Słownik ogrodniczy

Odkryj tajemnice języka ogrodniczego z naszym kompleksowym Słownikiem Ogrodniczym. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad znaczeniem skomplikowanych terminów, które pojawiają się w artykułach i poradnikach? Nasz słownik to klucz do zrozumienia wszystkiego, co musisz wiedzieć, aby stać się prawdziwym ekspertem w dziedzinie ogrodnictwa. Dzięki niemu zyskasz pewność, że podejmujesz właściwe decyzje dotyczące pielęgnacji i rozwoju Twojego ogrodu. Nie czekaj, zanurz się w fascynujący świat ogrodnictwa i zacznij swoją przygodę na nowym, wyższym poziomie. Kliknij teraz i odkryj, co nasz słownik ma do zaoferowania!
A B C D E F G H I J K L M N O P R S ś T U W X Z ż
A
Acidofit
Roślina kwasolubna, która najlepiej rośnie w pH mniejszym niż 7.
Czytaj dalej ⟶
Aeracja
Aeracja ma na celu napowietrzenie, rozluźnienie i ogólne poprawienie struktury gleby. Dzięki temu zabiegowi ziemia znajdująca się bezpośrednio pod murawą pozwala na łatwiejsze wnikanie wody i nawozów do korzeni. Zwiększają się też przez to możliwości regeneracyjne trawy – jest ona bardziej odporna na deptanie i tworzy gęstą, wyrównaną darń.
Czytaj dalej ⟶
Aha
Aha to sposób na zamaskowania granic. Był stosowany w ogrodach krajobrazowych w XVII i XVIII w. Najpierw we Francji, a później w Anglii.
Czytaj dalej ⟶
Akarycydy
Środki ochrony roślin zwalczające przędziorki - inaczej środki przędziorkobójcze.
Czytaj dalej ⟶
Alpinarium
Jest ogrodem, w którym uprawia się rośliny alpejskie, górskie, okolic pogórza oraz litofity.
Czytaj dalej ⟶
Altana
Jest to lekka budowla ogrodowa, często ozdobna, najczęściej zbudowana z drewna lub ze stali. Może być elementem stałym lub rozkładanym sezonowo.
Czytaj dalej ⟶
Arboretum
Ogród dendrologiczny, dendrarium (łac. arbor – drzewo) – wyodrębniony obszar, na którym znajduje się kolekcja drzew i krzewów, utrzymywany w celu naukowo-badawczym (np. prace nad aklimatyzacją obcych gatunków), bądź ochrony rzadkich gatunków i odmian.
Czytaj dalej ⟶
Areola
Charakterystyczny dla kaktusów wytwór morfologiczny, odróżniający je od sukulentów. Z areoli wyrastają włoski, ciernie, pędy boczne i kwiaty.
Czytaj dalej ⟶
Aromatoterapia
Aromaterapia to wykorzystywanie surowców roślinnych i zapachów przez nie wydzielanych do poprawy samopoczucia i stanu psychicznego osób.
Czytaj dalej ⟶
Atraktanty
Inaczej czynniki wabiące. Dźwięk, światło, związki chemiczne, kształty lub kombinacje takich sygnałów o działaniu wabiącym, zwiększające atrakcyjność seksualną, przyciągające gatunki zapylające kwiaty, rozsiewające nasiona, itp.
Czytaj dalej ⟶
B
Bakterie brodawkowe
Bakterie brodawkowe to inaczej bakterie korzeniowe, azotowe, które żyją w symbiozie z roślinami motylkowatymi, które tworzą na swoich korzeniach narośla, czyli tzw. brodawki korzeniowe. 
Czytaj dalej ⟶
Bakteriocydy
Środki ochrony roślin stosowane do zwalczania bakterii chorobotwórczych - inaczej środki bakteriobójcze.
Czytaj dalej ⟶
Bielenie pni
Bielenie pni przeprowadza się na wszystkich drzewach owocowych bez względu na ich wiek. Zabieg ten ma na celu zabezpieczenie przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, np. przed niską temperaturą w zimie. 
Czytaj dalej ⟶
Biohumus
Jest to płynny nawóz organiczny, inaczej nazywany wermikompostem lub kompostem koprolitowym. Otrzymany jest z odchodów dżdżownic.
Czytaj dalej ⟶
Blaszka liściowa
Jest to główna część liścia, zwykle płaska i cienka, rozpięta na szkielecie z wiązek przewodzących, tworzących użyłkowanie liścia.
Czytaj dalej ⟶
Bonsai
Metoda uzyskiwania karłowych drzew lub krzewów przy zastosowaniu szeregu specjalnych zabiegów – t.j. cięcie pędów i korzeni, drutowanie pędów w celu nadania im określonego kształtu, usuwanie pąków oraz sadzenie roślin w specjalnych płaskich donicach.
Czytaj dalej ⟶
Boskiet
Inaczej gaik, zagajnik. To każda grupa kilku drzew lub krzewów stanowiąca samodzielny element kompozycyjny.
