Bób Vicia faba var. major

Bób, fot. public domain - Wikimedia Commons
Bób (Vicia faba var. major) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
82
Gleba: żyzna
Kolor kwiatów: fioletowe, wielobarwne
Kwiaty: wargowe
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: strąki
Pokrój: wzniesiony
Wysokość: do 1,2 m
Kolor owoców: zielone
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Bób (Vicia faba var. major) inaczej wyka bób, to jednoroczna roślina, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce.

Roślina tworzy rurkowate, cztero-kanciaste łodygi, z których wyrastają sinozielone liście. Osiąga zwykle wysokość do 1,2 m. Motylkowate kwiaty maja fioletowo-czarną barwę.

Największe znaczenie mają jednak owoce – długie strąki, w których znajdują się jaskrawo zielone, duże nasiona. Strąki zawierają zwykle od 2-5 nasion. Zbiera się je od końca czerwca do sierpnia.

Wymagania i uprawa

Warzywo jest dość łatwe w uprawie, chociaż ma duże wymagania glebowo-wodne. Lubi gleby zasobne, nawożone i lekko wilgotne. Dobrze rośnie na madach, czarnych ziemiach i podłożach torfowych, ale uprawa jest możliwa również na lżejszych typach gleb.

W uprawie bobu nie ma potrzeby nawożenia azotem, ale z kolei warzywo dobrze reaguje na magnez i potas. Nawadnianie jest wskazane szczególnie po siewie i w okresie zawiązywania strąków.

Bób często sadzi się jako przedplon dla innych roślin, gdyż wzbogaca glebę w azot. Warzywo można siać pod koniec marca lub na początku kwietnia – roślina jest odporna na chłody. Nasiona wysiewa się na głębokość 6-7 cm w rozstawie 40 x 10 cm. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie.

Zastosowanie

Bób jest najczęściej spożywany po ugotowaniu bez dodatków, chociaż może posłużyć przy sporządzaniu zup i sosów. Nasiona mogą być zamrażane, zapakowane w woreczki foliowe.

Polecane odmiany

  • 'Piccola' – o małych zielonych ziarnach
  • 'Windsor Biały' – odmiana wielkonasienna
  • 'Samson' – odmiana o intensywnie zielonych nasionach

Ciekawostki

Roślina znana od czasów starożytnych – w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.


Zdjęcia: public domain/Wikimedia Commons, johndavi/Pixabay, Daniel Feliciano/Link

Redakcja poleca nasiona
0 Papryka 'Amboy' (pepperoni)
Papryka 'Amboy' (pepperoni)
1 Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
2 Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
3 Burak ćwikłowy 'Chioggia'
Burak ćwikłowy 'Chioggia'

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zapraszamy Cię także na zakupy do naszego sklepu internetowego.

Obserwuj
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści