Trochę Inna Cukiernia

Żółtlica bywa nazywana ziemniaczanym zielem, bo lubi zachwaszczać uprawy roślin okopowych i prawdopodobnie dotarła do Europy właśnie w towarzystwie ziemniaków.

Z kilkunastu gatunków żółtlic w Polsce rozgościły się dwa, które często rosną obok siebie: żółtlica drobnokwiatowa (Galinsoga parviflora) i żółtlica owłosiona (G. quadriradiata). Żółtlica drobnokwiatowa jest nieco łykowata, ale trochę bardziej aromatyczna, natomiast żółtlica owłosiona jest bardziej soczysta i jej łodygi mocno nie włóknieją, nawet jeśli roślina wyrośnie bardzo wysoko. Żółtlica kiełkuje późno, ale potem nadrabia błyskawicznym wzrostem, natomiast zabija ją pierwszy przymrozek, więc jesienią warto się spieszyć i pozbierać na zapas do zamrażarki lub wysuszyć.

Najsłynniejszym daniem z żółtlicy jest kolumbijska zupa Ajiaco (czytaj: ahjako) z kilku rodzajów ziemniaków, kurczaka i kukurydzy, podawana z różnymi dodatkami, jak np. kapary czy awokado.

Suszona żółtlica ma delikatny zapach przypominający nieco liść laurowy, ale zdecydowanie słabszy. Żółtlicę można spożywać na surowo, mi jednak w takiej postaci nie smakuje. Tymczasem nawet po najkrótszej obróbce termicznej nabiera intensywnego, słodkiego, orzechowego smaku, więc zwykle robię z niej potrawki, sosy do makaronu, nadzienia do tart i pierogów oraz zupy, ale świetnie nadaje się też do pieczenia zielonych ciast i ciasteczek.

Ciasteczka z żołtlicą
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Ciasteczka z żółtlicą
SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki i trochę na podsypanie, 150 g masła, 50 g cukru, 1 żółtko, ok. 1 szklanki świeżych liści żółtlicy
PRZEPIS: Liście żółtlicy zblanszuj we wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie odciśnij i zmiksuj na pulpę. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. Ponieważ różne mąki mają różną zdolność chłonięcia wody, a trudno ocenić wilgotność liści, dlatego czasem trzeba dosypać więcej lub mniej mąki. Zagniecione ciasto owiń i wstaw do lodówki na przynajmniej 20-30 minut. Rozwałkuj, ewentualnie podsypując mąką, po czym wycinaj ciasteczka. Piecz około 8-10 minut w temperaturze 170°C. Trzeba pilnować, żeby za bardzo się nie zrumieniły, bo stracą swój piękny zielony kolor.
Zielona zupa z żółtlicy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Prosta zupa z żółtlicą
SKŁADNIKI: 1-2 ziemniaki, 1 nieduża cebula, 1 pietruszka, kawałek marchewki, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, ok. 1,2 l bulionu, ok. 1-1,5 litra świeżych liści żółtlicy lub 1/3-1/2 szklanki suszonych, zmielonych liści żółtlicy, do smaku: sól, chili, majeranek, tymianek, dodatki do podania: ryż, makaron, ćwiartki ziemniaków, kukurydza, kwaśna śmietana
PRZEPIS: Warzywa korzeniowe obierz, pokrój i ugotuj do miękkości w ulubionym bulionie, po czym dodaj świeże, umyte liście żółtlicy drobnokwiatowej lub owłosionej. Doprowadź do wrzenia, ale nie musisz długo gotować – wystarczy, że liście zwiędną. Zupę możesz też przygotować z suszonej żółtlicy, jeśli w lecie zabezpieczysz sobie zapasy na zimę. Suszoną żółtlicę dodaj do gotujących się warzyw i gotuj kilka minut. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i kukurydzą, czyli nieco w stylu kolumbijskim.

  Gardeners' World Edycja Polska 10/2025

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Październik 2025


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Wszyscy to czytają. A Ty?