Logo
Logo

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum)

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: ulistnienie
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: białe, różowe
  • Kwiatostan: grono
  • Kwiaty: wargowe, drobne
  • Odczyn gleby: obojętna
  • Owoce: rozłupnia
  • Pokrój: wzniesiony, krzaczkowaty
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Zapach: kwiaty, liście
  • Wysokość: 50 cm
  • Okres kwitnienia: VII, VIII, IX
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: wnętrza, obwódki rabat, w grupie, ogrody przydomowe, małe ogrody, pojemniki, balkony, roślina jadalna
  • Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) znana w Polsce m.in. jako bazylia wonna, bazylek, balsam czy bazyliszka polska, i należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Pochodzi z południowej Azji. To jedna z najciekawszych jak i najbardziej znanych roślin przyprawowych.

    Jest rośliną jednoroczną, o łodydze wzniesionej, rozgałęzionej. Roślina osiąga wysokość do 50 cm. Jest gęsto ulistniona. Liście są jasnozielone, ogonkowe, w zarysie jajowate, delikatnie ząbkowane i naprzeciwległe. Cała roślina posiada wyraźny zapach, którego nie lubią niektóre zwierzęta (np. krety).

    Bazylia pospolita kwitnie od lipca do września lub października. Kwiaty bazylii są drobne, grzbieciste, zebrane w nibyokółki na szczytach pędów i występują w kolorach białym lub różowym. To roślina miododajna. Owoce to ciemnobrunatne lub czarne niełupki.

    Wymagania i uprawa

    Stanowisko pod bazylię powinno być ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatrów, o wystawie południowej. Roślina wymaga gleb żyznych, próchnicznych (nie znosi bezpośredniego nawożenia obornikiem), strukturalnych, utrzymanych w wysokiej kulturze, o odczynie obojętnym.

    Pielęgnacja polega na spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu i nawadnianiu roślin. Można ją nawozić (nawozami dla warzyw i ziół).

    Bazylię pospolitą rozmnaża się z siewu nasion wprost na polu lub z rozsady, w gruncie lub w doniczkach w ogrodzie i w domu. Nasiona podczas kiełkowania wydzielają galaretowaty śluz, tworzący ochronną otoczkę. Siewki bazylii pojawiają się po 7-10 dniach.

    Zbiór wykonuje się w fazie początku kwitnienia roślin (VI-VII). Ziele ścina się ok 15 cm nad ziemią. Łodygi bazylii są bardzo wrażliwe, dlatego przy zbiorze należy uważać, by ich nie pognieść.

    Zastosowanie

    Bazylia pospolita to roślina przyprawowa. W kuchni korzysta się z liści świeżych oraz ususzonych jak też olejku bazyliowego. Dodaje się ją do sosów, zup, sałatek, omletów, pizzy czy octu i oleju. Olejek z bazylii można stosować do wyrobu likierów ziołowych itp..

    Jak zwykle bywa, bazylia oprócz przyprawy należy również do ziół leczniczych. Ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne, moczopędne, lekko odkażające (przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze) oraz wspomaga trawienie. Pobudza apetyt, pomaga przy wzdęciach i zapaleniach pęcherza.

    Odmiany

    • 'Genovese', 'Napoletano' – odmiany o dużych liściach
    • 'Siam Queen' – wydłużone liście
    • 'Cinnamon' – odmiana o bardzo charakterystycznym, słodko-ostrym aromacie
    • 'Dark Opal' – bardzo ciemne, czerwono-purpurowe liście
    • Ocimum basilicum var. purpurascens 'Purple Ruffles' – (podgatunek) odmiana o ciemnopurpurowych, kędzierzawych liściach

    Ciekawostki

    Nazwa łacińska bazylii pochodzi z greki, gdzie okimum oznacza "pachnace", a basilikos – "królewskie". Roślina choć znana od stuleci, była w starożytności różnie postrzegana, w tym jako bardzo groźna (np. potrafiła rodzić groźne owady, a nawet skorpiony!). Z czasem jednak zapomniano o jej złej sławie, a w XVI wielu, gdy jej popularność dotarła do Polski z pełną mocą, z łatwością znalazła się w kanonie bardzo cenionych przez nas przypraw.


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: seeandfeel2017/Pixabay, GruenAp/Pixabay, Floradania.dk

    Autor
    Bazylia pospolita
    Bazylia pospolita
    Katarzyna Jeziorska

    Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (15)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl