Jesteś przeziębiona? Zrób napar z tych liści | Masz je na pewno wśród przypraw w kuchennej szufladzie
Liście laurowe są powszechnie wykorzystywane w kuchni jako aromatyczny dodatek do zup, gulaszy i wielu innych potraw. Można zaryzykować stwierdzenie, że przyprawy tej nie brakuje w żadnej kuchni. Ale nie każdy wie, że liście można stosować jeszcze do picia, na przykład przy przeziębieniach.
Badania wykazują, że liście laurowe działają prozdrowotnie i można je wykorzystywać w najróżniejszy sposób. Jednym z mniej oczywistych jest robienie z tych liści naparów.
Jakie właściwości ma napar z liści laurowych?
Liście laurowe, pozyskiwane z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis) zawierają olejki eteryczne, które działają napotnie i pomagają w zwalczaniu przeziębień i wszelkich infekcji. W rezultacie zaleca się picie naparu z liści laurowych w okresie jesiennym, kiedy organizm jest bardziej podatny na choroby i w trakcie ich leczenia.
Podobnie, jak wiele naturalnych antybiotyków i leków, napar nie jest lekiem, ale może wspomagać leczenie uporczywego kaszlu, a ponadto działa grzybo- i bakteriobójczo. Regularne spożywanie naparu podczas zapalenia górnych dróg oddechowych przyczynia się do rozrzedzenia zalegającej w gardle wydzieliny i przynosi ulgę chorym.
Jak zrobić napar z liści laurowych?
Przygotowanie naparu z liści laurowych nie jest skomplikowane. Oto przepis:
- Włóż do rondelka 4 spore liście, zalej 600 ml wody i całość zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Następnie odstaw napar na 15 minut.
- Pij na gorąco dwa razy dziennie po 1 szklance.
Przeciwskazania do stosowania naparu z liści
Tak przygotowany napar jest tani i zdrowy dla większości osób, ale nie powinni go pić ludzie przyjmujący lekarstwa na krzepliwość krwi. W tym wypadku związki zawarte w liściach wchodzą w reakcję chemiczną z lekami i mogą intensyfikować ich działanie.
Wywar z liści laurowych jest również odradzany kobietom w ciąży, ponieważ substancje znajdujące się w liściach doprowadzają do skurczy macicy.
Jak smakuje napar z liści laurowych?
Same liście laurowe dodawane w niewielkich ilościach do potraw, jako jedna z przypraw, doskonale podkreślają ich smak i nadają potrawom niepowtarzalny aromat. Sytuacja zmienia się nieco, kiedy są głównym składnikiem naparu. Dopiero wówczas można zauważyć, jaki liście laurowe mają intensywny smak.
Ziołowe aromaty nie wszystkim odpowiadają w takim samym stopniu, ale na szczęście napar można "udoskonalić" dodatkowymi składnikami, które nie tylko zmienią jego intensywny smak, ale również mają właściwości prozdrowotne.
Co dodać do naparu, aby był smaczniejszy i zdrowszy?
Do naparu z liści laurowych można dodać:
- Goździki – wystarczy 6 sztuk dodać do naparu przygotowanego według powyższych wytycznych, aby uzyskać lepszy smak, a przede wszystkim jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zawarty w goździkach eugenol działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku wszelkich infekcji, ale również w przypadku problemów z zatokami. Ponadto goździki zabijają bakterie i silnie wspierają leczenie górnych dróg oddechowych.
- Sok z cytryny to świetny, orzeźwiający dodatek do naparu z liści laurowych; zawiera mnóstwo witaminy C.
- Starty korzeń imbiru często stosowany przy przeziębieniach dodatkowo wspomaga trawienie, zmniejsza apetyt, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcia tytułowe, kolaż: Whiteflower, Reflexpixel / AdobeStock
-
Czy liście laurowe mają zastosowanie poza kuchnią?
Tak, mogą być używane do robienia naparów, szczególnie przydatnych przy przeziębieniach. -
Jakie właściwości ma napar z liści laurowych?
Działa grzybo- i bakteriobójczo oraz rozrzedza zalegającą wydzielinę. -
Jak przygotować napar z liści laurowych?
Zagotuj 4 liście w 600 ml wody i gotuj je na małym ogniu. -
Czy istnieją przeciwwskazania do picia naparu z liści laurowych?
Tak, osoby przyjmujące leki na krzepliwość krwi oraz kobiety w ciąży powinny unikać tego naparu. -
Jak poprawić smak i właściwości zdrowotne naparu z liści laurowych?
Można dodać goździki, sok z cytryny lub starty korzeń imbiru. -
Czytaj więcej Czytaj mniej
Komentarze