Karczoch zwyczajny Cynara scolymus

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
9
Dekoracyjność: kwiaty, ulistnienie
Kolor kwiatów: fioletowe
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: do 2 m
Zastosowanie: roślina jadalna

Karczoch zwyczajny w łagodnym i ciepłym klimacie, np. śródziemnomorskim, jest wieloletnią rośliną zielną, ale w Polsce roślina ta nie zimuje i jest rzadko spotykana. W krajach basenu Morza Śródziemnego jest natomiast powszechnie spożywana.

Jadalną częścią rośliny są nierozwinięte główki kwiatowe (pączki o średnicy 6–8 cm). Jeśli jednak łuski pąka otworzą się i stanie się on niejadalny – fioletowy kwiat będzie dużą ozdobą rabaty. Łodygi karczocha dorastają do 2 m wysokości, a mocno powcinane liście mają ciekawy srebrnozielony kolor.

Karczoch zwyczajny jako warzywo nie zawiera wielu witamin (niewielkie ilości C i E), jest za to niskokaloryczny i niskotłuszczowy, co zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Dobrze też wpływa na układ pokarmowy i krwionośny. Zawiera cukier – inulinę, który może być spożywany bez obaw przez chorych na cukrzycę. Popularnym sposobem spożywania karczocha jest gotowanie jego główek w całości, a następnie odrywanie płatków, maczanie w sosach i wysysanie (poczynając od nasady). Dobrze komponuje się z anchois, bazylią, jajkami, cytryną, parmezanem i pomidorami.

W Polsce roślinę tę sieje się do rozsadnika i wysadza do gruntu po ustąpieniu mrozów. Zbiór warzyw jest możliwy od sierpnia do pierwszych przymrozków.

Obserwuj
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści