Agretti, czyli solanka sodowa. Mało znana roślina do doniczki i na patelnię

Agretti, czyli solanka sodowa

Wygląda jak kępka trawy, smakuje jak morska bryza, a nazw ma więcej niż niejeden celebryta. Agretti – znane też jako solanka, broda mnicha, roscano, soda bezlistna lub salsola soda – to roślina, która powoli podbija kuchnie i… ogrody. Ale czy warto ją uprawiać? I co trzeba wiedzieć, zanim się na nią skusisz?

Posłuchaj
00:00
10

Co to właściwie jest agretti?

Agretti, znane również jako solanka sodowa (łac. Salsola soda), to jednoroczna, jadalna roślina należąca do rodziny szarłatowatych. W starszej nomenklaturze botanicznej spotyka się też nazwę Soda inermis, jednak obecnie przyjmuje się Salsola soda jako poprawną. W Polsce roślina występuje głównie jako uprawna ciekawostka – nie rośnie dziko, ale można ją spotkać w niektórych kolekcjach botanicznych lub w uprawach amatorskich. W rodzimym języku bywa nazywana solanką, brodą mnicha albo bardziej technicznie – solanką sodową.

Naturalnym środowiskiem agretti są nadmorskie, słone tereny regionu Morza Śródziemnego, gdzie występuje jako tzw. halofit, czyli roślina przystosowana do wzrostu w glebach o podwyższonym zasoleniu. To unikalna cecha, która sprawia, że agretti nie tylko toleruje obecność soli w podłożu, ale wręcz ją preferuje.

Agretti czyli solanka sodowa, roscano, salsola soda
Fot. Claudio Divizia / AdobeStock
Co ciekawe, agretti dawniej wykorzystywano ją w produkcji sody kalcynowanej – stąd też jej łacińska nazwa.

Jak wygląda agretti? Czy jest ozdobna?

Roślina tworzy gęste, półkuliste kępy o wysokości do 60 cm. Jej pokrój jest lekko rozłożysty, z wieloma cienkimi, wiotkimi łodyżkami, które mają intensywnie zielony kolor. Liście są bardzo wąskie, igiełkowate, mięsiste i przypominają młody szczypiorek lub pędy solirodu. Ulistnienie ma charakterystyczny, soczysty i chrupiący wygląd, a cała nadziemna część rośliny wygląda, jakby była pokryta delikatną rosą – to wynik magazynowania wody i soli mineralnych w tkankach.

Agretti może pełnić także funkcję ozdobną z liści – świetnie wygląda w donicach, skrzynkach i jako zielony akcent na warzywnych rabatach. Jego egzotyczny wygląd i intensywny kolor przyciągają uwagę, szczególnie w ogrodach naturalistycznych i nowoczesnych.

Agretti jako warzywo – jak smakuje?

Smak agretti również nie pozostawia wątpliwości co do jego śródziemnomorskiego pochodzenia – delikatnie słonawy, morski, lekko kwaskowaty, z nutą przypominającą soliród, ale nieco łagodniejszy i bardziej trawiasty. Dzięki temu agretti doskonale nadaje się do jedzenia na surowo – jako chrupiący dodatek do sałatek – ale również do krótkiego podsmażania, duszenia czy blanszowania. W kuchni włoskiej często serwuje się je jako dodatek do ryb, makaronów i dań z warzyw.

Agretti czyli solanka sodowa, roscano, salsola soda
Fot. saratm / AdobeStock

Uprawa agretti – łatwa, ale z haczykiem

Choć agretti to roślina jednoroczna, jej cykl rozwoju jest dość szybki, więc wysiew można zaplanować nawet kilkukrotnie w sezonie. Nasiona najlepiej wysiewać wczesną wiosną, do pojemników lub wprost do gruntu, w miejscu ciepłym i nasłonecznionym.

Aby uzyskać zwarte, zdrowe kępy:

  • przepuszczalne i lekkie podłoże to absolutna podstawa w uprawie tej rośliny – możesz zastosować np. mieszankę piasku z ziemią ogrodową,
  • unikaj nadmiernego podlewania – roślina dobrze znosi lekko suche warunki,
  • możesz dodać odrobinę soli do wody – w warunkach naturalnych to dla niej norma,
  • zbieraj młode pędy systematycznie, gdy osiągną około 15-20 cm – są wtedy najsmaczniejsze.

Jak można jeść agretti? Na surowo czy po przetworzeniu?

Agretti można jeść na surowo lub lekko poddusić – jak szpinak. Miękkie listki tej rośliny smakują doskonale z oliwą, czosnkiem, rybą, makaronem albo jajkiem. Nie są dominujące w smaku, a jedynie świetnie podkreślają inne składniki. W wersji ekspresowej wystarczy wrzucić je na patelnię na 2-3 minuty.

Agretti po podduszeniu gotowe do jedzenia
Fot. Olga / AdobeStock
Jeśli lubisz rośliny nietypowe, jadalne i mało wymagające – zdecydowanie tak. Agretti świetnie rośnie w donicach, więc nadaje się nawet na balkon. Jest ciekawą alternatywą dla ziół czy klasycznych sałat, a do tego zbiera się ją szybko i bez większych problemów. Minusem może być mała dostępność nasion na rynku, ale coraz więcej sklepów specjalistycznych wprowadza je do oferty.

Przykładowy przepis: ciepła sałatka z agretti

Oto przykład ciekawego połączenia z kuchni roślinnej (przepis dla 2 osób):

  • około 100 g agretti,
  • kilka listków rukoli lub musztardowca,
  • twardy ser dojrzewający (np. Pecorino lub oscypek) starty na małych oczkach,
  • uprażone orzechy laskowe z utłuczonymi przyprawami (fenkuł, kolendra, czarny pieprz – do smaku),
  • odrobina oliwy w oliwek.

Wystarczy agretti lekko podsmażyć, dodać pozostałe składniki i... gotowe! Prosto, zdrowo i wyjątkowo sezonowo.

Zdjęcie tytułowe: Claudio Divizia, olenagrabovska, Olga, dragoncello / AdobeStock

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery