Agrest Ribes uva-crispa

Agrest, fot. MrGajowy3 - Pixabay
Agrest (Ribes uva-crispa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
79
Gleba: żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: różowe, zielonkawe, białe
Kwiatostan: grono
Kwiaty: niepozorne, drobne
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: jagody, jadalne
Pokrój: pokładający się, wzniesiony
Przydatność do spożycia: owoce
Zapach: owoce, kwiaty, liście
Wysokość: do 1,5 m
Okres kwitnienia: IV, V
Kolor owoców: zielone
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina lecznicza, roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie Polecane odmiany Ciekawostki

Agrest (Ribes uva-crispa) należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest popularną rośliną owocową uprawianą w wielu regionach świata.

Agrest to krzew owocowy o wzniesionym, ale też pokładającym się pokroju. Pędy charakteryzują grube i ostre ciernie.

Agrest kwitnie od kwietnia do maja wykształcając niepozorne grona o wielobarwnych kwiatach.

Owocem jest duża jagoda o kolorze białym, zielony, żółtym lub czerwonym (w zależności od odmiany). Najczęściej owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie lipca.

Wymagania i uprawa

Krzew lubi słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze gleby o luźnej strukturze i lekko kwaśnym odczynie. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, gdyż agrest źle reaguje na susze. Roślina jest mrozoodporna.

Optymalnym okresem sadzenia jest jesień a odległość między sadzonkami powinna wynosić 1-1,2 m.

Jednym z największych zagrożeń na plantacjach tego gatunku jest choroba grzybowa, amerykański mączniak agrestu.

Zastosowanie

Owoce agrestu są spożywane zarówno na świeżo jak i w formie przetworów.

Wpływają dobroczynnie na organizm i pomagają w walce z podagrą, reumatyzmem oraz w stanach zapalnych żołądka i jelit. Zawierają znaczną zawartość witamin (C, B1, PP i A), soli mineralnych (m.in. żelazo) oraz kwasów organicznych (kwas cytrynowy). Sok z agrestu jest polecany przy kuracjach dietetycznych.

Interesujące odmiany

Krzew jest blisko spokrewniony z porzeczką i niektóre pienne odmiany są szczepione właśnie na porzeczce złotej. Obecnie posiada ponad 1500 odmian!

  • 'Pax' – o dużych owocach, prawie bezkolcowy
  • 'Invicta' – obfite owocowanie, mała wrażliwość na amerykańskiego mączniaka agrestu
  • 'Resistenta' – obficie owocujący, tworzący jednak mocno kolczaste pędy
  • 'Biały Triumf' – dobra odmiana na przetwory
  • 'Czerwony Triumf' – odmiana o dekoracyjnych, czerwonych owocach

Ciekawostki

Uprawę agrestu rozpoczęto w XVI wieku Środkowej Europie. Obecnie, pomimo stosunkowo niewielkiej popularności agrestu w naszym kraju, Polska należy do światowej czołówki jego producentów.

Angielska nazwa agrestu to gooseberry, co oznacza "gęsia jagoda" – tradycyjnie owoc ten gotowano i podawano właśnie z pieczona gęsią.


Zdjęcia: MrGajowy3/Pixabay, Alfi007, Bearas, illke/sxc.hu, Ria Algra/Pixabay

Obserwuj
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści