Dlaczego banany są idealne do dekoracji wnętrz i... poprawiają humor?
Banany potrafią poprawiać humor! I to wcale nie ze względu na kształt swoich owoców, przypominający uśmiech – w miąższu owoców znajduje się tryptofan (aminokwas egzogenny), który jest niezbędny do wytworzenia serotoniny, zwanej hormonem szczęścia!
Te tropikalne rośliny o intensywnie zielonych, rozłożystych liściach są łatwe w pielęgnacji i bardzo efektowne. Działają długotrwale i dawkują szczęście. Przy sporej dawce wytrwałości, po 4-5 latach, doczekasz się owoców. I choć nie są tak smaczne jak te ze sklepu, to satysfakcja będzie ogromna, aż z radości zanucisz – Bananowy Song.
Domowa Republika Bananowa: Z Malezji do naszego mieszkania!
Ojczyzną bananowców jest Półwysep Malajski (gdzie uprawiano je już 3500 lat temu), jednak ich popularność szybko rozprzestrzeniła się na Australię, wyspy Pacyfiku, wybrzeża Oceanu Indyjskiego, Afrykę i Amerykę Południową i Środkową.
Ich europejska historia (a bardziej legenda), ma swoje korzenie w Rzymie, dokąd podobno sprowadzili je legioniści, powracający z tropikalnych kampanii. Stamtąd też pochodzi ich botaniczna, łacińska nazwa Musa – od Antoniusa Musy – greckiego botanika i lekarza rzymskiego Cesarza Otkawiana Augusta.
Do Europy dotarły w XIX wieku i początkowo były uprawiane tylko w przypałacowych oranżeriach. Niektórzy twierdzą, że polska nazwa pochodzi od arabskiego słowa banan, co oznacza palec. To kolejna hipoteza, jednak wystarczy spojrzeć na owoce, aby uznać jej zasadność. Jedna z drobnoowocowych odmian nosi nawet nazwę 'Lady Fingers'.
Bananowce to jedne z najstarszych roślin uprawnych. Banany, które chętnie jadamy są owocem najpopularniejszego bananowca na świecie. Jest nim banan zwyczajny (Musa x paradisiaca), nazywanego jest tez rajską figą lub pizangiem.
Obok dobrze nam znanych odmian słodkich i soczystych istnieją też odmiany bananów skrobiowych (mączystych). Połowę światowej produkcji bananów spożywa się jako owoce deserowe, jedzone na surowo, druga połowa trafia do garnka lub na patelnię i jest spożywana po obróbce termicznej – pieczeniu, gotowaniu, smażeniu.
Banan "De Palma"?
Choć bananowiec wygląda jak palma, to nią nie jest! Jest byliną i należy do rodziny bananowców (łac. Musaceae), a bliżej mu do pięknie kwitnącej strelicji, niż do daktylowca, czy palmy kokosowej. Jego "pień", to tak naprawdę nibyłodyga, przez botaników zwana kłodziną.
Składa się z zachodzących na siebie ogonków liściowych. Ściśle do siebie przylegają, tworząc stabilną podstawę dla pióropusza soczyście zielonych liści, który dumnie wyrasta na szczycie. Właściwym pędem jest bulwiaste kłącze, które jest niewidoczne, bo kryje się pod ziemią.
Bananowiec dla liści, nie dla owoców: Oryginalna ozdoba mieszkania
Domowe bananowce, choć rodzą jadalne owoce, to uprawiane są przede wszystkim ze względu na swoje niezwykle dekoracyjne, pióropusze żywo zielonych liści (mogą dorastać do 1 m długości i 30 cm szerokości).
Są one jednak bardzo delikatne, trzeba uważać aby ich nie potrącić bo bardzo łatwo pękają wzdłuż bocznych nerwów. Lubią jednak delikatne zraszanie i przecieranie szmatką, ale uważaj aby na liściach nie pozostały krople wody, bo spowodują powstawanie brunatnych plam.
Liście bananowca "mówią" nam gdy coś jest źle i roślina sobie nie radzi. Dlatego warto się im przyglądać i szybko działać, gdy:
|
Uprawa bananowca w doniczce: Wymagania i pielęgnacja
Dowiedz się jakie wymagania mają te egzotyczne rośliny i jak je uprawiać aby rosły długo i zdrowo.
Jakich warunków w mieszkaniu potrzebuje bananowiec?
W naszym klimacie bananowce to typowe domowe rośliny doniczkowe, można je wynosić na lato do ogrodu, jednak na jesieni muszą wrócić do ciepłego gniazdka, bo są bardzo wrażliwe na spadki temperatury. Dobrze rosną w temperaturze pokojowej 20-25 stopni, poniżej 15 przestają rosnąć, a zamierają już przy najmniejszym przymrozku. Potrzebuje dużo światła, lubią nawet mocne, bezpośrednie nasłonecznienie, dlatego też ustaw je przy oknie wychodzących na zachód lub południe, bo w "tropikach" czują się jak w domu.
Jak pielęgnować roślinę, by była piękna i gęsta?
Bananowiec dorasta do wysokości 1,5 do 2 metrów więc musisz zapewnić mu dużo miejsca i dużą, i ciężką donicę wypełnioną żyznym podłożem. Zasilaj go raz na dwa tygodnie nawozem do palm lub do roślin o dekoracyjnych liściach. Pamiętaj o regularnym i obfitym nawadnianiu dwa razy w tygodniu – podlewaj jednak ziemię, a nie liście. Spryskuj je bardzo delikatnie przecieraj z kurzu, nie używaj nabłyszczaczy!
Fot. Flower Council Holland |
Welcome to the jungle: Gdzie ustawić bananowca w mieszkaniu?
Domowe bananowce, odpowiednio dobrane do pojemników (najlepiej w pastelowych, stonowanych kolorach), niczym zielone rzeźby mogą pełnić pierwszoplanową rolę dekoracyjną w salonie lub przydomowej oranżerii, wprowadzając klimat tropikalnej (domowej) dżungli.
Najlepiej będzie się prezentować w dużym salonie lub na kuchennym blacie, blisko widnego okna. Duże bananowce, ze względu na swój oryginalny, architektoniczny pokrój, najlepiej prezentują się samotnie lub wśród mniejszych roślin o dekoracyjnych liściach, jako centralny element dominujący – wtedy dobrze widoczne są ich dekoracyjne liście i "pień". Mniejsze rośliny najlepiej posadzić wśród innych egzotycznych gatunków (palm, storczyków i pnączy), tworząc oryginalną zieloną dekorację.
Atrakcyjną cechą bananowców jest ich długotrwała dekoracyjność – są ozdobne przez cały rok! Mają jeszcze ważną zaletę – oczyszczają atmosferę z dwutlenku węgla, podwyższają wilgotność powietrza i wzbogacają w tlen. Ustaw je w jasnym i ciepłym miejscu, oddalonym od grzejników i uchylnych okien. Zostaw im dużo przestrzeni (bo bardzo szybko rosną) i pamiętaj, aby posadzić w ciężkiej donicy. Duże rośliny mogą się przewrócić.
Fot. Flower Council Holland, PublicDomainPictures |
Owocowanie bananowców w mieszkaniu – czy jest możliwe?
Doniczkowy bananowiec może rodzić jadalne, całkiem smaczne drobne owoce. Już po 4-5 latach od posadzenia na wierzchołku kłodziny powstaje nietypowy kwiatostan, który po kilku miesiącach pod swoim ciężarem wygina się w dół. Na jego wierzchołku znajdują się kwiaty męskie, u podstawy kwiaty żeńskie, z których bez zapłodnienia powstają beznasienne owoce.
Niestety po wydaniu owoców roślina zamiera, ale nie martw się! Zanim "odejdzie do bananowego raju" możesz rozmnożyć ją z licznych "bananowych dzieci", tj. z odrostów korzeniowych.
Zdjęcie tytułowe i w tekście: Flower Council Holland, Flora Dania, Pixabay
Artykuł ukazał się w magazynie |