Czytaj dalej ⟶
Botanika
Biologia roślin, z greckiego botanē, co znaczy zieleń, owoc, roślina. Jest to dział biologii zajmujący się roślinami. Obejmuje całokształt wiedzy o świecie roślin i związanych z nimi zjawiskach. Szeroki zakres problematyki jest przyczyną wyodrębniania licznych, w różnym stopniu samodzielnych działów.
Czytaj dalej ⟶
Broderia
Inaczej parter haftowy. Geometryczne lub ornamentalne formowanie ciągów kwiatowych i trawników otoczonych strzyżonym obramowaniem topiarów i kolorowym żwirem lub piaskiem.
Czytaj dalej ⟶
Bulwa
Silnie pogrubiony korzeń lub pęd podziemny o ograniczonym wzroście z pąkami bocznymi – oczkami. Bulwa pełni rolę spichrzową, u niektórych roślin może magazynować wodę.
Czytaj dalej ⟶
Bylina
Wieloletnia (łac. herba perennis), trwała roślina zielna (o niezdrewniałych pędach), która z powodu zimy lub suszy traci całkowicie lub częściowo pędy nadziemne.
Czytaj dalej ⟶
Byliny nie zimujące w gruncie
Wiele bylin często o bardzo efektownych i o szerokiej skali zastosowania traktuje się w uprawie jak rośliny jednoroczne.
Czytaj dalej ⟶
Byliny zimujące w gruncie
Byliny zimujące w gruncie to różnorodna grupa roślin wieloletnich zielnych. Większość z nich bez problemu znosi zimy, niektóre wymagają okrycia lub osłonięcia przed mrozem. Do bylin zimujących w gruncie należy większość roślin cebulowych.
Czytaj dalej ⟶
C
Cabinet
Inaczej gabinet, zielony salon. Niewielki placyk wewnątrz boskietu.
Czytaj dalej ⟶
Cebula
Cebula (łac. bulbus) to silnie skrócony pęd nazywany piękną, ze zgrubiałymi przekształconymi liśćmi spichrzowymi – łuskami cebuli. Występują głównie u bylin.
Czytaj dalej ⟶
Cebulka przybyszowa
Cebulki przybyszowe to nowe, młode cebule wyrastające z pąków bocznych znajdujących się w kątach liści cebuli matecznej.
Czytaj dalej ⟶
Centrum ogrodnicze
Miejsce w którym prowadzi się sprzedaż detaliczną towarów i usług wykorzystywanych przy tworzeniu, pielęgnacji i upiększaniu otoczenia wszędzie tam gdzie człowiekowi towarzyszą rośliny.
Czytaj dalej ⟶
Chlorofil
Zielony barwnik występujący w komórkach roślin, biorący udział w fotosyntezie.
Czytaj dalej ⟶
Chochoł
Zimowa, słomiana ochrona (otulina) zakładana na rośliny w celu ochrony przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi.
Czytaj dalej ⟶
Choroba bakteryjna
Jest to choroba wywołana przez bakteria, które rozwijają się kosztem rośliny żywicielskiej.
Czytaj dalej ⟶
Choroba fizjologiczna
Brak lub niedobór w glebie ważnego dla rośliny składnika pokarmowego.
Czytaj dalej ⟶
Choroba grzybowa
Jest to choroba wywołana przez grzyby, które rozwijają się kosztem rośliny żywicielskiej.
Czytaj dalej ⟶
Chwast
Chwast to roślina, która samoistnie pojawia się w miejscu, na którym jest przez nas niepożądana – chwastem może być zatem ogórek w zagonie z pomidorami jak i perz na trawniku. 
Czytaj dalej ⟶
Ciecz użytkowa
Jest to środek ochrony roślin wymieszany z wodą w odpowiednich proporcjach (podanych na etykiecie-instrukcji stosowania) przeznaczony do wykonania zabiegu ochrony roślin.
Czytaj dalej ⟶
Czarnoziem
Czarnoziemy są typem bardzo żyznych gleb o ciemnej barwie i bardzo bogatych w próchnicę. Można je podzielić na kilka podtypów zależnie od występowania, składu czy też struktury.
Czytaj dalej ⟶
D
Darń
Zwarta okrywa m.in. łąk i ogrodów i pastwisk, składająca się głównie z trawy i roślin motylkowatych lub też z samej trawy, tworząc trawnik.
Czytaj dalej ⟶
Dendrologia
Nauka o drzewach (gr. déndron – drzewo, lógos – nauka), inaczej drzewoznawstwo. Dział botaniki zajmujący się drzewami i krzewami, w tym m.in. ich morfologią, anatomią, geografią, genetyką. Zajmuje się też introdukcją – wprowadzeniem do uprawy obcych gatunków roślin oraz ich aklimatyzacją.
Czytaj dalej ⟶
Deszczowanie
Deszczowanie jest to nawadnianie roślin za pomocą sztucznego deszczu wytwarzanego przez deszczownię. 
Czytaj dalej ⟶
Dojrzałość zbiorcza owoców
Dojrzałość zbiorcza owoców to stan fizjologicznego rozwoju owoców charakteryzujący się minimalną intensywnością oddychania, w którym są one już całkowicie wykształcone i wyrośnięte a szypułki łatwo odrywają się od pędu owoconośnego.
Czytaj dalej ⟶
Doniczka
Pojemnik do uprawy roślin, zwykle rozszerzający się ku górze. Doniczka zawsze posiada otwór odpływowy w dnie - przez który odpływa nadmiar wody. Tym różni się od osłonki na doniczkę, która nie posiada otworu odpływowego.
Czytaj dalej ⟶
Drenaż
Drenaż jest to warstwa na dnie doniczki, która ułatwia odprowadzanie nadmiaru wody (zwłaszcza gdy w doniczce nie ma dziurek) oraz zwiększa przepuszczalność powietrza. 
Czytaj dalej ⟶
Drzewo
Drzewo to wieloletnia roślina o zdrewniałym pędzie głównym w postaci pnia albo kilku zdrewniałych pędach głównych, z których wychodzą gałęzie tworzące koronę. Ten pokrój rośliny jest niezmienny bez względu na porę roku. 
Czytaj dalej ⟶
E
F
G
H
I
J
K
Kaktus
Kaktus należy do rodziny sukulentów łodygowych, do rzędu goździkowców. Roślina ta pochodzi głównie z kontynentów amerykańskich. 
Czytaj dalej ⟶
Kalendarz biodynamiczny
Kalendarz biodynamiczny to zbiór szczegółowych informacji i zasad uprawy dla ogrodników, który opiera się przede wszystkim o naturalne sposoby uprawy uzależnione również od faz księżyca i układu planet względem Ziemii. 
Czytaj dalej ⟶
Keik
Keik to rodzaj rozmnóżki roślin. To młoda roślina storczyka, która najczęściej pojawia się na pędzie kwiatowym orchidei.
Czytaj dalej ⟶
Keramzyt
Porowate, lekkie i wytrzymałe kruszywo ceramiczne, powstałe przez wypalenie wysokoilastej gliny pęczniejącej w piecach obrotowych w temperaturze ok. 1150°C.
Czytaj dalej ⟶
Klomb
Jest to rodzaj rabaty kwiatowej w postaci koła lub elipsy z lekkim wypiętrzeniem w celu podkreślenia wertykalności kompozycji. Rośliny w środku najwyższe do najniższych na zewnątrz.
Czytaj dalej ⟶
Kłącze
Kłącze jest to przekształcony pęd podziemny, spełniający funkcję organu spichrzowego i przetrwalnikowego. To inaczej przekształcona podziemna lub podwodna łodyga pokryta liśćmi zredukowanymi do łusek. 
Czytaj dalej ⟶
Kłodzina
"Kłodzina" określa specyficzną formę pnia typową dla palm, różniącą się od struktury pni drzew iglastych i liściastych. Jej rozwój rozpoczynają liście pierwotne palm, które formują się wokół centralnego punktu wzrostu przy ziemi, przyczyniając się do poszerzenia centralnej części pnia. Z tak ukształtowanej bazy zaczyna wyrastać kłodzina, która nie zyskuje już później na obwodzie.
Czytaj dalej ⟶
Kompost
Nawóz ogrodniczy o dużej zawartości próchnicy, który otrzymywany jest w wyniku rozkładu odpadków organicznych z ogrodu – liście, cienkie gałązki, skoszona trawa i odpadków organicznych z kuchni – resztki roślin, torebki po herbacie.
Czytaj dalej ⟶
Kompostowanie
Naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów, polegająca na rozkładzie substancji organicznej przez mikroorganizmy – bakterie tlenowe, mrówki, nicienie i inne.
Czytaj dalej ⟶
Kompostownik
Specjalna skrzynia służąca do kompostowania odpadów organicznych.
Czytaj dalej ⟶
Korzenie powietrzne
"Korzenie powietrzne" to unikatowe struktury występujące u niektórych roślin, przede wszystkim w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jedną z ich najczęstszych i najważniejszych funkcji jest pozyskiwanie wilgoci z powietrza.
Czytaj dalej ⟶
Korzeń
Podziemna część rośliny, której zadaniem jest utrzymywanie rośliny w podłożu oraz pobieranie wody i składników pokarmowych z podłoża.
Czytaj dalej ⟶
Krzew
Krzew to wieloletnia roślina drzewiasta o zdrewniałej łodydze, która od samej nasady rozgałęzia się na pędy równorzędne. 
Czytaj dalej ⟶
Krzew
Roślina zdrewniała wielopędowa, która nie wytwarza ani pnia ani korony, przekraczająca 0,5 m wysokości. Krzewy mają krótki pęd główny, z którego wyrastają równorzędne, rozgałęziające się pędy boczne.
Czytaj dalej ⟶
Krzewinka
Niska roślina wieloletnia, dorastająca do 50 cm wysokości, o rozgałęzionych zdrewniałych pędach, bez wyraźnego pnia głównego.
Czytaj dalej ⟶
Kutner
Kutner to gęsta warstwa włosków okrywająca różne części roślin, np. liście, łodygę i owoce. Kutner chroni rośliny przed zimnem, nadmiernym parowaniem, silnym nasłonecznieniem i wiatrem.
Czytaj dalej ⟶
Kwiat
Organ roślin nasiennych, w którym wykształcają się wyspecjalizowane elementy służące do rozmnażania generatywnego roślin. Kwiat jest częścią pędu. Części kwiatu są przekształconymi liśćmi.
Czytaj dalej ⟶
Kwietnik
Kwietnik jest założeniem sezonowym, z tego względu uprawia się na nim głównie rośliny jednoroczne, dwuletnie oraz cebulowe. 
Czytaj dalej ⟶
L
M
Makroelementy
Makroelementy, makrominerały, to pierwiastki, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów. Do makroelementów należą: Azot [N], Fosfor [P], Potas [K], Magnez [Mg], Wapń [Ca], Siarka [S].
Czytaj dalej ⟶
Maść ogrodnicza
Maść ogrodnicza służy do zabezpieczania ran, które pojawiają się na drzewach i krzewach. Inaczej nazywana jest też maścią sadowniczą. 
Czytaj dalej ⟶
Mieszaniec
Roślina powstała w wyniku skrzyżowania ze sobą dwóch różnych genetycznie roślin rodzicielskich.
Czytaj dalej ⟶
Mieszaniec F1
Pierwsze pokolenie uzyskane w wyniku skrzyżowania ze sobą dwóch wyraźnie różniących się roślin.
Czytaj dalej ⟶
Mikoryza
Rodzaj symbiozy, polegający na współżyciu organów roślin naczyniowych (najczęściej korzeni drzew) z grzybami. Grzyb pomaga roślinie w pobieraniu wody i związków mineralnych z gleby sam pobiera od niej związki organiczne.
Czytaj dalej ⟶
Mikroelementy
Mikroelementy to składniki występujące w glebie w śladowych ilościach, ich stężenie jest od stu do tysiąc razy mniejsze niż makroelementów, a mimo to są ważnym czynnikiem dla wzrostu i rozwoju roślin. Do mikroelementów należą: Żelazo [Fe], Mangan [Mn], Miedź [Cu], Cynk [Zn], Bor [B], Chlor [Cl], Molibden [Mo].
Czytaj dalej ⟶
Mikroorganizmy glebowe
Mikroorganizmy glebowe odpowiadają za poprawę struktury gleby i napowietrzenie oraz za obieg materii organicznej. Obecność mikroorganizmów świadczy o dużej żyzności podłoża, co przekłada się na wysokie plony i powodzenie w uprawie. 
Czytaj dalej ⟶
Motylkowate
Rodzina motylkowate, inaczej bobowate (Fabaceae) to rośliny zielne, krzewy lub drzewa. Kwiaty są bardzo charakterystyczne, grzbieciste, mające 5 zrośniętych działek kielicha i 5 na ogół wolnych płatków korony. Słupek jest jeden, pręcików jest 10 (często 9 zrośniętych).
Czytaj dalej ⟶
Mrozoodporność
Mrozoodporność jest to zdolność uprawianych roślin do przetrwania ujemnych temperatur. 
Czytaj dalej ⟶
Mszyce
Mszyce żerują na roślinach uprawianych w ogrodach i doniczkach. Jeśli już się pojawią, to z łatwością rozprzestrzeniają się na inne rośliny i w krótkim czasie mogą zainfekować wiele okazów. 
Czytaj dalej ⟶
N
Nasiona
Nasiono, nasienie (łac. semen) – organ roślin nasiennych powstający z zapłodnionego zalążka i składający się z zarodka otoczonego tkanką zapasową i osłoniętego łupiną nasienną.
Czytaj dalej ⟶
Nawozy mineralne
Nawozy mineralne, tzw. sztuczne, mają ściśle określony skład. Ich podstawowymi i głównymi składnikami są azot (N), fosfor (P) i potas (K), dlatego też często nazywane są nawozami typu NPK.
Czytaj dalej ⟶
Nawozy organiczne
Nawożenie organiczne jest zawsze nawożeniem podstawowym (z wyjątkiem niektórych upraw wieloletnich). Nawozy organiczne poprawiają właściwości fizyczne i biologiczne gleby oraz dostarczającym znaczną ilość składników pokarmowych wykorzystywanych przez rośliny.
Czytaj dalej ⟶
Nawozy zielone
Nawozy zielone to rośliny, których masę zieloną przekopuje się jako nawóz. Zazwyczaj rośliny przeznaczone na zielony nawóz uprawiamy na polu, często jako poplon lub międzyplon, a następnie wprowadzamy do gleby poprzez przekopanie lub przeoranie. Nawozy zielone można stosować bez ograniczeń i pod każdą uprawę. Stosuje się je najczęściej w okresie późno letnim lub jesiennym po zbiorach.
Czytaj dalej ⟶
Nawożenie
Stosowanie nawozów celem utrzymania lub zwiększenia zawartości w glebie składników pokarmowych potrzebnych roślinom oraz polepszenie struktury gleby.
Czytaj dalej ⟶
Nawożenie pogłówne
Nawożenie pogłówne to zasilanie nawozami roślin podczas okresu ich wegetacji.
Czytaj dalej ⟶
Nawożenie przedsiewne
Nawożenie przedsiewne polega na nawożeniu gleby przed siewem roślin. Większość nawozów używa się właśnie w ten sposób, np. obornik i kompost.
