Warzywnik w 60 minut tygodniowo!

Wydaje ci się, że nie masz czasu, żeby uprawiać warzywa? Kevin Smith pokazuje, jak dorobić się bujnych plonów, poświęcając zaledwie 60 minut tygodniowo na pracę w warzywniku Zdjęcia Sarah Cuttle.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Marzec-Kwiecień 2017
Przejrzyj i kup

 

Jeśli twój tydzień jest tak wypełniony zadaniami, że liczy się każda minuta, może wydawać się, że samodzielna uprawa warzyw jest niemożliwa. Spotkania, dowóz dzieci do szkół, wyprawy do supermarketów... – lista obowiązków zdaje się nie kończyć. Nie ma szans, żeby zmieścić na niej jeszcze uprawę warzyw – a może jednak? Ja też żyję w ciągłym biegu, jednak latem zbierałem smakowite warzywa z własnej uprawy.

Nie mam żadnej magicznej receptury. Po prostu zacząłem od zera i pozwoliłem sobie na uprawianie warzywnika przez jedną godzinę w tygodniu – tyle może prawie każdy. Ograniczając się do jednej podniesionej grządki i rozsądnie dobierając gatunki warzyw, zebrałem obfite plony, poświęcając roślinom bardzo niewiele czasu. Zapisywałem każdą minutę przeznaczaną na sadzenie, podlewanie i zbiór roślin, żeby nie przekroczyć limitu 60 minut, a rezultaty mówią same za siebie. Niekiedy miałem tylko tyle czasu, żeby lekko podlać warzywa, co zabierało mi około 2 minut, ale bywały też takie dni, kiedy znajdowałem czas na wysianie nasion, zbieranie plonów, a nawet sprawdzanie, czy rośliny nie zostały zaatakowane przez szkodniki.

Jak z tego wynika, nawet jeżeli jesteś bardzo ograniczony czasowo, uprawa własnych warzyw jest możliwa – a teraz po prostu odwróć kartkę na następną stronę i przeczytaj, od czego zacząć...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Polska Marzec-Kwiecień 2017

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy