Dlaczego warto nawozić warzywa?
Poszczególne gatunki, rodziny lub grupy warzyw mają własne preferencje dotyczące składników pokarmowych. W produkcji na większą skalę zwraca się na to baczną uwagę. Ważne są nie tylko makro, ale także mikroelementy. Przykładowo w uprawie pomidorów istotną rolę odgrywa bor a cebuli – miedź. W przydomowym ogródku takie zindywidualizowanie nawożenia jest zbyt czasochłonne, często mało opłacalne, więc warzywa dokarmia się tymi samymi nawozami.
● Polecamy: Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Jak nawozić warzywa?
Nowalijki
W okresie zimowym i wczesnowiosennym warzywa (nowalijki) nie powinny być intensywnie nawożone azotem. Zawarte w nawozach azotany przy małej ilości światła lub sztucznym oświetleniu nie są w pełni "przerabiane". Część z nich zamienia się w szkodliwe dla człowieka azotyny.
Rotacja
Nawozy warto zmieniać, aby rośliny miały dostęp do różnych składników pokarmowych, w tym mikroelementów. Stosuj naprzemiennie nawozy mineralne zawierające różne pierwiastki lub mieszanki oraz organiczne, które są cennym źródłem materii organicznej z której powstanie próchnica i milionów pożytecznych mikroorganizmów glebowych.
Przenawożenie
Czasem warzywa nie mogą pobrać składników pokarmowych z gleby, mimo dużej zasobności. Wpływ na to ma m.in. odczyn gleby (optymalny dla większości gatunków wynosi 6,0-7,5) oraz intensywność nawożenia. W przypadku przenawożenia niektóre składniki mogą się nawzajem unieczynniać – np. Ca i K (zbyt dużo wapnia utrudnia pobieranie potasu).
Gleby lekkie i ciężkie
Na glebach lekkich (piaszczystych) dawki nawozów mineralnych powinny być mniejsze niż w uprawie warzyw na cięższym podłożu. Intensywne nawożenie nie ma sensu, gdyż nadmiar składników pokarmowych zostanie szybko wypłukany. Lepiej nawozić mniej a częściej.
Uprawa po oborniku
W pierwszym roku po oborniku zaleca się uprawę warzyw, np. cebula, por, czosnek, seler, ogórek, papryka, oberżyna, rabarbar, szparag, zaś w drugim – warzywa kapustne, pietruszka, sałata, szpinak. W trzecim roku po zastosowaniu obornika można rozpocząć produkcję, m.in. fasoli, marchwi, czy buraka ćwikłowego. (źródło: sadyogrody.pl)
Czym nawozić warzywa?
Nawozy organiczne do warzyw
Nawozy organiczne są w zdecydowanej większości w pełni bezpieczne dla roślin. Oprócz zwiększenia zawartości składników pokarmowych, poprawiają strukturę gleby, pojemność wodną i jednocześnie są źródłem próchnicy. Stosuje się je przed siewem lub po zbiorach warzyw. Te znajdujące się w formie stałej należy przekopać z podłożem. Nawozy są niejednorodne pod względem składu, ale powoli uwalniają „dobroczynne” pierwiastki.
Obornik – to najpopularniejszy nawóz organiczny stosowany w warzywniaku. Należy go używać, gdy jest w pełni przefermentowany. Gleby lekkie nawozi się co 2-3 lata (najlepiej wiosną), ciężkie co 3-5lata (optymalnie jesienią).
Obornik koński – zawiera znaczną ilość substancji pokarmowych. To nawóz „gorący” - ogrzewający podłoże. Jest polecany do różnych grup warzyw uprawianych na glebach ciężkich. Można go wykorzystywać jako warstwę ocieplającą podłoże w inspekcie.
Obornik bydlęcy – w przeciwieństwie do końskiego zaleca się go wykorzystywać na glebach lekkich. Polepsza strukturę podłoża, pomaga utrzymać wodę i składniki pokarmowe. Jest bogaty w potas.
Ptasie odchody – to bardzo silny nawóz, który należy stosować w dużym rozcieńczeniu. Nadmierne stężenie może doprowadzić do poparzenia korzeni. Jednocześnie jest to dobry dodatek do kompostu.
Nawozy zielone – w warzywniaku najczęściej wykorzystuje się jako przedplon lub poplon. To niezbędny element w trybie zmianowania, pozwalający na „odpoczynek” gleby. Jako nawozy zielone stosuje się rośliny motylkowe (np.: koniczynę) lub fitosanitarne (np.: żyto).
Kompost – w pełni przefermentowany kompost można stosować w warzywniaku jako słabo działający nawóz, poprawiający jakość gleby. Kompost lekko przerobiony może być dobrą ściółką, ograniczającą zachwaszczenie.