Czytaj dalej ⟶
Nawóz
Produkt (substancja organiczna lub mineralna) dostarczający roślinie składników pokarmowych i poprawiających właściwości podłoża.
Czytaj dalej ⟶
Nematocyd
Nematocyd to substancja chemiczna stosowana do zwalczania nicieni, używana głównie do ochrony roślin uprawnych.
Czytaj dalej ⟶
O
Ochrona roślin
Dział produkcji roślinnej, którego celem jest zapobieganie obniżaniu plonów poprzez szkodniki i choroby oraz zabezpieczenie plonów w magazynach.
Czytaj dalej ⟶
Oczko wodne
Niewielki zbiornik wodny (sztuczny, rzadziej naturalny) występujący w ogrodach przydomowych.
Czytaj dalej ⟶
Odkłady
Odkłady to sposób rozmnażania roślin, który polega na ukorzenianiu pędów bez oddzielania ich od rośliny matecznej. 
Czytaj dalej ⟶
Odkwaszanie
Odkwaszanie gleby powoduje poprawienie jakości podłoża (ziemi) - zyskujemy lepszą strukturę gleby, przewiewność i wchłanialność wody. Objawami wskazującymi na niedobór wapnia w glebie jest porastający trawnik mech i wiotkie, rzadkie źdźbła trawy. Zbyt kwaśne podłoże utrudnia przyswajanie przez rośliny fosforu.
Czytaj dalej ⟶
Odmiana
Odmiana jest to nowa podjednostka w obrębie gatunku, która została wytworzona przez twórczą pracę człowieka. 
Czytaj dalej ⟶
Odrosty korzeniowe
Odrosty korzeniowe to pędy, które wyrastają z różnych fragmentów korzeni roślin. Najczęściej pojawiają się w wyniku zranienia danego drzewa, ścięcia lub wyrastają z podkładki. 
Czytaj dalej ⟶
Ogławianie
Ogławianie to sposób przycinania polegający na usuwaniu górnych gałęzi drzew. Cięcie powoduje gęstszy rozrost liści i gałęzi. 
Czytaj dalej ⟶
Ogrodnictwo
Inaczej hortologia. Jest to wyspecjalizowany dział nauk rolniczych, traktujący o hodowli i uprawie roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych oraz projektowaniu, urządzaniu i pielęgnowaniu terenów zieleni, czyli architekturze krajobrazu.
Czytaj dalej ⟶
Ogród botaniczny
Jest miejscem uprawy roślin przeznaczonym do prowadzenia działalności naukowej, ochrony i odnowy gatunków zagrożonych wyginięciem, edukacji oraz do odpoczynku dla zwiedzających.
Czytaj dalej ⟶
Ogród owocowy
Teren na którym zasadzono drzewa owocowe i krzewy owocowe, do użytku własnego (przydomowy) lub produkcyjnego. Ogród owocowy częściej nazywany jest sadem.
Czytaj dalej ⟶
Ogród przydomowy
Powierzchnia zlokalizowana najczęściej wokół siedziby gospodarstwa, często oddzielona od reszty gospodarstwa.
Czytaj dalej ⟶
Okres wegetacji
Jest to okres wzrostu i rozwoju roślin, obejmujący intensywne procesy życiowe od siewu do zbioru uprawianej rośliny.
Czytaj dalej ⟶
Okrywowa roślina
Roślina okrywowa, czyli inaczej roślina zadarniająca, to gatunek ozdobny o niskim wzroście, który w stosunkowo szybkim czasie zagęszcza się i tworzy zwarte runo. 
Czytaj dalej ⟶
Olejek eteryczny
Olejek eteryczny to lotna mieszanina organicznych związków chemicznych np. estrów, która charakteryzuje się bardzo silnym zapachem i występuje w różnych częściach roślin np. w kwiatach, owocach, nasionach, korze. 
Czytaj dalej ⟶
Oranżeria
Inaczej Pomarańczarnia. Budynek ogrodowy z dużymi oknami, służący do uprawy roślin tropikalnych oraz spotkań towarzyskich.
Czytaj dalej ⟶
Owady zapylające
Owady zapylające przenoszą pyłek kwiatowy z męskich organów kwiatowych na żeńskie, dzięki czemu umożliwiają zapłodnienie i reprodukcję roślin.
Czytaj dalej ⟶
Owoc
Organ rośliny, zawierający jedno lub wiele dojrzałych nasion.
Czytaj dalej ⟶
P
Palma
Palmy (Arecaceae) to rośliny należące do jednoliściennych. Występują głównie na kontynentach w strefie międzyzwrotnikowej oraz w strefie klimatu umiarkowanego. Palmy to rośliny drzewiaste z charakterystycznymi okazałymi liśćmi w postaci pióropusza. 
Czytaj dalej ⟶
Parter
Najniższa i najbliższa budynku część ogrodu o układzie geometrycznym, tworząca kwietnik lub gazon o wyszukanym wzorze dekoracyjnym.
Czytaj dalej ⟶
Pergola
Budowla ogrodowa składająca się z dwóch rzędów słupów podtrzymujących poziomą konstrukcję kratową, na której rozpinane są rośliny pnące. Konstrukcje kratowe tworzą wewnątrz pergoli wnętrze.
Czytaj dalej ⟶
Perlit
Wyglądem przypomina małe styropianowe białe kuleczki. Jest to produkt pochodzenia mineralnego, porowaty, dzięki czemu posiada dużą sorbcyjność wodną oraz składników w niej rozpuszczanych, sprzyja właściwemu dawkowaniu ich do korzeni.
Czytaj dalej ⟶
Pestycydy
Pestycydy (łac. pestis – zaraza, caedo – zabijam) – substancje chemiczne lub naturalne, stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych (owadów, gryzoni, grzybów, bakterii) lub niepożądanych (chwastów), używane głównie do ochrony roślin uprawnych.
Czytaj dalej ⟶
PH
Skala zawartości jonów wodorowych od 1 do 14, za pomocą której określa się kwasowość lub zasadowość gleby.
Czytaj dalej ⟶
Piaskowanie trawnika
Piaskowanie trawnika polega na rozrzucaniu piasku na murawę trawnika.
Czytaj dalej ⟶
Pikowanie
Zabieg stosowany przy produkcji rozsady, polegający na przesadzaniu siewek z pierwszymi liśćmi właściwymi do pojemników z zasobniejszym podłożem, w większej rozstawie, tak aby miały więcej miejsca.
Czytaj dalej ⟶
Planty
Rodzaj miejskich terenów zielonych (od słów „plantacja”, „plantowanie”). Są to parki lub zieleńca zakładanego zazwyczaj na miejscu likwidowanych fortyfikacji miejskich: murów obronnych, wałów ziemnych, fos czy dawnego koryta rzecznego.
Czytaj dalej ⟶
Płodozmian
System zagospodarowania ziemi uprawnej, oparty na zaplanowanym z góry na wiele lat następstwie roślin po sobie, na wyznaczonym do tego celu obszarze podzielonym na mniejsze pola, często nazywane poletkami.
Czytaj dalej ⟶
Pnącze
Roślina o długich, wiotkich łodygach, wymagających podparcia. Pnącze przyczepia się do podpory za pomocą wąsów czepnych, ogonków liściowych, kolców, włosków czepnych lub korzeni czepnych.
Czytaj dalej ⟶
Podkładka
Podkładka to ukorzeniona roślina, na której szczepi się szlachetną odmianę innego gatunku. Zwykle jako podkładkę wykorzystuje się krzew ozdobny lub owocowy. 
Czytaj dalej ⟶
Podłoże ogrodnicze
Jest to mieszanka odpowiednio dobranych ziem ogrodniczych i innych składników (np. perlit) służącą do uprawy roślin.
Czytaj dalej ⟶
Podsadka
Podsadka to określenie botaniczne liścia, z którego kąta wyrasta kwiatostan.
Czytaj dalej ⟶
Pomnik przyrody
Pojedyncze twory przyrody żywej i nieożywionej lub ich skupiska o szczególnej wartości przyrodniczej, naukowej, kulturowej, historycznej lub krajobrazowej.
Czytaj dalej ⟶
Poplon
Poplon jest to zielony nawóz, który zasiewa się, aby podnieść żyzność gleby. Sieje się go po zbiorach na ogródkach warzywnych, aby wzbogacić ziemię w składniki pokarmowe dla roślin, m.in. w azot. 
Czytaj dalej ⟶
Półkrzew
Półkrzewy (łac. suffrutex) to nazwa roślin mających charakter przejściowy między krzewami, a roślinami zielnymi.
Czytaj dalej ⟶
Próchnica glebowa, humus
Próchnica glebowa nazywana humusem, to rozłożone w różnym stopniu szczątki organiczne. Są bezpostaciowe, lekkie oraz mają ciemną barwę i przywodzą na myśl spulchnioną glebę.
Czytaj dalej ⟶
Przerzedzanie zawiązków
Usuwanie części zawiązków kwiatów lub owoców w celu optymalnego wzrostu i wybarwienia owoców.
Czytaj dalej ⟶
R
Rabata
Jest to typ nasadzenie roślin, mający zazwyczaj formę pasa o szerokości zwykle od 0,5 do półtora metra (czasami szerzej), przy czym długość rabaty powinna przewyższać jej szerokość nie mniej niż trzy razy.
Czytaj dalej ⟶
Rekultywacja
Rekultywacja to przywracanie terenom zdegradowanym (zniszczonym) postaci jak najbardziej zbliżonej do ich pierwotnego stanu.
Czytaj dalej ⟶
Repelenty
Inaczej środki odstraszające lub odstraszacze (łac. repellere – odstraszać, odrzucać) – organizmy żywe, związki chemiczne, urządzenia generujące światło lub dźwięki mające właściwość odstraszania niepożądanych w danym miejscu gatunków.
Czytaj dalej ⟶
Rezerwat przyrody
Rezerwat przyrody to obszar zachowany w stanie naturalnym lub mało zmienionym, ekosystem, ostoja lub siedlisko przyrodnicze.
Czytaj dalej ⟶
Rodzaj
Rodzaj to podstawowa kategoria w systematyce obejmująca gatunek lub grupę gatunków wyróżnionych na podstawie cech taksonomicznych. Nazwą rodzaj określany jest też każdy takson w rodzaju.
Czytaj dalej ⟶
Rosarium
Różanka, ogród różany (łac. rosarium) - ogród lub jego część, gdzie uprawiane i eksponowane są kolekcje róż.
Czytaj dalej ⟶
Roślina dwupienna
Roślina dwupienna wytwarza dwa rodzaje kwiatów ze względu na funkcje, jakie pełnią w procesie rozrodczym, są to kwiaty męskie i kwiaty żeńskie.
Czytaj dalej ⟶
Roślina jednopienna
Roślina jednopienna, wytwarza kwiaty męskie i kwiaty żeńskie na jednym osobniku.
Czytaj dalej ⟶
Roślina jednoroczna
Roślina (gr. theros - lato, phyton - roślina), która w jednym okresie wegetacyjnym przechodzi cały cykl życiowy. Wysiana na wiosnę, kwitnie i wydaje nasiona, a następnie zamiera na jesieni.
Czytaj dalej ⟶
Roślina mięsożerna
Roślina tworząca pułapki chwytające i trawiące zwierzęta (głównie owady) w celu zaopatrzenia się w składniki pokarmowe.
Czytaj dalej ⟶
Roślina owadożerna
Roślina tworząca pułapki chwytające i trawiące owady w celu zaopatrzenia się w składniki pokarmowe - inaczej roślina mięsożerna (prawidłowa nazwa).
Czytaj dalej ⟶
Roślina pastewna
Roślina pastewna to roślina uprawiana w siewie lub mieszankach na paszę. Jej cechą charakterystyczną jest korzystny pod względem odżywczym skład chemiczny. 
Czytaj dalej ⟶
Roślina użytkowa
Roślina użytkowa to gatunek, który wykorzystywany jest przede wszystkim do celów gospodarczych, a nie ozdobnych. Przykładem mogą być pomidory, ziemniaki, kukurydza. Rośliny te pozyskiwane są z upraw lub ze stanu dzikiego.  
Czytaj dalej ⟶
Rośliny cebulowe
"Rośliny cebulowe" to umowna nazwa opisująca wszystkie byliny o ozdobnych kwiatach, które wytwarzają przetrwalnikowe organy podziemne, np. cebule, bulwy, a nawet zgrubiałe kłącza.
Czytaj dalej ⟶
Rośliny dwuletnie
Rośliny dwuletnie to rośliny, które do odbycia całego cyklu rozwojowego potrzebują dwóch okresów wegetacyjnych. 
Czytaj dalej ⟶
Rośliny jednoroczne
Rośliny jednoroczne to rośliny, które przechodzą cały cykl rozwojowy w czasie jednego sezonu wegetacyjnego, później zamierają. 
Czytaj dalej ⟶
Rośliny kwasolubne
Rośliny kwasolubne to gatunki, które najlepiej rosną na podłożu o kwaśnym odczynie, t.j. o pH <6,5. 
Czytaj dalej ⟶
Rośliny zasadolubne
Rośliny zasadolubne to gatunki, które do prawidłowego wzrostu potrzebują podłoża o odczynie zasadowym, czyli o pH > 7. 
Czytaj dalej ⟶
Rozmnażanie generatywne
Rozmnażanie generatywne roślin to rozmnażanie płciowe przez nasiona. 
Czytaj dalej ⟶
Rozmnażanie wegetatywne
Rozmnażanie wegetatywne to rodzaj rozmnażania bezpłciowego, które umożliwia powstawanie nowych osobników poprzez fragmenty wegetatywne rośliny macierzystej. W tym typie rozmnażania nie biorą udziału części generatywne t.j. nasiona i kwiaty. 
Czytaj dalej ⟶
Rozsada
Rośliny wyprodukowane z nasion, przygotowane do wysadzenia na miejsce stałe.
Czytaj dalej ⟶
S
Sad
Teren na którym zasadzono drzewa owocowe i krzewy owocowe, do użytku własnego (przydomowy) lub produkcyjnego. Małe sady często nazywane sa ogrodami owocowymi.
Czytaj dalej ⟶
Sadownictwo
Dział ogrodnictwa zajmujący się hodowlą i uprawą roślin owocowych.
Czytaj dalej ⟶
Sadzonki
Sadzonki to części rośliny, które są zdolne do samodzielnego rozwoju i rozrostu w oddzielną, w pełni funkcjonującą roślinę. Sadzonkowanie jest jednym ze sposobów rozmnażania wegetatywnego. 
Czytaj dalej ⟶
Siewka
Siewka to etap w rozwoju rośliny, który następuje po kiełkowaniu nasiona. 
Czytaj dalej ⟶
Skalniak
Inaczej ogród skalny. Jest to ogród zbudowany ze skał, kamieni i ziemi, w którym odtwarzane jest górskie środowisko naturalne z roślinami wysokogórskimi, ale nie tylko. W ogrodach skalnych uprawia się w celach dekoracyjnych różnorodne rośliny ozdobne.
Czytaj dalej ⟶
Skaryfikowanie
Uszkadzanie okrywy nasiennej w celu ułatwienia i przyspieszenia pobierania wody. Celem skaryfikacji jest przyspieszenie kiełkowania nasion.
Czytaj dalej ⟶
Sok mleczny
To inaczej naturalny lateks – zawiesina wodna (50-80% wody), która zbiera się w specjalnych komórkach mlecznych roślin.
Czytaj dalej ⟶
Soliter
Pojedyncza, samotnie (z fr. solitaire – samotny)rosnąca roślina (bylina, krzew lub drzewo). Solitery wyróżniają się z reguły swymi walorami ozdobnymi – np. efektownym kwitnieniem lub zabarwieniem liści.
Czytaj dalej ⟶
Storczykowate
Rodzina storczykowate (Orchidaceae) to druga pod względem liczebności gatunkowej rodzina roślin kwiatowych (po astrowatych). Należą do niej wyłącznie rośliny zielne, rosnące głównie w tropikach, często na innych roślinach (epifity).
Czytaj dalej ⟶
Stroisz
Gałęzie roślin iglastych (najczęściej świerka lub jodły) służące do okrywania na zimę rabat i kwietników.
Czytaj dalej ⟶
Sukulenty
Rośliny z mięsistymi, grubymi liśćmi, łodygami lub korzeniami w których magazynują wodę. Sukulenty przystosowane są do życia w środowisku suchym lub okresowo suchym.
Czytaj dalej ⟶
Susza fizjologiczna
Susza fizjologiczna to stan, w którym roślina nie może pobierać wody, mimo iż w danym otoczeniu woda występuje. 
Czytaj dalej ⟶
Systematyka
Nauka zajmująca się klasyfikacją, opisywaniem i katalogowaniem organizmów (zwierząt i roślin) oraz opisywaniem podobieństwa i pokrewieństwa między organizmami.
Czytaj dalej ⟶
Szczepienie roślin
Szczepienie roślin to sposób rozmnażania stosowany do szlachetnych odmian gatunków iglastych i liściastych. Polega na łączeniu części odmiany szlachetnej z korzeniem i pędem podkładki.
Czytaj dalej ⟶
Szkodnik
Każde zwierzę, które w wyniku swojej działalności, uszkadza roślinę uprawna. Szkodnikami mogą być owady, przędziorki, ptaki lub gryzonie.
Czytaj dalej ⟶
Szkółkarstwo
Dział ogrodnictwa i leśnictwa zajmujący się produkcją sadzonek drzew, krzewów i innych roślin. Miejsca gdzie uprawiane są młode rośliny nazywane są szkółkami.
Czytaj dalej ⟶
Ś
T
U
W
Wapnowanie
Wapnowanie rabat jest istotnym zabiegiem w ogrodnictwie, który wykonuje się zazwyczaj co 3-4 lata. Celem wapnowania rabat jest podwyższenie pH gleby - zbyt kwaśne podłoże nie służy dobremu rozwojowi roślin na rabatach.
Czytaj dalej ⟶
Warzywniak
Zwykle mały sklep, w który sprzedawane są świeże warzywa.
Czytaj dalej ⟶
Warzywnik
Wydzielona część ogrodu, w której uprawiane są warzywa - inaczej ogród warzywny.
Czytaj dalej ⟶
Wermikulit
Wermikulit to ekologicznie czysty minerał zawierający magnez, wapń, potas krzem i żelazo. Powstaje w czasie procesu wietrzenia, głównie biotytu i flogopitu, ale również niektórych chlorytów i krzemianów. Jego największe złoża znajdują w Stanach Zjednoczonych. 
Czytaj dalej ⟶
Wertykulacja
Wertykulacja trawnika to pionowe cięcie darni na głębokość około 5-15 mm (profesjonalne urządzania nawet na 45 mm). Jej celem jest usunięcie obumarłych części roślin, mchu i nadmiaru filcu. Dzięki temu zabiegowi zapewnimy trawie lepszy dostęp wody, światła i tlenu oraz usuniemy chwasty i mech.
Czytaj dalej ⟶
Wilk
Wilk to młody pęd wyrastający z grubszych gałęzi rośliny pionowo w górę. 
Czytaj dalej ⟶
Wiosna
Jedna z czterech podstawowych pór roku w przyrodzie, w strefie klimatu umiarkowanego. Charakteryzuje się umiarkowanymi temperaturami powietrza z rosnącą średnią dobową oraz umiarkowaną ilością opadu atmosferycznego.
Czytaj dalej ⟶
Wrzosowate
Rodzina wrzosowate (Ericaceae) występuje na całej kuli ziemskiej, z wyjątkiem obszarów suchych. Są to zazwyczaj krzewy, krzewinki lub małe drzewa. Do wrzosowatych należą rodzaje: borówka i żurawina, a także egzotyczne i ozdobne rodzaje: różanecznik i azalia.
Czytaj dalej ⟶
Wrzosowisko
Inaczej ogród wrzosowy. Jest to ogród składający się z roślin naturalnych wrzosowisk. W tym licznych odmian i mieszańców oraz roślin o zbliżonych wymaganiach siedliskowych.
Czytaj dalej ⟶
X
Z
Ż
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści