Logo
Logo
1
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa na sałatki. Uprawa sałaty, rukoli i roszponki

Sałata, rukola i roszponka to najbardziej popularne warzywa na sałatki. W sklepach można kupić gotowe mieszanki lub spróbować uprawiać je samemu. Na szczęście jest to bardzo proste i szybkie.

Sałata, rukola i roszponka - warzywa na "sałatki"

Warzywa liściowe na dobre już zadomowiły się na naszych stołach. Jadamy je coraz częściej i chętniej. Są smaczne i niskokaloryczne. Najlepiej znana i lubiana jest "poczciwa" sałata siewna (Lactuca sativa) - najpopularniejsza z odmian: sałata głowiasta (masłowa, krucha-lodowa) oraz mniej znane i rzadziej uprawiane: sałata rzymska, sałata rzymska i sałata dębolistna.

Coraz większą popularność zdobywają dwa inne warzywa liściowe, które sałatami wcale nie są. To rukola siewna (Eruca vesicaria), inna nazwa to rokietta siewna. Należy ona do rodziny kapustowatych, więc bliżej ma do kapusty niż sałaty.

Drugą rośliną braną za "małą sałatę" jest roszponka warzywna (Valerianella locusta), zwana roszpunką. Należy do rodziny kozłkowatych, i spokrewniona jest z kozłkiem lekarskim - rośliną o działaniu uspokajającym.

Sałata
Sałata (Lactuca sativa)
fot. Ana Batista SXC
Rukola
Rukola (Eruca vesicaria)
fot. Linda Pannekoek SXC
Roszponka
Roszponka (Valerianella locusta)
fot. Dinkum Wikimedia Commons

Uprawa i pielęgnacja sałaty, rukoli i roszponki

Pomimo różnic botanicznych sałatę głowiastą, rukolę i roszponkę uprawiamy bardzo podobnie. Mogą rosnąć w warzywniku tuż obok siebie.  Najlepsze są gleby gliniasto-piaszczyste, żyzne – dobrze nawożone obornikiem lub kompostem. Nie lubi jedynie ziemi piaszczystej i suchej.


Mogą rosnąć w miejscu słonecznym lub półcienistym. W początkowym okresie uprawy potrzebują jednak sporo światła. Ale im są większe, tym korzystniejszy dla nich półcień. Warto pamiętać o ich regularnym podlewaniu bo susza powoduje, że ich liście stają się gorzkie. Niestety przy nadmiarze wody bardzo szybko gniją.

Rośliny te można także uprawiać w doniczkach na balkonie lub na kuchennym parapecie. W przypadku uprawy doniczkowej odpowiednie będzie podłoże uniwersalne do warzyw. Pozostałe wymagania pozostają bez zmian.

Kiedy wysiewać sałatę, rukolę i roszponkę?

Ze względu na krótki okres wegetacji sałatę, rukolę i roszponkę uprawia się głównie z siewu bezpośrednio do gruntu. Nasiona kupowane w sklepach powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Nasiona sałaty wysiewa się do gruntu od wczesnej wiosny do późnego lata (jest ona najmniej wrażliwa na niskie temperatury), rukolę już od maja do końca sierpnia, podobnie roszponkę - wysiew w lipcu lub sierpniu wytworzy plon na późny zbiór w listopadzie.

Wszystkie te rośliny mają krótki okres wegetacji i pierwsze liście można zbierać już po 6-8 tygodniach. Nasiona warto wysiewać sukcesywne w małych ilościach - dzięki czemu plony zbieramy stopniowo, unikając w ten sposób "klęski urodzaju".

Rozsada przyspiesza zbiory


Aby przyspieszyć uprawę sałat można przygotować rozsadę w warunkach domowych już w lutym lub marcu. Nasiona wysiewamy do płytkich pojemników, przykrywamy je cienką warstwą ziemi i delikatnie podlewamy.

Pojemniki ustawiamy na parapecie okiennym, tak aby rośliny miały dostęp do światła i ciepła. Gdy siewki wykształcą pierwsze listki przesadzamy je do pojemników o średnicy ok. 5 cm, a gdy nadejdzie odpowiednia pora wysadzamy na miejsce stałe do warzywnika lub uprawiamy w dużych donicach na balkonie lub tarasie.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, Fotografia tytułowa: Faey Szeuw SXC

roszponka (Valerianella locusta)

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu