Logo
Logo

Soczysta karkówka na karmelizowanej kapuście – świetny pomysł na pyszny obiad!

Soczystą karkówkę na karmelizowanej kapuście możesz przygotować na rodzinny obiad lub Święta i inne przyjęcia. Połączenie wieprzowego mięsa i karmelizowanej kapusty smakuje idealnie. Sprawdź!

Przepis na soczystą karkówkę na karmelizowanej kapuście

Składniki (4 porcje)

  • 4 steki z karkówki wieprzowej po 200 g
  • 400 g poszatkowanej drobno kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Kilka listków świeżej szałwii
  • Sól, pieprz


Przygotowanie

  1. Plastry karkówki zamarynuj w 2 łyżkach oleju, tymianku, szałwii, soli i pieprzu. Odstaw na 1 godzinę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło i łyżkę oleju. Smaż na lekko złoty kolor drobno posiekaną cebulę.
  3. Wrzuć kapustę i wlej ¼ szkl. wody. Duś 5 minut. Gdy woda odparuje, zwiększ moc palnika, dodaj miód i koperek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż kapusta odrobinę się zrumieni.
  4. Zamarynowane mięso grilluj po 5 minut z każdej strony. Podawaj np. z pieczonymi talarkami ziemniaków.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Tagi
 
Powiązane tematy
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl