Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
6
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Jak założyć kompostownik w ogrodzie?

Pytanie czytelnika: Chcę założyć kompostownik i proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego pojemnika oraz zasugerowanie najlepszych odpadów, które po rozłożeniu dadzą bogaty w składniki pokarmowe materiał przydatny dalej w ogrodzie.

Beata R. z Wrocławia

Odpowiedź eksperta:

W centrach ogrodniczych dostępne są gotowe pojemniki do kompostowania wykonane z drewna lub plastiku. Ich konstrukcja nie jest szczególnie skomplikowana dlatego można się pokusić o własnoręczne ich wykonanie.

Kompostownik jest pojemnikiem bez dna, o ażurowych bocznych ściankach i litym górnym przykryciu. Do tego celu można wykorzystać stary plastikowy czy metalowy śmietnik zachowując jego pokrywę i wycinając dno. Innym domowym sposobem może być skonstruowanie pojemnika opartego na czterech drewnianych palikach. Można je następnie owinąć metalową siatką i przykryć kartonami, które stanowić będą boczne ściany.

Elementami niezbędnymi do powstawania kompostu są powietrze i woda. Nie można jednak przesadzić z nadmierną ilością powietrza, które powinno dostawać się do pryzmy przy regularnym jego przewracaniu, nie wysuszając przy tym całkowicie kompostu. Woda w odpowiedniej ilości sprzyja także rozkładaniu się odpadów. Zbyt suche składniki, takie jak siano czy pióra, powinno się namoczyć przed dodaniem, kontrolując jednocześnie aby kompost nie miał konsystencji papki.

Co kompostujemy:

  • odpadki kuchenne - resztki warzyw, owoców, skorupki jaj, torebki herbaty,
  • skoszoną trawę, siano, przekwitłe rośliny, zdrewniałe części roślin np. po przycinaniu żywopłotów, jesienne liście drzew (wyłączając liście dębu, orzecha, olchy ze względu na zawartość szkodliwych dla roślin substancji),
  • trociny i popiół, a także w niedużych ilościach - ręczniki papierowe i kartony.

Co nie nadaje się do kompostowania:

  • skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie),
  • mięso, ryby (przyciągają szczury i muchy),
  • porażone, chore rośliny,
  • popiół z węgla,
  • gazety,
  • szkło, metal, plastik.

Składniki aktywujące proces rozkładu:

  • pokrzywa oraz młode chwasty,
  • odchody kur i gołębi,
  • mocz (rozcieńczony z wodą w stosunku 1:3).

Zdjęcie tytułowe: Ilona/Pixabay

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu