Malina właściwa (Rubus idaeus) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji oraz Europie (także w Polsce), ale jest uprawiana w wielu rejonach świata.
W Polsce z uprawy malin słynie powiat kraśnicki. W zależności od odmiany krzew dorasta zwykle do 2-2,5m wysokości. Tworzy pokrój wzniesiony, ale pokryte kolcami pędy często pokładają się. Na pędach znajduje się dużo ostro piłkowanych liści, często zasłaniających owoce.
Malina właściwa kwitnie od maja do sierpnia, wytwarzając sporo kwiatostanów składających się z niepozornych, białych kwiatów. Owocowanie przypada zwykle na okres lipiec-sierpień (lub wrzesień-październik w przypadku malin jesiennych). Owocami są czerwone, żółte lub czarne pestkowce zebrane w owoce złożone. To roślina miododajna.
Uprawa maliny nie jest trudna, jednak wymaga poświęcenia czasu. Roślina jest mrozoodporna, ale potrzebuje słonecznych stanowisk i żyznych, bogatych w składniki pokarmowe, lekko kwaśnych gleb. Dobrze reaguje na nawozy organiczne. Roślinę należy przycinać pozostawiając po kilka pędów, które dodatkowo warto skrócić, aby się rozkrzewiły.
Malina właściwa owocuje na jednorocznych lub dwuletnich pędach. W pierwszym przypadku pędy po owocowaniu są ścinane, w drugim jednoroczne (nieowocujące) pędy są zawijane. Roślina może rosnąć na jednym stanowisku przez kilkanaście lat.
Owoce maliny są spożywane na surowo lub wykorzystywane do produkcji przetworów. Zawierają znaczne ilości węglowodanów, kwasów organicznych, garbników, soli mineralnych i barwników.
Malina właściwa to ceniona roślina lecznicza, która pobudza organizm, działa tonizująco na organizm i przeciwmiażdżycowo oraz obniża temperaturę. Przy przeziębieniach stosuje się również napary z liści malin.
Prawdopodobnie malinę zaczęto uprawiać w XV wieku w ogródkach klasztornych.
Interesujące odmiany maliny właściwej:
- 'Beskid' - o silnym wzroście, owocująca na pędach dwuletnich;
- 'Polana' - owocująca na pędach tegorocznych i dwuletnich;
- 'Polka' - polecana do uprawy na zbiór jesienny;
- 'Poranna Rosa'’ - o żółtych lub lekko pomarańczowych owocach;
fot. Diana Ivette Ortiz Vázquez, sxc.hu ime, ansko