Nasturcja większa (Tropaeolum majus) jest rośliną jednoroczną, która jest uwielbiana za swoje spore kwiaty w kolorach od żółci przez pomarańcz do ciemnej purpury. Rozwijają się one w czerwcu (po 8-10 tygodniach od wysiewu) i zdobią nasz aż do pierwszych, wrześniowych przymrozków.
Nasturcja jest łatwa w uprawie i doskonale nadaje się do wielu miejsc – oprócz tworzenia z niej typowych, kwietnych rabat, gatunek świetnie sprawdza się na tarasach, w skrzynkach balkonowych, przy trejażowych kratkach, altanach oraz wzdłuż murów.
● Polecamy: Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Wysiewanie nasturcji w ogrodzie, do gruntu i doniczek
STANOWISKO
Nasturcja preferuje stanowiska słoneczne, rośnie też w półcieniu na glebach lekkich i mniej żyznych. Zbyt żyzne podłoże niekorzystnie wpływa na obfitość i jakość kwitnienia.
WYSIEW
W kwietniu bądź w maju sieje się ją po 2-3 nasionka do dołków, w odstępach 20-30 cm.
PIELĘGNACJA
Nasturcję należy podlewać umiarkowanie, starając się nie zraszać liści. Wymaga też systematycznego pielenia, gdyż chwasty lubią rosnąc w jej okolicy. Roślinę można nawozić preparatami dla roślin kwitnących.
Uprawa nasturcji w ogrodzie warzywnym
- Nasturcja to częsta roślina wysiewana w warzywnikach, gdyż jej kwiaty są jadalne – mogą służyć jako przyprawa, a liście i całe ziele to surowiec zielarski (o działaniu antybiotycznym!).
- W ogrodach warzywnych nasturcja większa skutecznie odstrasza od pomidorów wełnowce.
- Posadzona obok ziemniaków, rzodkiewki, grochu, fasoli tyczkowej czy bobu zwabi mszyce swoim zapachem – szkodniki te zamiast żerować na roślinach uprawnych, zgromadzą się na nasturcji.
Nasturcja w kuchni
Ta piękna roślina jednoroczna ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak – jej kwiaty i liście sprawdzają się jako efektowny i smaczny dodatek do wielu dań, np. sałatek.
Niedojrzałe, zielone owoce można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem przypominają kapary. Dodaje się je do sałatek, mięs i sosów. Miłośnicy nalewek mogą produkować z nich ten przepyszny trunek.
Źródło: Magazyn Budujemy Dom, tekst: Małgorzata Szymańska, zdjęcie tytułowe: Iler Stoe - Unsplash |