Nowoczesny ogród kuchenny | Ann Treneman
Ogród kuchenny to inaczej ogród użytkowy, który poza funkcją estetyczną ma przede wszystkim obfitować w plony. Jak zatem powinien wyglądać nowoczesny ogród warzywny, który podąża za trendami i jest naszą "prawą ręką" w kuchni? Przyjrzyjmy się realizacji "Wild Kitchen Garden" wykreowanej przez Ann Treneman, która zachwyciła jurorów tegorocznego Chelsea Flower Show!
Kim jest Ann Treneman?
Ann Treneman jeszcze do niedawna szerszej publiczności znana była jako dziennikarka "The Times". Na pisarskim etacie spędziła 40 lat życia, z czego 20 w londyńskiej redakcji przy Fleet Street. Ogrodnictwo było jej pasją od zawsze, ale dopiero w wieku 60 lat postanowiła zająć się tym na poważnie. Profesjonalną przygodę z projektowaniem ogrodów rozpoczęła od kursu organizowanego przez RHS, który doprowadził ją na studia architektury krajobrazu na Uniwersytecie w Sheffield, a w konsekwencji na główną scenę Chelsea Flower Show!
Ogród kuchenny, czyli jaki?
Ogród kuchenny to zwykle niewielki ogródek użytkowy, w którym rosną warzywa, zioła i owoce. Może być uprawiany w gruncie, ale coraz częściej zakładany jest na tzw. podwyższonych rabatach, czyli w skrzyniach. W ostatnich latach moda na uprawę warzyw wciąż rośnie, czego dowodem są liczne koncepcje na Chelsea Flower Show.
Nowoczesny ogród kuchenny, czyli "Wild Kitchen Garden" Ann Treneman z Chelsea Flower Show 2022
"Wild Kitchen Garden" obfituje w dzikie rośliny jadalne i drzewa idealne do małej miejskiej scenerii. Nasadzenia są nieformalne, kolorowe, przewiewne, naturalne – a także smaczne. Taki ogród świetnie sprawdzi się na zapleczu miejskiego tarasu, na balkonie albo jako część tzw. ogródka lokatorskiego.
Sadzarki w kształcie wiader, wanien i mis wykonane są z ocynkowanego metalu i zostały znalezione w składowiskach odpadów. Zlewozmywak i stanowisko do prac ogrodniczych pod tylną ścianą ułatwiają zbiory i zabiegi pielęgnacyjne. Równie ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie naturalnego kruszywa w nawierzchni, które wpisuje się w nurt współczesnych ogrodów, czyli tych eko. Jak widać, mały ogródek ziołowo-warzywny wcale nie musi być wykonany z najdroższych materiałów, a dekoracyjny efekt to tylko kwestia kreatywności!
Ogród, inspirowany jest po części przepisami i pismami nieżyjącego już Rogera Phillipsa. To miejsce pełne jadalnych niespodzianek i przyjemności, ale przede wszystkim jest to mały i intrygujący skrawek dzikości w chaotycznym miejskim krajobrazie.
"Wild Kitchen Garden" otrzymał srebrno-złoty medal oraz nagrodę publiczności w kategorii "Najlepszy ogród balkonowy".
Tekst: Katarzyna Augustyniak, zdjęcie tytułowe: RHS / Sarah Cuttle
Komentarze