Fot. salvija/Fotolia |
Zanim zastosujesz nawozy mineralne, oddaj próbkę gleby do analizy, aby poznać jej skład. Nie stosuj nawozów, jeśli nie są potrzebne! |
Nawozy mineralne do warzyw
Nawozy wapniowe
Wykorzystuje się je głównie do zmiany odczynu gleby (odchwaszczania). Dawki zależą od zmierzonego bieżącego pH, rodzaju gleby (lekka - ciężka) oraz zawartości CaO w danym nawozie. Najczęściej wynoszą 1-8kg/10m². Wymagają dokładnego wymieszania z glebą – najlepiej w okresie późnoletnim lub jesiennym. Nawozy tlenkowe stosuje się na glebach ciężkich – co najmniej na 3 tygodnie przed planowanym siewem.
Wapno magnezowo-tlenkowe – to szybko działający nawóz. Zaleca się go stosować na glebach ciężkich, w tym ubogich w magnez.
Kreda nawozowa, dolomit rolniczy, wapniak mielony – nawozy działają wolniej i są bezpieczniejsze w stosowaniu. Można ich używać także na glebach lekkich.
Nawozy azotowe
Stosuje się je wiosną oraz latem do przyśpieszania wzrostu roślin – zwiększania „zielonej masy”. Dzięki nim można osiągnąć wyższy plon. Nie można jednak przesadzać, gdyż w nadmiernej ilości zamieniają się w szkodliwe azotyny i w dodatku powodują zasolenie podłoża. Rośliny o krótkim okresie wegetacyjnym (np.: sałata, kalarepa), powinny być dokarmiane ostrożnie, gdyż duże dawki azotu psują ich smak. Nawozy azotowe są dostępne w formie amonowej (wolno wypłukiwane), azotanowej (łatwo rozpuszczalne w wodzie i szybko wypłukiwane) oraz amidowej (silnie wiązane – i wolno wypłukiwane).
Siarczan amonu – stosuje się go przed rozpoczęciem wegetacji warzyw. Wymaga wymieszania z podłożem. Nawóz zakwasza glebę – wykorzystuje się go do zmiany odczynu.
Mocznik – to uniwersalny nawóz, często stosowany dolistnie. Podobnie jak siarczan powoduje zakwaszenie podłoża.
Saletra amonowa – stosuje się ją przed jak i po zakończeniu wegetacji warzyw. Zakwasza glebę. Trzeba ją wymieszać z podłożem.
Saletra wapniowa – nawóz do stosowania w okresie wegetacji. Nie wymaga wymieszania z podłożem.
Saletrzak magnezowy – to nawóz saletrzano-amonowy o uniwersalnym zastosowaniu. Wymaga wymieszania gleby. Nie ma wpływu na jej odczyn.
Fot. mobi99/Pixabay |
Postaw na różnorodność – uprawiaj obok siebie różne gatunki warzyw i ziół. Przestrzegaj zasad płodozmianu, aby uniknąć chorób i wykorzystać jak najlepiej żyzność gleby. |
Nawozy fosforowe
Wpływają na proces ukorzeniania warzyw, dlatego warto stosować je na końcu lub na samym początku okresu wegetacyjnego. Nie można mieszać ich z nawozami wapniowymi, gdyż wzajemnie się unieczynniają.
Superfosfat podwójny – to nawóz rozpuszczalny w wodzie, nadający się do uprawy warzyw.
Superfostat potrójny, granulowany, borowany – stosuje się go wczesną wiosną. Polecany przy uprawie warzyw wrażliwych na niedobór boru – np.: pomidorów.
Nawozy potasowe
Nawozy potasowe zwiększają m.in. odporność roślin na choroby i szkodniki. Łatwo rozpuszczają się wodzie i są szybko pobierane przez rośliny.
Saletra potasowa – do stosowania pogłownego, doskonałe uzupełnienie gotowych mieszanek wieloskładnikowych szczególnie w okresach maksymalnego zapotrzebowania na azot i potas.
Siarczan potasu – uniwersalny nawóz, przydatny przy nawożeniu warzyw, jest granulowany, co ułatwia stosowanie. Całkowicie rozpuszczalny w wodzie, dzięki czemu potas i siarka są dobrze przyswajalne przez rośliny.
Wymagania pokarmowe (NPK) warzyw
Gatunek | Azot N | Fosfor P / potas K |
Kalafior | Bardzo wysokie | Bardzo wysokie |
Brokuł | Bardzo wysokie | Bardzo wysokie |
Ogórek | Średnie | Wysokie |
Sałata | Niskie | Średnie |
Bób | Średnie | Średnie |
Pietruszka | Średnie | Średnie |
Rzodkiewka | Niskie | Niskie / Wysokie |
Marchew | Średnie | Średnie |
Kapusta | Średnie | Wysokie |
Burak | Średnie | Wysokie |
Papryka | Wysokie | Wysokie |
Pomidor | Wysokie | Wysokie |
Bezpośrednia uprawa po sobie gatunków o dużych wymaganiach pokarmowych może doprowadzić do nadmiernego wyczerpania składników mineralnych z gleby.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Galinka/Fotolia