Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
3
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Cięcie porzeczek

Pytanie czytelnika: Kupiłem kilka krzewów porzeczek czarnych, białych i czerwonych. Chciałem mieć kilka różnych odmian, by wzajemnie się zapylały. Znajomy powiedział mi, że porzeczki wymagają regularnego cięcia, by rodziły dorodne i słodkie owoce. Czy to prawda? Jak i kiedy przycinać porzeczki?

Pierwsze cięcie porzeczek wykonuje się zaraz po umieszczeniu sadzonek w gruncie. Na tym etapie pielęgnacji z wszystkimi gatunkami postępuje się tak samo – skraca się je nisko nad 2-3 oczkiem nad ziemią. Kolejne zabiegi zależą już od gatunku.

krzew porzeczek fot. Pexels - Pixabay.com
fot. Pexels - Pixabay.com

Dowiedz się więcej o uprawie porzeczek i innych krzewów jagodowych:

Cięcie porzeczki czarnej

Intensywne cięcie porzeczki czarnej rozpoczyna się w czwartym roku po posadzeniu. Należy wtedy usuwać najstarsze pędy (i w każdym roku systematycznie powtarzać zabieg). Warto zwrócić uwagę, że gatunek najobficiej owocuje na pędach jedno-, dwu- i trzyletnich. Pędy starsze (4-5letnie) należy więc usuwać. Łatwo je rozpoznać – są grubsze i mają ciemniejszą korę.

Ponadto wycina się pędy uszkodzone oraz nadmiernie pokładające się przy ziemi. Średnio corocznie usuwa się ok. 20% pędów. Optymalnym terminem cięcia jest przedwiośnie oraz wczesna wiosna. Opóźnienie w wykonaniu zabiegu może znacznie zmniejszyć plon.

Cięcie porzeczki białej i czerwonej

W przypadku porzeczki „kolorowej” zabieg można wykonywać wiosną lub po owocowaniu. Dobre rezultaty daje wykonywanie letniego cięcia prześwietlającego. Krzewy najlepiej plonują na 3-4 letnich pędach. Należy to uwzględnić przy cięciu przede wszystkim usuwając pędy starsze.


Ponadto wycina się pędy słabe, wiotkie, porażone przez choroby, nadmiernie zagęszczone i wzrastające do wnętrza korony. Pozostawione pędy jednoroczne warto skrócić o ½ długości – to pobudzi krzewienie - i tworzenie krótkopędów, na których później pojawią się liczne kwiaty.

Cięcie odmładzające

Co 7-8 lat porzeczki należy odmłodzić wycinając wszystkie pędy tuż przy ziemi. Pędy po cięciu powinno się palić – często są źródłem występowania patogenów chorobotwórczych lub szkodników.


Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: rodimovpavel - Fotolia.com

Komentarze

To Cię zainteresuje
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu