Zaczynamy uprawę – jak wybrać i kupować amarylisa?
Uprawa amarylisa zwanego poprawnie zwartnicą (łac. Hippeastrum), nie jest trudna ale jednoczenie nieco bardziej wymagająca. W Polsce jest najczęściej uprawiany w domach, ale w lecie roślinę śmiało można wystawiać na taras czy balkon. Kupując cebule amarylisa należy pamiętać o kilku podstawowych rzeczach:
- cebula amarylisa powinna być duża – ok 8 cm średnicy lub większe (wtedy może wypuścić więcej pędów),
- wybieraj zdrowe cebule – nie mogą mieć ciemnych lub czerwonych plam czy oznak gnicia,
- najlepiej kupuj cebule, które mają wykształcone kilka korzeni,
- kupuj w pewnych miejscach i sprawdzonych sklepach online.
Co zrobić, aby amarylis pięknie kwitł przez wiele lat? Krok po kroku
Jak dbać o amarylis w czasie kwitnienia?
1. Amaryllis potrzebuje doniczki o wymiarach mniej więcej 15-20 centymetrów. Po wsadzeniu do doniczki 1/3 cebulki powinna zostać na powierzchni ziemi.
2. Kwiat ustawiamy na jasnym stanowisku (nielubi bezpośrednich promieni słonecznych) i od momentu, kiedy pojawią się pierwsze pąki, podlewamy dość obficie.
● Polecamy: Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Co zrobić z cebulą amarylisa po przekwitnięciu?
3. Po kwitnieniu doniczkę należy postawić w słonecznym, przewiewnym i dość ciepłym miejscu, a także obciąć łodygi rośliny.
4. Jesienią zaprzestajemy podlewania całkowicie, co umożliwia przejście cebuli w stan zimowego spoczynku. Następnie wyjmujemy cebulkę, oczyszczamy i przechowujemy około 8 tygodni w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
5. Na 5 do 8 tygodni przed kwitnieniem wkładamy ją do świeżej ziemi i czekamy na piękne kwiaty.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl na podstawie materiałów od GreenOK, zdjęcie tytułowe: Floradania.dk