Zbiory z ogrodu: Pomysły na przetwory

Rachel Green, szef kuchni i zagorzała ogrodniczka, pokazuje, jak zamienić obfite zbiory w przepyszne przetwory.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Lipiec-Sierpień 2017
Przejrzyj i kup

W moim rodzinnym domu od zawsze konserwowaliśmy jedzenie, aby przetrwać chude miesiące w roku. Stąd też przyrządzanie gęstych sosów chutney i marynowanie stały się moim corocznym rytuałem.

Możliwość wyjścia do spiżarni w chłodny zimowy dzień, otwarcia słoika pełnego jasnożółtego piccalilli, pikantnej i chrupiącej mieszanki kalafiora z ogórkiem, i dodania jej do pysznej wieprzowiny to raj na ziemi.

W przydomowym ogródku uprawiam pospolite warzywa i owoce, ale jako ambitna ogrodniczka mam też kilka nietypowych odmian, których zawsze mam aż za dużo – ale nigdy nic się u mnie nie marnuje. Konserwowanie to idealne rozwiązanie dla zbyt obfitych plonów: proste i szybkie, można zrobić to w jeden dzień. Dzięki zawartości słoików i butelek możesz zamienić kawałek mięsa w przepyszne danie, zwykłą kanapkę z serem w wyjątkową ucztę, a ciasto bezowe w najpiękniejszy deser...

Pełny tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska Lipiec-Sierpień 2017

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy