Nieszpułka zwyczajna (Mespilus germanica) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji i w krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce można ją spotkać głównie w ogrodach i parkach. To niskie drzewo (czasem krzew), osiągające ok 5-6m wysokości. Posiada szeroką, parasolowatą koronę. Eliptyczne liście jesienią przebarwiają się na czerwono. Kwiaty są drobne, białe, pięciopłatkowe. Kwitnie późną wiosną - na przełomie maja i czerwca. Jest samopylna. Owocem jest niewielka (2-3cm średnicy) kulista jagoda o kwaśnym smaku. Posiada charakterystyczny, ciemny miąższ.
Nieszpułka zwyczajna - wymagania i uprawa:
Nieszpułki warto sadzić na stanowiskach jasnych, ale wolnych od bezpośredniego nasłonecznienia. Lubi podłoża żyzne, próchnicze, przepuszczalne. Drzewo może przemarzać, dlatego w pierwszych latach uprawy zaleca się stosować okrycia. Sadzonki najlepiej wysadzać wiosną. Warto regularnie je dokarmiać (dobrze reaguje na nawozy organiczne - kompost i obornik). Podlewanie może być konieczne w pierwszych latach uprawy. Nie wymaga cięcia poza usuwaniem pędów słabych, przemarzniętych i uszkodzonych.
Zastosowanie:
Nieszpułkę można sadzić w ogrodach różnego typu - angielskich, wiejskich czy miejskich. To oryginalne uzupełnienie drzew i krzewów ozdobnych z liści oraz kwiatów. Nadaje się do tworzenia nieformowanych żywopłotów. Owoce są jadalne po przetworzeniu (np.: niskiej lub wysokiej temperaturze). Wykorzystuje się je jako dodatek do dżemów, konfitur i kompotów.
zdjęcie: Wonderlane [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons